Gratis uitjes in Drenthe

De vakantie ziet er voor veel mensen die jaar ietsje anders uit. We blijven massaal in eigen land. Maar laten we wel wezen, Nederland heeft wonderschone plekjes. Van de fantastische meren in Friesland, de Bossen in Drenthe, het strand in Noord Holland tot aan de Bourgondische omgeving in Brabant. Genoeg mooie plekjes te ontdekken en, dat hoeft niet duur te zijn! Daarom vind je hier de leukste gratis uitjes, en laat me even met ambassadeur te zijn van ‘Mijn eigen provincie’ Drenthe 😉 Wonderschoon en vooral: een hele hoop gratis uitjes!

Rensenpark Emmen

Het Rensenpark in Emmen is gelegen in de welbekende ‘Oude Dierentuin’ in Emmen. Zo kun je er niet alleen heerlijk wandelen, maar is er bijvoorbeeld ook een speeltuin, een kinderboerderij en kun je zowaar een heuse replica van de Nachtwacht bezoeken. Voor meer informatie; zie: https://rensenparkemmen.nl/

Duurzaamheidscentrum Assen

Ben je in de buurt van Assen, dan is een bezoekje aan het duurzaamheidscentrum aan de rand van de Asserbossen zeker de moeite waard. Ze hebben een wisselende expositie, wandelroutes en verschillende activiteiten voor alle leeftijden. Kijk voor meer informatie en de actuele activiteiten op: https://duurzaamheidscentrumassen.nl/

Wandelroutes

Buiten wandelen in het Rensenpark, kun je ook kiezen uit één van de vele gratis wandelroutes die Drenthe rijk is. Met (jonge) kinderen is het vooral leuk om één van de wandelpaden te kiezen zoals;

  • Het Roekpad in Echten, een pad van ongeveer 1 kilometer met diverse speelattributen (Echt een aanrader volgens onze kinderen!)
  • Beleefroute Ijhorst, een pad van ongeveer 2 kilometer met diverse speelattributen en een blote-voeten-pad.
  • Het houten pad van Theodoor, volg het avontuur van het varkentje Theodoor wat graat een wild zwijn wil zijn. Leuk te combineren met een bezoekje aan het monumentale dorp Orvelte. Een pad met diverse klimelementen.
Radiotelescopen Drenthe
Radiotelescopen in Drenthe

Voor de iets oudere kinderen is het Melkwegpad in Westerbork een aanrader. Het pad start bij de ingang van herinneringscentrum Westerbork en leidt langs de sterrenwacht waar je enorme radiotelescropen kunt zien. Het melkwegpad leidt je langs de planeten (geheel op schaal) waarbij iedere stap die je zet, gelijk is aan zo’n 2,5 miljoen kilometer. De informatieve borden en maquettes langs de routes geven op een leuke manier informatie over ons zonnestelsel. (Let wel op, dit pad is geen cirkel, je eindigt dus niet op de plek waar je gestart bent. Dit maakt de route ongeveer 5 kilometer.

Monumentaal dorp Orvelte

Bekijk hoe mensen in de 19e eeuw leefden in een dorp dat stil heeft te lijken gestaan vanaf de 19e eeuw.

Zwemplassen

Laat je vooraf even informeren op het gebied van Blauwalg, maar één van de volgende zwemplassen is zeker de moeite waard:

  • De Kibbelkoele
  • De Rietplas
  • Zuidlaardermeer
  • Natuurbad de Zandpol
  • Baggelhuizerplas

Griendtsveenpark

Het Griendtsveenpark in Amsterdamscheveld (de Peel – Erica) is een gratis toegankelijk park wat gerund wordt door vrijwilligers. Hier vind je ondermeer verschillende dieren (hertjes, ezels, konijnen, kippen, pauwen verschillende soorten vogels) maar kunnen de kinderen zich ook vermaken in de diverse speeltuinen.

Tips voor deze lijst? Laat ze achter in de reacties!

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Gratis uitjes in Drenthe

2 gedachten over “Gratis uitjes in Drenthe”

Plaats een reactie