Overstappen naar een andere zorgverzekering – zo doe je dat

Het zorgverzekeringenseizoen is weer in volle gang. Tijd dus om eens goed naar je zorgverzekering te kijken. Past deze nog bij je wensen? Of ben je misschien over-verzekerd? Is er misschien een zorgverzekeraar die beter bij je wensen past, of zit je eigenlijk wel goed? Wil je wel overstappen maar weet je niet precies hoe dat moet? Daar helpen wij je doorheen met dit stappenplan.

Geen druk

Geen druk, maar wil je jezelf administratief wat rompslomp besparen, dan is het verstandig je nieuwe zorgverzekering voor 1 januari 2022 te regelen. Verplicht is dat echter niet.

Je moet uiterlijk op 31 december 2021 je oude zorgverzekering opzeggen en je nieuwe voor 31 januari 2022 geregeld hebben. Je nieuwe verzekering gaat dan met terugwerkende kracht in.

Stap 1: Kijk naar wat je wilt verzekeren

Als eerste is het belangrijk om te kijken wat je belangrijk vindt bij je zorgverzekering. Denk daarbij natuurlijk aan het aantal behandelingen fysiotherapie en de soort zorgverzekering die je wilt afsluiten (met andere woorden, hoeveel keuzevrijheid wil je in het kiezen van een zorgaanbieder), maar bepaal voor jezelf ook wat je verder belangrijk vindt. Zoals digitaal declareren, telefonisch contact of alleen via een online omgeving, of wat je zorgverzekering doet met jouw geld (belegt je zorgverzekeraar duurzaam?).

Stap 2: Wat verwacht je komend jaar?

Nee, helaas hebben wij ook geen glazen bol en natuurlijk zit een ongeluk in een klein hoekje. Maar je kunt wel kijken naar wat je volgend jaar nodig verwacht te hebben. Heb je bijvoorbeeld een kinderwens of ben je zelfs al zwanger? Kijk dan goed naar de vergoeding van kraamhulp, eventueel een ziekenhuisbevalling, maar ook eventueel naar die van lactatiekundige hulp. Sport je veel, maar ben je blessuregevoelig aangelegd? Kijk dan extra kritisch naar het aantal behandelingen fysiotherapie in het pakket. Heb je kinderen en dreigt orthodontie eraan te gaan komen? Neem dat dan ook zeker mee in je keuze voor een volgende zorgverzekering.

Stap 3: Kijk naar je huidige verzekering

Voordat je andere verzekeringen gaat bekijken is het zinvol om je huidige polis er eens bij te pakken. Wat wordt er op dit moment vergoed en hoe ziet dat eruit als je jouw lijstje uit stap 1 en 2 daarnaast legt? Bekijk daarnaast wat je nu betaalt en wat je volgend jaar gaat betalen. Heb je een aanvullende verzekering? Schijf deze dan ook alvast op.

Stap 4: Een aanvullende verzekering?

Een aanvullende verzekering kan heel erg nuttig zijn, zeker als deze aansluit op je wensen. Maar blijf wel goed op de kosten letten. Maak je geen gebruik van je aanvullende verzekering of moet je om één specifieke zorgwens een hoger aanvullend pakket nemen? Reken dan eens uit of de extra premie dan wel opweegt tegen de extra kosten die je zou maken wanneer je het zelf zou betalen.

Hebben jij en je partner andere zorgwensen? Weet dan dat jullie beide een ander pakket kunnen hebben. Zo hoef jij niet hetzelfde pakket te nemen als je partner. Ikzelf heb bijvoorbeeld een veel lager aanvullend pakket dan mijn partner heeft. Goed om te weten; eventuele kinderen krijgen automatisch het hoogste aanvullende pakket.

Stap 5: Vergelijken

Nu je weet wat je wilt verzekeren kun je verzekeringen gaan vergelijken. Maar waar begin je? PriceWise heeft hiervoor een heel handige vergelijker. Je vult je gegevens in, je wensen en eventuele specifieke vergoedingen en je krijgt een overzicht van meerdere zorgverzekeringen die aansluiten bij jouw wensen. Maar let op; kijk niet alleen naar een lage premie, maar ook naar de voorwaarden.

Stap 6: Tips om te besparen

Standaard is het Eigen risico vastgesteld op € 385,00 per jaar. Maar, je kunt in ruil voor een premiekorting ook kiezen voor een vrijwillig hoger eigen risico. Dit kan tot maximaal € 885,00. Kijk eens goed naar hoeveel eigen risico je de afgelopen jaren gebruikt hebt? En wat verwacht je komend jaar te gaan gebruiken? Is dit een laag bedrag dan kun je overwegen om je eigen risico te verhogen.

Kies je om het eigen risico vrijwillig te verhogen? Zorg dan wel dat je de kosten kunt betalen mocht je onverhoopt toch je volledige eigen risico moeten betalen. Een ongelukje zit immers in een klein hoekje.

Sommige verzekeraars geven je de mogelijkheid om je jaarpremie ineens vooruit te betalen. Je betaalt dan vooraf het gehele bedrag en in ruil daarvoor krijg je een korting op je jaarpremie. Vaak is dit 1% – 2% van je jaarpremie dus rijk zal je er niet van worden, maar het scheelt toch.

Via je werkgever of een vereniging waarvan je lig bent kan het zijn dat er een collectief van toepassing is. Met een collectieve verzekering kun je maandelijks vaak een bepaald percentage besparen op je basis- en aanvullende verzekering. Let wel op; soms zijn voor een collectieve verzekering andere voorwaarden van toepassing.

Lees verder: Besparen op je zorgverzekering

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Overstappen naar een andere zorgverzekering – zo doe je dat

Plaats een reactie