TOP
Groentes

15 tips om minder eten te verspillen

Jaarlijks gooien we in Nederland ongeveer 40 kilogram vers voedsel per persoon weg. Ontzettend zonde natuurlijk! Want, het belast niet alleen het milieu, maar ook nog eens je portemonnee! Wat je nu weggooit had je immers niet hoeven kopen. In deze blog 15 tips om minder eten te verspillen!

Tip 1: Gebruik een weegschaal

Vroeger gokten we eigenlijk altijd een beetje wat we nodig zouden hebben voor een gerecht. Rijst, pasta en aardappels kookten we eigenlijk meer op gevoel. Toch kook je daardoor eigenlijk bijna altijd te veel. Door afgemeten porties te gebruiken gooi je automatisch minder weg, maar wat is nu een goede portie?

  • Voor rijst wordt ongeveer 75 gram ongekookte rijst per persoon gerekend
  • Voor Spaghetti wordt ongeveer 75 – 100 gram per persoon gerekend
  • Voor aardappels wordt ongeveer 300 gram per persoon gerekend

Probeer het eens! Heb je teveel? Dan schroef je de hoeveelheid voor de volgende keer gewoon iets naar beneden.

Tip 2: Koop vers, maar niet te gek

Verse groente en fruit zijn natuurlijk het aller-lekkerst, maar het nadeel van vers is dat het sneller bederft. Koop niet te gek en vooral niet te groot in. Ga liever later in de week nog eens een keertje terug naar de winkel voor verse groente, dan dat je de helft weg moet gooien omdat het niet meer goed is.

Tip 3: Maak een weekmenu

Een weekmenu. Niet alleen een heel goede manier om voedselverspilling terug te dringen, maar ook dé manier om te besparen op je boodschappen. Met een weekmenu plan je, je wekelijkse maaltijden en de boodschappen die je daarvoor nodig hebt vooraf, zodat je nooit teveel koopt.

Eet de gerechten met verse producten vroeg in de week en de gerechten met de langer houdbare producten later in de week. Zo ga je op een bewuste manier met je ingrediënten om.

Tip 4: Gebruik dingen op het laatste moment nog

Bruine bananen, jék! (althans, ik hou er niet van 😉 ) Toch kun je van heel veel verse producten die tegen het eind beginnen te lopen nog iets heel lekkers maken! Onze kinderen zijn bijvoorbeeld gek op een een bananenomelet. Heel simpel: Prak een rijpe banaan fijn, klop twee of drie eieren los en bak omeletjes van het banaan-ei mengsel. Beetje poedersuiker erbij en smullen maar! Zo is er van bijna alles nog wel iets lekkers te maken.

Tip 5: Weet het verschil in houdbaarheidsdatums

Wist je dat er drie manieren zijn om de houdbaarheidsdatum op een product aan te geven? De tenminste houdbaar tot datum, de uiterst houdbaar tot datum en de te gebruiken tot datum. Aan de uiterst houdbaar tot en de te gebruiken tot datum zou ik me redelijk houden, maar wanneer er echter “THT” of “Tenminste houdbaar tot” op de verpakking staat, dan is het product vaak na het verstrijken van de datum nog goed. THT betekent dat het product tenminste houdbaar is tot een bepaalde datum. Het wil dus niet zeggen dat het product na die datum niet meer gegeten kan worden.

Gebruik in alle gevallen gewoon even je neus.

Tip 6: Opwarmen!

Opwarmdag ofwel: Kliekjesdag! Wanneer wij iets van het avondeten over hebben dan bewaren we dat vaak in de koelkast, om daar later in de week weer iets lekkers van te maken. Wees creatief met je eten. Heb je Chili con-carne gegeten? Dan kun je hier een dag later prima Wraps of Taco’s mee vullen. Gekookte aardappeltjes? Snijd ze in stukjes en bak ze vervolgens op tot de lekkerste gebakken aardappeltjes die je ooit gegeten hebt 😉

Tip 7: Vries restjes in

Wanneer we veel eten over hebben, of wanneer we juist bewust iets extra’s koken, zoals bij erwtensoep op stamppot, dan vriezen wij vaak iets in. Op een dag dat het koken dan iets minder goed uitkomt kun je het ’s morgens uit de vriezer halen en ’s avonds opwarmen. Bijkomend voordeel: het scheelt je ook nog eens een ritje naar de snackbar

Tip 8: Geef iets weg

Heb je eten over en kun je het niet opwarmen of invriezen? Geef dan eens iets weg, bijvoorbeeld aan familie of aan de buurvrouw.

Tip 9: Koop verstandig en verdeel

Wees slim in de porties die je koopt. Soms kan het verhoudingsgewijs wel voordeliger zijn om iets grotere porties te kopen, maar als vervolgens de helft daarvan in de prullenbak verdwijnt is het hele voordeel alweer weg. In andere gevallen heeft het juist wel weer zin om iets grotere verpakkingen te kopen. Bij vlees let ik er bijvoorbeeld altijd op of er pakjes zijn met de dubbele aantallen dan we eigenlijk nodig hebben. De helft gebruiken we dan voor het eten en de andere helft gaat de vriezer in voor een volgende keer.

Tip 10: Zorg voor voldoende basisproducten

Zorg dat je de basisproducten zoals bijvoorbeeld rijst, paste en bloem in huis hebt. Rijst vergaat bijvoorbeeld bijna niet en vormt een prima basis om fantastische gerechtjes om te toveren. Wanneer je groente over hebt bijvoorbeeld!

Tip 11: Oud brood? Roosteren!

Tegenwoordig gaan broden bij ons bijna helemaal op, omdat we het in de vriezer bewaren, maar er zijn tijden geweest dat halve broden gewoon in de prullenbak belanden omdat ze uitgedroogd waren. Zonde! Want ook oud brood kun je nog prima eten. Maak bijvoorbeeld een geroosterd broodje of wentelteefjes!

Tip 12: Zorg dat je koelkast en vriezer juist zijn ingesteld

Door je apparaten op een juiste manier in te stellen, zorg je ervoor dat je producten veel langer houdbaar blijven. Stel je koelkast en vriezer niet te koud in (dat is alleen maar zonde van de energie), maar ook zeker niet te warm. Voor een vriezer wordt -18 graden Celsius geadviseerd, voor een koelkast tussen de 3 en de 4 graden Celsius..

Tip 13: Serveer kleinere porties

Vooral onze kinderen zijn ontzettend onvoorspelbaar. De ene avond eten ze de pannen leeg en de andere avond gaan er net twee hapjes in. Schep liever een keertje extra op dan ineens teveel want, wat over blijft op je bord belandt al snel in de afvalbak.

Tip 14: Richt je koelkast en kastjes logisch in

Zorg voor overzicht en leg je spullen overzichtelijk neer, zodat je weet wat je in huis hebt. Leg bijvoorbeeld de producten die eerst op moeten (met de kortste houdbaarheidsdatum) voorin de koelkast. 

Tip 15: Bewaar voedsel op de juiste manier

Wist je dat je tomaten, paprika en komkommer beter buiten de koelkast kunt bewaren en eieren, broccoli en bloemkool juist in de koelkast? Laatst kwam ik deze ja/nee koelkaststicker van het voedingscentrum tegen en, sommige producten verbaasden me! Door producten op een goede manier te bewaren blijven ze veel langer goed!

Wat zijn jouw tips om minder voedsel te verspillen?

Plaats een reactie