Dubbele verzekeringen zo speur je ze op

Wij Nederlanders zijn gek op verzekeren. We kunnen door de grote keuzevrijheid en het grote aanbod aan verschillende soorten verzekeringen alles verzekeren wat los en vast zit, maar helaas heeft dat nog wel eens tot gevolg dat we bepaalde dingen dubbel verzekerd hebben.

Een dubbele verzekering is zonde van je geld. Niet in de eerste plaats omdat je dubbel premie betaalt, maar ook omdat je daarvoor geen extra dekking krijgt. Dus: Handen uit de mouwen, speur die dubbele verzekeringen op en zeg ze op!

Wanneer ben je dubbel verzekerd

Als we spreken over een dubbel verzekerd zijn dan hebben we het eigenlijk over risico wat onder de dekking van meerdere verzekeringen valt. Dit wordt ook wel samenloop genoemd. Het meeste komt dit voor bij de zorg-/ en reisverzekering of de autoverzekering. Denk bij dubbel verzekerd zijn bijvoorbeeld aan medische kosten in het buitenland die zowel in je reisverzekering gedekt zijn, maar ook in je aanvullende zorgverzekering.

Wie betaalt bij een dubbele verzekering?

Één ding is duidelijk, je hebt door een dubbele verzekering geen dubbele dekking. Dat wil zeggen; je mag een eventuele schade niet twee keer claimen bij verschillende verzekeraars. Sterker nog; dit wordt gezien als fraude en is strafbaar.

In principe mag je zelf kiezen bij welke verzekering je een schade claimt, tenzij je ergens een specifieke verzekering voor hebt afgesloten. De verzekeraar waar je de schade indient moet deze in principe behandelen. Wel mag deze verzekeraar vragen of je nog elders voor dezelfde schade verzekerd bent. Is dat het geval. dan kan het zijn dat de verzekeraar waar je de schade hebt ingediend contact opneemt met de andere verzekeraar om eventueel de kosten te delen.

Voorbeelden van dubbele verzekeringen

Pechulp en de ANWB

Veel mensen hebben een abonnement bij de ANWB of Routemobile, maar wist je dat je pechhulp vaak ook als aanvullende verzekering bij je autoverzekering mee kunt nemen? Bij sommige autoverzekeringen zit pechhulp er zelfs standaard bij in. Ook jonge auto’s zijn vaak automatisch bij aankoop verzekerd van pechhulp via de garage waar je de auto gekocht hebt.

Reisverzekering en zorgverzekering

Als je verzekerd wilt zijn tegen hoge medische kosten in het buitenland, dan kun je jezelf hiervoor verzekeren via een reisverzekering, maar deze kosten worden vaak ook al in een aanvullende verzekering vergoed.

Autoverzekering en rechtsbijstandverzekering

Voordat je een rechtsbijstandverzekering verkeer afsluit bij de autoverzekering, is het verstandig te bekijken of je hier niet al verzekerd voor bent via een rechtsbijstandverzekering.

Reisverzekering en inboedelverzekering

Bijna iedereen heeft wel een inboedelverzekering en bij veel verzekeraard kun je ervoor kiezen om ook spullen buitenshuis te verzekeren. Buitenshuis betekent dan natuurlijk ook op reis! Maar; mogelijk is ook deze dekking al opgenomen in de reisverzekering.

Verzekeringen bij aankoop van een apparaat

Herken je dit? Je koopt een apparaat, moet dit registreren via de telefoon en enkele minuten later heb je een specifieke verzekering voor dit apparaat erbij? Vaak kan het zo zijn dat deze schades al lang gedekt worden door de inboedelverzekering.

Oorzaken van een dubbele verzekering

Je kunt op heel veel manieren dubbel verzekerd raken. Bijvoorbeeld als je gaat samenwonen met je partner. Waarschijnlijk hadden jullie beide al dezelfde soort verzekeringen zoals een inboedel- en opstalverzekering, maar als je samen gaat wonen dan kun je deze verzekeringen samenvoegen.

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat je overstapt naar een andere verzekeraar, maar vergeet de oude verzekering op te zeggen. In dat geval heb je twee keer dezelfde verzekering lopen.

Vaak zegt je nieuwe verzekeraar de oude verzekering op, maar dit gebeurt lang niet altijd. Mocht je dus een verzekering oversluiten? Controleer dan even goed of je oude verzekering wel is opgezegd.

Hoe speur je dubbele verzekeringen op?

1. Inzicht

Het begint allemaal met inzicht. Je kunt pas je dubbele verzekeringen achterhalen wanneer je precies weet waar je geld allemaal naartoe gaat. Vul dus een budgetsheet in zoals die uit de webshop, of kijk eens in je internetbankieren welke verzekeringen worden afgeschreven en noteer die.

2. Vergelijk de polissen

Pak de polissen voor de verschillende verzekeringen erbij en controleer deze regelmatig. Welke dekkingen hebben ze en zijn er overlappingen?

3. Zoek uit welke je op kunt zeggen

Bekijk welke van de twee verzekeringen de beste dekking geeft en welke financieel het meest voordelig is om weg te doen.

Laat je eventueel adviseren

Uiteraard wil je niet zinloos premie betalen, maar je wilt ook voorkomen dat je per ongeluk de verkeerde verzekering beëindigt. Let daarom goed op de voorwaarden en laat je eventueel adviseren.

Krijg je geld terug als je een dubbele verzekering opzegt?

Misschien heb je wel jarenlang te veel betaald omdat je dubbel verzekerd bent geweest. Maar krijg je dan je geld terug als je de verzekering alsnog opzegt? Meestal niet omdat je zelf alert moet zijn op wat je verzekerd. Maar: Brutalen hebben de halve wereld dus waarom zou je niet proberen (een deel van) de te veel betaalde premie terug te krijgen.

Voorkomen dat je dubbel verzekerd raakt

Verzekeringen, abonnementen, je hypotheek, je abonnementen. Het zijn allemaal onderdelen waar je regelmatig een keer naar zou moeten kijken. Controleer ieder jaar even hoe je ervoor staat, of je niet dubbel betaalt of, of je wensen niet veranderd zijn. Regelmatig je verzekeringen onder de loep nemen is de beste manier om te voorkomen dat je dubbel verzekerd raakt.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Dubbele verzekeringen zo speur je ze op

Plaats een reactie