Koude dagen – Zo houd je de kou buiten de deur

Brrr er zitten koude dagen aan te komen met temperaturen tot wel -15(!) graden. Met dit soort temperaturen moet de verwarming dus extra zijn best doen om het huis warm te houden én, dat kan flink in de papieren lopen. Zeker als je een ouder huis hebt wat misschien nog niet zo heel goed gesoleerd is. Met deze tips zit jij er in ieder geval warmpjes bij!

Zorg dat de ketel op de juiste druk staat

Een goed gevulde CV installatie presteert veel beter met de juiste waterdruk. Zorg ervoor dat je de CV ketel hebt bijgevuld tot de juiste druk (welke dat is kun je vinden in de handleiding van je cv-ketel, maar meestal is het tussen de 1,5 en de 2 bar.

Ga slim om met de verwarming

Als je de CV ketel op de juiste druk gebracht hebt, zorg dan ook dat je de CV’s goed ontlucht. Een verwarmingsinstallatie zonder lucht verwarmt veel beter.

Zet de verwarming ‘s nachts niet helemaal uit, maar zet hem op een graad of 16. Hiermee voorkom je dat je ‘s ochtends heel veel energie nodig hebt om je woning weer op temperatuur te krijgen en heb je het snel weer behaaglijk.

Gordijnen voor de ramen en deuren hangen

Heb je op dit moment gordijnen voor de ramen en voor de verwarming hangen? Doe de gordijnen dan dicht en hang ze achter de verwarmingsplaten. Gordijnen zorgen voor een luchtlaag tussen het glas en de ruimte en hierdoor kan de koude lucht minder makkelijk binnenstromen. Doordat je de gordijnen achter de verwarmingsplaten hangt blijft de warmte daarnaast niet achter de gordijnen hangen, maar breng je zo veel mogelijk warmte direct de ruimte in.

Voorkom tocht

Wanneer je je huis op een behaaglijke temperatuur hebt, wil je dit natuurlijk graag zo houden. Bij een nieuwbouwhuis gaat dit makkelijker dan bij een oud huis, maar bij beide is alle winst mooi meegenomen en scheelt het direct in de energiekosten.

Eén van de belangrijkste manieren om te zorgen dat kou niet binnen kan komen en warmte niet weg kan lekken is tocht voorkomen.

Test eens met een waxinelichtje hoe de luchtstroom onder de deuren is . Dit doe je als volgt: Steek het waxinelichtje aan en zet deze op de grond voor de deur die je wilt testen (uiteraard is de deur dicht). Wanneer het kaarsje heel erg begint te flikkeren, dan tocht het onder de deur door.

In dat geval kan het aanbrengen van een tochtstrip een hoop tocht schelen. Wil je geen tochtstrip aanbrengen, dan kan een tochtrol ook een goede optie zijn. Dit zijn een soort van lange stoffen rol die je voor de deur legt om tocht tegen te gaan. Heb je geen tochtrol, dan kan je ook altijd nog een opgerolde handdoek voor de deur leggen.

Lees meer: Met deze tips kun ook jij snel besparen op je energierekening!

Voorkom dat kou binnenkomt via de afvoerslang van de afzuigkap en droger

Bij de afvoer van de droger naar buiten kan je een overdrukrooster plaatsen om te voorkomen dat er koude lucht van buiten naar binnen kan komen. En ook in de afvoerslang van de afzuigkap is het verstandig om te voorkomen dat koude lucht binnenkomt. Dat kan je doen met een terugslagklep.

Hou de deur zo veel mogelijk dicht

Het klinkt misschien als een open deur, maar als je even oplet, zal je merken hoe vaak je onbewust de deuren open en dicht doet of zelfs even open laat staan. Wanneer je bijvoorbeeld snel buiten even iets in de container gooit. Iets uit de garage haalt of als je je boodschappen uit de auto in huis aan het brengen bent. Probeer de tijd dat de deur openstaat zoveel mogelijk te beperken en ook de keren dat je even snel naar buiten gaat. Let er daarnaast ook op dat deuren in huis niet onnodig open blijven staan. Dit scheelt je al zo een hoop weglekkende warmte en een besparing op je energie.

Breng radiatorfolie aan

Breng radiatorfolie aan. Zo zorg je dat de warmte die de radiator afgeeft in huis blijft en niet meteen via de buitenmuren weglekt.

Gebruik een brievenbusborstel

In veel voordeuren zit een gleuf voor post. Het kan daar behoorlijk tochten. Door het plaatsen van een brievenbusborstel hou je een hele hoop tocht tegen. Mocht er wel al eentje hangen, is het ook goed om eens te kijken of deze nog wel van goede kwaliteit is. Zo niet, dan kan vervangen raadzaam zijn.

Welke tips ga jij toepassen?

Je kunt dus denken aan zowel zuinig opwarmen als voorkomen dat het weer afkoelt. Het zuinig opwarmen heeft vooral te maken met de radiatoren en de ketel. Het afkoelen vooral met isoleren en voorkomen van tocht.

In deze blog heb ik heel veel tips gegeven hoe jij deze koude dagen goed door kan komen. Ik ben erg benieuwd welke tips jij daadwerkelijk gaat toepassen!

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Koude dagen – Zo houd je de kou buiten de deur

Plaats een reactie