Met deze tips kun ook jij snel besparen op je energierekening!

Het verduurzamen van je huis, iedereen kent natuurlijk wel de maatregelen zoals zonnepanelen en een warmtepomp, maar ook met heel kleine (en veel goedkopere) aanpassingen in je huis kun je al flink besparen op je maandlasten! Hieronder deel ik 5 tips die jou helpen om direct energie te besparen.

Vervang je lampen door LED- of spaarlampen

Heb je nog gloeilampen of halogeenverlichting in huis? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek van milieucentraal blijkt dat in een gemiddeld Nederlands huishouden in 2020 nog 11 gloeilampen en 13 halogeenlampen te vinden zijn. Alleen in de huiskamer en keuken zijn gemiddeld zo’n 11 onzuinige lampen te vinden. Zou je deze onzuinige lampen vervangen door energiezuinige verlichting zoals LED verlichting of spaarlampen, dan bespaar je ongeveer 60 euro op je energierekening per jaar.

Tot voor kort hadden wij in de hoek van de woonkamer (het speelgedeelte van de kinderen) nog een staande (halogeen)lamp in de hoek staan, deze stond met name in de wintermaanden een behoorlijke tijd per dag ingeschakeld. Toen die lamp weer eens stuk ging hebben we eens bekeken wat het zou besparen wanneer we deze lamp zouden vervangen door een LED-lamp. Verrassing: Deze lamp bleek ruim 85% minder te verbruiken! Dat is makkelijk verdient en voor praktisch iedere lamp bestaat wel een duurzame en goedkopere variant.

Dicht naden en kieren

Naden en kieren in je woning (bijvoorbeeld bij de ramen of deuren) zijn echte killers voor je energierekening, met name in de koude wintermaanden. Koude lucht stroomt je huis binnen en de warmte die je met behulp van de verwarming hebt opgewekt, vliegt naar buiten. Daardoor voelt het binnen veel kouder aan. Toch en kieren zijn heel eenvoudig en relatief goedkoop te dichten door gebruik te maken van een tochtstrip, tochtband of een ander materiaal. Wanneer je nog een brievenbus in de deur hebt, kan een brievenbusborstel ook goed helpen.

Heb je het idee dat het ergens in je huis tocht, maar weet je niet precies waar? Dan is er een handig trucje om deze plekken op te sporen. Neem een kaars of een waxinelichtje (wel voorzichtig met vuur) en plaats deze steeds ergens op de vloer, op de vensterbank of bij een raam. Gaat het lichtje flikkeren? Dan heb je een plek te pakken waar het tocht! Door het dichten van naden en kieren kan de verwarming al snel een graadje lager en dat scheelt je toch al snel zo’n 170 euro per jaar!

Hotspots voor tocht en kieren

  • Bij vensters en ramen
  • Bij deuren die open kunnen (let op een schuifpui, een voordeur etc.)
  • Bij het luik naar de kruipruimte
  • De brievenbus in de voordeur
  • Plekken waar leidingen de grond in gaan

Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop is nog zo’n goede manier om energie te besparen en aan comfort merk je er praktisch niets van. Een gemiddeld huishouden bespaart met een spaardouche 7.400 liter warm water en bijna 45 m³ gas. Dit komt neer op een besparing van 45 euro per jaar.

Wassen op een lagere temperatuur

Is je was niet heel vies? Was het dan eens op 30 graden. Je was wordt net zo schoon en je bespaart per wasbeurt tot wel de helft aan elektriciteit. Een was op 30 graden kost ongeveer 8 cent per was aan elektriciteit en een was op 60 graden ongeveer 22 cent. Was je veel? Dan levert dit je op jaarbasis toch snel een leuke besparing op.

Wees slim in het verwarmen van je woning

Wees slim met het verwarmen van je woning, zet bijvoorbeeld de thermostaat een uur voor het slapen gaan alvast wat lager en zet je thermostaat ’s nachts op 15 graden. Doe je dat nu niet? Dan bespaar je op jaarbasis gemiddeld 100 euro per jaar. Is er overdag niemand thuis? Dan kun je, je thermostaat ook rustig terug draaien naar 15 graden, gemiddeld bespaar je daar ook nog eens 150 euro per jaar mee. Kun je, je thermostaat programmeren? Maak daar dan gebruik van zodat je niet vergeet je thermostaat lager te draaien.


Lees ook: In 5 stappen naar een lagere energierekening


Wat zijn jouw tips om te besparen op je energierekening?

Plaats een reactie