Waarom dit een goed moment is je energielabel definitief te maken

Dit is misschien wel het goede moment om je energielabel definitief te maken. Tenminste, als je een koophuis hebt en als Minister Ollongren haar zin krijgt. Waarom? Dat lees je hier.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft aan hoe zuinig je woning is. Dit gaat in zeven stappen, aangegeven met de letters A tot en met G. Heb je een woning met een energielabel A dan heb je een zuinig huis en zijn je energielasten vergeleken met een woning met energielabel G veel lager. Sinds een aantal jaar is het energielabel verplicht bij de verkoop van een woning.

Voorlopig energielabel

In 2015 hebben alle woningen in Nederland een voorlopig energielabel ontvangen. Dit is een inschatting van de overheid over hoe zuinig een woning is. Dit is berekend met al bekende gegevens van de woning, zoals de oppervlakte, het bouwjaar enzovoort.

Wanneer je, je huis wilt verkopen, zul je dit voorlopige energielabel moeten omzetten in een definitief energielabel. Hiervoor moet je een aantal vragen beantwoorden en bewijzen leveren.

Waarom nu al aanvragen

Op dit moment kost het aanvragen van een energielabel rond de € 7,50 euro. Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels echter en stijgen de kosten naar ongeveer € 190,00. Meer dan 25(!) keer zo veel! Deze stijging komt vooral doordat er in de nieuwe regels een energiedeskundige langs moet komen om het label te bepalen, waar deze nu nog wordt bepaald op de informatie die je zelf hebt doorgegeven. Vereniging Eigen Huis is hierover overigens duidelijk:

Het nieuwe energielabel jaagt mensen alleen op kosten en biedt geen extra perspectief voor het verduurzamen van je huis.

Heb je dus plannen je huis ergens in de komende 10 jaar te gaan verkopen? Vraag dan het energielabel dit jaar nog aan, want 10 jaar is ook de termijn wat het aangevraagde energielabel geldig is. Je energielabel vraag je zelf aan via deze website van de overheid:

https://www.energielabelvoorwoningen.nl/

Plaats een reactie