TOP

14 Tips om te besparen op je boodschappen

Boodschappen. Iedereen doet ze, maar hoeveel ben je er nu eigenlijk maandelijks aan kwijt? Boodschappen slaan vaak een groot gat in het maandelijks budget, maar door er een beetje slim mee om te gaan kun je ontzettend veel besparen!

Maak een weekmenu

De beste tip die ik misschien wel kan geven is; maak een weekmenu en doe het liefst één keer in de week alle boodschappen. Door te werken met een weekmenu voorkom je impulsaankopen en ben je bewuster met wat je nu precies in de supermarkt koopt. Neem de tijd voor het maken van je weekmenu, Kijk wat je al in je koelkast of voorraadla hebt liggen en bedenk wat je nodig hebt hier een gerechtje van te maken. (zo voorkom je ook weer dat spullen uit de voorraad over de datum raken). Kijk daarna ook in de folder van jouw supermarkt naar welke producten op dat moment voordelig zijn en maak daar gerechtjes omheen. Je zult zien dat je, door bewust bezig te zijn met je boodschappen en door te plannen, je goedkoper boodschappen doet!

Hou je aan je lijstje!

Laat je niet verleiden tot die flitsende aanbiedingen, maar houd je aan je boodschappenlijstje.

Gebruik een zelfscanner

Als je supermarkt ze heeft natuurlijk, maar gebruik een zelfscanner! Zo heb je de hele tijd zicht op wat de booschappen je op dat moment gaan kosten en zo kom je niet meer voor verrassingen te staan bij de kassa.

Kijk naar alternatieven

Er is meer in de wereld dan alleen je supermarkt. Denk bijvoorbeeld ook aan alternatieven zoals de markt of de groenteboer. Wij hebben hier bijvoorbeeld een lokaal initiatief waarbij je vooraf Groente en Fruit bestelt. Deze producten worden dan zoveel mogelijk lokaal ingekocht en die haal je vervolgens op een afgesproken dag op. Veel goedkoper en je ondersteunt ook nog eens de lokale ondernemers! Woon je vlak aan de grens met Duitsland? Dan heeft het soms ook zeker zin om daar eens in de supermarkt te gaan kijken. Sommige producten zijn daar nu eenmaal veel goedkoper.

Vergelijk winkels

Neem zo nu en dan eens de tijd om te vergelijken wat de inhoud van jouw boodschappenlijst zou kosten bij een andere winkel. Dat kan heel eenvoudig en daar hoef je de deur niet eens voor uit, de meeste supermarkten hebben een app waarin je, je boodschappenlijstje kunt maken. De prijzen in deze apps kunnen iets afwijken van de prijzen in de supermarkt, maar geven wel een goed beeld. Aldi en Lidl hebben deze deze helaas nog niet.

Doe je boodschappen zo veel mogelijk alleen

Op de één of andere manier zijn wij altijd meer kwijt wanneer we de boodschappen met de kinderen doen (rarara hoe kan dat!?) Doe boodschappen zo veel mogelijk alleen!

Controleer het bonnetje

Controleer altijd even het bonnetje, zeker bij aanbiedingen of als je iets gekocht hebt met de welbekende 35% stickers. Zeker de lokale supermarkt hier heeft er een handje van aanbiedingen niet of verkeerd in de kassa te hebben staan. Zonde als je door een foutje van de kassamedewerker of het “kassasysteem” te veel betaalt.

Weet het verschil tussen houdbaarheidsdatums

Kijk voor producten die je weg wilt gooien of een product wel echt over de houdbaarheidsdatum heen is. Er zijn verschillende manieren op houdbaarheidsdatums aan te geven, “Uiterst houdbaar tot”, “Te gebruiken tot” en “Tenminste houdbaar tot”. Wanneer er “THT” of “Tenminste houdbaar tot” op de verpakking staat, dan is het product tenminste houdbaar tot die datum. Het wil dus niet zeggen dat het product na die datum niet meer gegeten kan worden, maar de kwaliteit wordt niet meer gegarandeerd. Bij Uiterst houdbaar tot en Te gebruiken tot is dit riskanter, dit geeft wel een uiterste houdbaarheidsdatum aan. Gebruik je neus!

Denk vooruit!

Heb je aan het eind van de maand een verjaardag? Hou dan nu alvast de producten in de gaten die je nodig gaat hebben. Wellicht kun je nu alvast veel goedkoper die krat bier inslaan!

Ga niet met honger naar de supermarkt

Oef, valkuil. Val niet voor die koekjes of chocolade en ga niet met honger winkelen. Voor je het weet ligt je karretje vol met lekkere dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Speel met gerechten

Speel een beetje met gerechten of eet misschien een dag in de week geen vlees. Vlees is één van de duurste uitgaven in de supermarkt en een gerecht kan soms ook heel goed gemaakt worden zonder vlees te gebruiken. Denk aan Taco’s, Lahmacun gezond of gebruik vervangers zoals Kidney bonen of eieren!

Snij zelf je groente

Wist je dat een bakje gesneden champignons van 250 gram € 1,99 kost en dat diezelfde hoeveelheid champignons, maar dan ongesneden maar € 0,99? En dan heb ik het nog niet eens over de groentepaketten (die er hier vroeger overigens doorheen vlogen).

Zelf kopen we nu groente groter in, snijden we die klein en maken we zelf groentepakketjes voor in de vriezer. Scheelt je op de lange termijn enorm en hoeveel moeite is het nu eigenlijk ;-). En dan denk je, hoeveel scheelt dat nou dan, dat is de moeite toch niet waard? Stel dit zou je in totaal 4 euro per week besparen, dan scheelt je dat jaarlijks toch ruim 200 euro.

Maak een moestuintje

Het kost even werk, maar het resultaat is zo mooi. Èn, het kan al op één vierkante meter. Wij hebben nu dagelijks verse tomaatjes, snackkomkommers (heerlijk voor de kinderen naar school), aardbeien en sla uit eigen tuin.

Gooi je avondeten niet weg

Gooi je avondeten niet zomaar weg als je iets over hebt. Aardappeltjes die je de eerst avond gekookt hebt, kun je de volgende avond prima kleiner snijden en als gebakken aardappeltjes eten! Mijn oma deed dit vroeger al en wees eerlijk, die zijn toch veel lekkerder dan die voorgesneden uit de supermarkt! 😉

Wat is jouw gouden boodschappen-bespaartip?

Plaats een reactie