Zo besparen wij volgend jaar 700 euro op onze zorgverzekering

Het loopt weer tegen het einde van het jaar, alle premies zijn bekend en dat betekent dat je weer zorgverzekeringen kunt vergelijken! En sta je nu niet direct te juichen, dan kan ik me dat heel erg goed voorstellen. Maar; door ieder jaar even te kijken welke zorgverzekering het beste bij jou past, kun je maar zo honderden euro’s per jaar besparen! Wij zijn deze week eens in de zorgverzekering gedoken en wij besparen in 2021 ruim 700 euro op onze zorgverzekering. (klein feestje 😉 )

Zeker als je al jaren bij dezelfde zorgverzekering zit loont het heel erg de moeite om eens goed rond te vergelijken of het niet goedkoper kan. Misschien heb je in het verleden wel een aanvullend pakket genomen om de kosten voor kraamzorg bij een zwangerschap vergoed te krijgen en is het gezinnetje nu compleet. Dan kun je die kosten in ieder geval weer besparen. Deze tips kunnen jou helpen bij het overstappen van zorgverzekering.

Tip 1: Kijk goed naar welke zorg je nodig hebt

Voordat je kunt beginnen met vergelijken is het belangrijk om te kijken waarvoor je eigenlijk verzekerd wilt zijn. Kijk eens terug op de zorgkosten die je de afgelopen jaren gemaakt hebt. Welke soorten kosten zijn dit? Hoe groot is de kans dat je die in 2021 weer zult gaan gebruiken? Weet je dat niet meer precies, dan kun je vaak bij je huidige zorgverzekering inloggen met je DigiD en daarmee de zorgdeclaraties van het afgelopen jaar inzien.

Buiten terug kijken is het natuurlijk ook heel verstandig om vooruit te kijken. Natuurlijk; je hebt geen glazen bol; maar als jullie in 2021 willen proberen zwanger te worden dan is het wel verstandig dit mee te nemen in het aanvullende pakket.

Tip 2: Je hoeft niet hetzelfde aanvullende pakket te nemen als je partner

Waarom zou je, je als man verzekeren met een aanvullend pakket waar kraamzorg in zit? Juist. Dat hoeft niet. Heel veel mensen kiezen het gelijke aanvullende pakket voor het hele gezin, terwijl dat vaak helemaal niet nodig is. Verwacht jij meer zorg nodig te hebben dan je partner? Dan kan het goed zijn dat jij met aanvullend pakket 2 goed uit de voeten kan terwijl je partner al voldoende heeft aan pakket 1. Scheelt toch weer! Oh ja, de kinderen krijgen automatisch het hoogste pakket.

Tip 3: Neem de tijd!

Neem de tijd om even goed te vergelijken en ga er even voor zitten. Vaak weet je met een half uurtje al of het ergens anders goedkoper kan! Wist je ook dat je niet tot 31 december, maar tot 1 februari hebt om een nieuwe zorgverzekering te kiezen? Het is dan wel belangrijk dat je, je oude verzekering voor het einde van het jaar opgezegd hebt. Je betaalt in dat geval bij je nieuwe verzekering de eerste maand premie met terugwerkende kracht en je bent dan met terugwerkende kracht verzekerd. Maak je in januari kosten die onder de dekking vallen, dan krijg je die van je nieuwe verzekeraar vergoed. Doe dit wel voor 1 februari, anders loop je onverzekerd rond en riskeer je een boete.

Tip 4: Per jaar betalen geeft vaak korting

Kun je het bedrag ineens missen? Dan loont het bij veel verzekeraars om het bedrag voor de zorgverzekering ineens vooraf te betalen. Vaak liggen de kortingen tussen de 1 en de 3%. Meestal wordt in de eerste 10 dagen van januari de premie voor het komende jaar afgeschreven, zorg dan wel even voor voldoende saldo op je rekening. Zet je daarna maandelijks weer het bedrag opzij op je spaarrekening dan kun je het volgende jaar weer besparen!

Tip 5: Soms is zelf betalen goedkoper

Wees kritisch op aanvullende verzekeringen zoals de tandartsverzekering want, hoe gek het ook klinkt, soms is zelf betalen goedkoper dan je te verzekeren. Reken eens uit wat de aanvullende verzekering je per jaar kost en zet het af tegen de maximale vergoeding, soms liggen deze akelig dicht bij elkaar in de buurt.

Tip 6: Denk na over het verhogen van je eigen risico

Verzeker wat je zelf niet kunt betalen is het slogan van verzekeraar Deck en daar ben ik het roerend mee eens. Het wettelijke eigen risico is bepaald op 385 euro, maar je kunt bij veel verzekeraard kiezen voor een verhoogd eigen risico. Simpelweg betekent dat, dat het bedrag wat je zelf voor rekening neemt van je zorgkosten hoger is. Vaak gaat dat is stappen tot maximaal 885 euro.

Omdat wij eigenlijk heel erg weinig zorg gebruiken (eigenlijk zijn wij de laatste jaren überhaupt niet boven het wettelijk eigen risico gekomen) hebben wij ons eigen risico opgehoogd tot 885 euro. Bij onze verzekeraar bespaart dat toch al snel 20 euro per persoon per maand. Het bedrag hebben we natuurlijk gewoon op onze spaarrekening staan, mocht er onverhoopt toch iets gebeuren waardoor je ineens wel het eigen risico zou moeten betalen. Gebruik jij over het algemeen ook weinig eigen risico en heb je dat bedrag op je rekening staan? Dan zou je ook kunnen overwegen je eigen risico te verhogen.

Tip 7: Gebruik een vergelijkingswebsite

Gebruik een vergelijkingswebsite zoals PriceWise om je zorgverzekering te vergelijken. Hier vul je eenvoudig je wensen in en je laagste premie rolt er met een druk op de knop uit.

Hoeveel heb jij kunnen besparen?

Let op: deze blog is vooral geschreven voor mensen die gezond zijn. Heb je een chronische ziekte of andere aandoening dan moet je toch voorzichtiger zijn met het oversluiten van je zorgverzekering.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Zo besparen wij volgend jaar 700 euro op onze zorgverzekering

Plaats een reactie