Vier manieren om een miskoop te voorkomen

Wie heeft het niet gehad; Je hebt in je enthousiasme een fantastische aankoop gedaan bij een fysieke of een webwinkel en een dag of wat later besef je jezelf; Ik heb een miskoop gedaan. Of je hebt een kledingstuk gekocht wat je twee seizoenen later ongedragen onderin de kast terug vindt. Zonde voor je portemonnee en natuurlijk ook voor het milieu! Met deze tips voorkom jij die miskoop!

1. Maak een lijst met de dingen die je nodig hebt

De meeste winkels zijn erop ingericht om je tot impulsaankopen te verleiden. Vlak voor de kassa wordt je verleid met de lekkerste producten of nog net even met die geweldige sokken-en-ondergoed aanbiedingen. Alles wordt eraan gedaan om jou nog net even tot die impulsaankoop te verleiden.

Als je gaat shoppen, maar dan een lijstje met de dingen die je nodig hebt en hou je aan dat lijstje. Miskopen zijn vaak de aankopen die je als impulsaankoop maakt. Het ziet er op dat moment mooi uit, maar eigenlijk was je er helemaal niet naar op zoek.

2. Koop niet om jezelf beter te voelen

Als je jezelf niet prettig voelt of als je, je verveelt dan ga je vanzelf op zoek naar een geluksgevoel. Voor de één betekent dat (ongezond) eten, voor de ander werkt het dan heel goed om iets te gaan kopen. Als je iets koopt of iets eet dan krijg je daar kortstondig een kick van. Een kort gelukzalig gevoeld wat wordt veroorzaakt door de hormonen endorfine en dopamine. Zorg dat je, jezelf bewust bent wanneer je iets koopt. Denk na of je datgeen echt nodig hebt of dat je wellicht aan het kopen bent uit verveling of omdat je jezelf prettiger wilt voelen. Is dat het geval? Ga iets anders doen! Kopen leidt misschien even tot het gelukzalige gevoel, maar dat is snel voorbij wanneer je je beseft dat je een miskoop gedaan hebt.

Lees meer: Kopen uit verveling: Hoe voorkom je het?

3. Twijfel je? Doe het (nog) niet

Twijfel je nog over een aankoop? Dan is het misschien beter om er nog even een nachtje over te slapen. Schrijf voor jezelf op welke voordelen je aankoop biedt; welke nadelen en denk er gewoon nog eventjes over na.

4. Neem de tijd bij grote aankopen

Ben je van plan een grote aankoop te doen? Neem er dan even de tijd voor. Kijk rond en wacht er minimaal 5 dagen mee (Tenzij je wasmachine het net begeven heeft natuurlijk, dan zal je iets sneller moeten handelen 😉 ). Neem ook de tijd om onderzoek te doen, dat kan op de vergelijkingssites zoals Kieskeurig of Tweakers Pricewatch.

Wat is jouw grootste miskoop geweest?

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Vier manieren om een miskoop te voorkomen

Plaats een reactie