Waarom je niet zomaar bezwaar moet maken tegen een hogere WOZ waarde

Eén dezer weken ploft de WOZ waarde weer op de mat. De Waardering Onroerende Zaken. De WOZ waarde is een schatting van de marktwaarde van je woning over het voorgaande jaar, in 2021 ontvang je dus de waarde op peildatum 2020.

Voor veel mensen een aanleiding om direct in de pen te klimmen en bezwaar te maken tegen de WOZ waarde. Want, een hogere WOZ waarde betekent ook automatisch een hogere onroerende zaak belasting. Door bezwaar te maken tegen de WOZ waarde van je woning kun je dus flink besparen op de OZB, maar; dit hoeft onder aan de streep niet altijd voordeliger te zijn. Vooral niet wanneer je een hypotheek hebt zonder NHG (Nationale hypotheekgarantie).

Een hogere WOZ kan ook positief zijn

Wanneer je geen hypotheek hebt met nationale hypotheekgarantie dan wordt je rentepercentage voor een deel berekend aan de hand van de waarde van de woning, ten opzichte van de hoogte van het hypotheekbedrag.

Stel je zou een hypotheek hebben van 200.000 euro en je woningwaarde is 245.000 euro, dan heb je dus 82% van je woningwaarde gefinancierd. Stel je woningwaarde of de WOZ waarde stijgt dit jaar naar 252.000 euro, dan heb je nog maar 79% van de woningwaarde gefinancierd. De bank loopt in dat geval dus minder risico zijn geld niet volledig terug te krijgen wanneer ze jouw huis gedwongen zouden moeten verkopen en daardoor zou je in een lagere risicoklasse kunnen vallen.

Risico opslag

Het risico wat de bank loopt op het niet volledig terugkrijgen van hun geld bij een gedwongen verkoop wordt ook wel risico-opslag genoemd. De risico-opslag die je bepaalt is weer afhankelijk van de risico-klasse waarin je valt. Leen je 100% van je woningwaarde, dan val je in de hoogste risicoklasse en betaal je de hoogste opslag. Leen je 90% van de woningwaarde, dan gaat de risicoklasse naar beneden en betaal je dus minder hypotheekrente.

De risicoklasse verlagen

Er zijn twee manieren om je risicoklasse te verlagen binnen je bestaande hypotheek. De schuld verlagen door af te lossen op je hypotheek, of; de woning wordt meer waard waardoor ook de verhouding tussen de hypotheek en de woningwaarde verandert.
Val je in een lagere risicoklasse, dan hoort daar ook een lagere risico-opslag en dus een lagere hypotheekrente bij.

Meer lezen: Zo verlaag je zelf je hypotheekrente

Het aantal risicoklassen en of je, jouw risicoklasse kunt verlagen verschilt overigens wel per hypotheekverstrekker.

Even rekenen…

Een hogere WOZ waarde kan er dus voor zorgen dat de verhouding tussen de schuld en de woningwaarde gunstiger wordt zodat je in een lagere risicoklasse kunt gaan vallen. Een hogere WOZ waarde betekent echter ook dat je meer onroerend zaakbelasting gaat betalen en in sommige gemeentes is ook de rioolheffing gekoppeld aan de WOZ. Je zult dus even moeten uitrekenen wat voor jou voordeliger is.

De OZB kun je achterhalen op de website van jouw gemeente, of kijk op de website van de vaste lasten bond. Hier staat een handig overzicht met de OZB tarieven per gemeente.

Informeer daarnaast ook even bij je hypotheekverstrekker naar de risicoklassen die zij hanteren, vraag je actuele hypotheekbedrag op en bereken het percentage aan de hand van de WOZ waarde. Zo weet je direct of je recht hebt op een renteverlaging.

De schuld waarde ratio bereken je als volgt: Neem de hoogte van de hypotheek, deel dit door de woningwaarde en vermenigvuldig dit met 100. Bijvoorbeeld:

Woningwaarde: 317.000 euro
Hypotheekschuld: 281.000 euro

Schuld waarde ratio = (281.000 / 317.000) * 100 = 89%

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Waarom je niet zomaar bezwaar moet maken tegen een hogere WOZ waarde

Plaats een reactie