In 5 stappen naar een lagere energierekening

Hoe lang zit jij al bij je energieleverancier? In heel veel gevallen kan het heel voordelig uitpakken om over te stappen naar een andere energieleverancier, zeker omdat sinds het beginnen van de coronacrisis de energieprijzen sterk gedaald zijn. Wij sluiten de laatste jaren bijna ieder jaar over. Het kost je even tijd, maar levert over het algemeen honderden euro’s op! In dit artikel help ik je in vijf stappen te bepalen of overstappen voor jou zinvol is.

Stap 1: Pak gezonde zin, je energiecontract en je laatste jaarafrekening erbij

Nee, het leukste klusje is het niet, maar het is wel een manier om heel snel een paar honderd euro te besparen. Pak daarom je spullen erbij en ga er een keer doorheen! De makkelijkste manier om een goede indicatie van je toekomstige kosten te krijgen, is op basis van je huidige energieverbruik. Pak daarom je huidige energiecontract (i.v.m. de looptijd) en je laatste jaarafrekening erbij. Heb je een slimme meter, is je verbruik maandelijks inzichtelijk en heb je de gegevens over het afgelopen jaar beschikbaar? Dan is dat ook goed.

Stap 2: Bepaal je jaarverbruik

Wanneer we energiecontracten gaan vergelijken, dan is het belangrijk die te baseren op het verbruik van een heel jaar. Immers, niet iedere maand is representatief voor het hele jaar. Stel je zou alleen de maand Juli nemen en het verbruik maal 12 doen, dan kom je aan het eind van de rit bedrogen uit. Immers, in de winter is het energieverbruik over het algemeen veel hoger dan tijdens de zomermaanden. De lampen gaan eerder op de dag aan en je woning moet meer verwarmd worden, wat weer de nodige energiekosten meebrengt.

Om het totale jaarverbruik te bepalen maken we gebruik van de jaarafrekening of, wanneer je hierover beschikt, de gegevens van het afgelopen jaar uit de energie-app. Het jaarverbruik bestaat vaak uit twee of drie verschillende posten. Allereerst het gasverbruik, dit is één getal, het verbruik per jaar. Noteer deze even apart.

Het stroomverbruik kan uit één of uit twee getallen bestaan, dit is afhankelijk van het soort energiemeter wat je in je woning hebt. Wanneer je meter twee telwerken heeft en je hebt het energiecontract afgesloten op een piek en een daltarief, dan staat er op je jaarafrekening ook een piekverbruik en een dalverbruik. Noteer deze twee waardes ook even apart. Wanneer je een enkele meter hebt dan staat er, net als bij gas, maar één getal.

Stap 3: Vul de energievergelijker in

Nu je jouw verbruik weet, kun je kijken hoeveel je gaat betalen wanneer je over zou stappen naar een andere energieleverancier. Hiervoor gebruiken we PriceWise energievergelijker onderaan de pagina. Als eerste vul je, je postcode en huisnummer in. Deze gegevens heeft de vergelijker nodig voor het bepalen van de netwerkkosten, deze zijn namelijk per regio bepaald.

Vervolgens gaan we het verbruik invullen. Vink eerst het vinkje “Dubbele of slimme meter” aan, wanneer je op je jaarafrekening een piek en een dalverbruik hebt. Heb je deze niet, laat het vinkje dan uit staan. Vul vervolgens de verbruiken in, dit je bij stap 2 hebt bepaald. Vul ook het gasverbruik in. Als je zonnepanelen hebt, dan kun je deze ook aanvinken en je teruglevering invullen.

Na het invullen van de gegevens, druk je op “Check je Voordeel”!

Stap 4: Bereken je voordeel

Nu worden alle resultaten opgehaald en kun je, jouw voordeel berekenen. Hoeveel betaal je nu en wat zou je gaan betalen wanneer je over zou stappen? Neem ook zeker de welkomstbonus mee, deze staat apart aangegeven in de vergelijker. Loopt je huidige contract nog een tijdje? Hou dan wel rekening met een eventuele overstapboete. Deze boete mag 50 euro per product zijn, met een maximum van 125 euro. Als je hier slim mee om wilt gaan dan zet je een reminder in je agenda één maand voor je contract afloopt. Zo ontloop je altijd een boete. In veel gevallen neemt je nieuwe energieleverancier de boete zelfs van je over, informeer hier even naar bij je gewenste energieleverancier.
Zit je middenin je contract en heb je nog twee jaar te gaan? Dan kan het alsnog veel goedkoper zijn om toch over te sluiten en die overstapboete voor lief te nemen. Dit kun je met de besparing die je gaat doen eenvoudig uitrekenen.

Stap 5: Overgestapt!

Een half uurtje vergelijken en je bent overgestapt! De afgelopen keer dat wij overstapten scheelde het ons ruim € 250,00 voor het jaarcontract wat wij afsloten. Snel verdiend dus! Over het algemeen regelt de nieuwe energieleverancier de hele overstap en hoef je (Wanneer je geen slimme meter hebt) alleen op de einddatum nog even de meterstanden door te geven. Heb je al een slimme meter? Dan gaat dit vanzelf.

Even een paar dingen voorbereiden dus en het is zo gepiept! Even je tanden erin en geniet van je besparing!

Heb jij kunnen besparen en hoe verliep de overstap?

Plaats een reactie