Zo bespaar je op de was!

Als je een gezin met kinderen hebt die graag buiten spelen zoals bij ons, dan draai je er nogal wat wasjes door in de week. En hoewel wasmachines steeds zuiniger worden, kan het best de moeite zijn om eens goed te kijken naar jouw ‘wasgedrag’. In dit artikel geef ik je tips!

Let op het energielabel

Ga je een nieuwe wasmachine kopen? Let dan op het energielabel van de wasmachine. Het energielabel vertelt je iets over hoe zuinig en efficiënt een wasmachine is. Hoe zuiniger de wasmachine, hoe groener het label. Om het verschil aan te geven: Het zuinigste label is A. Voor 1 maart 2021 liep het label van A+++ tot D (minst zuinig), vanaf maart is dit verandert naar A tot G. De plusjes zijn verdwenen

Draai zo veel mogelijk volle wasmachines

Als je meer volle trommels draait hoef je uiteindelijk minder vaak te wassen en daardoor bespaar je per kilo wasgoed. Dit geldt ook voor wasmachines met een zogenoemde ‘beladingsherkenning’. Daarnaast wordt je was schoner doordat je met een volle trommel draait, dit komt doordat de was tijdens het wassen wrijving heeft.

Buiten dat het draaien van volle wasmachines goed is voor het milieu en goed is voor je portemonnee, bespaart het je ook nog eens tijd!

Was op lage temperaturen

Is je was niet erg vies? Was dan op een lage temperatuur. Voor was die niet erg vuil is, maar alleen even doorgespoeld moet worden is een temperatuur van 30 graden celcius prima! Was je het katoenprogramma op 30 graden in plaats van op 40 graden, dan scheelt je dat gemiddeld de helft in het energieverbruik. De meeste wasmiddelen zijn tegenwoordig prima geschikt om te wassen op lage temperatuur.

Elektriciteitskosten per wasbeurt

TemperatuurElektriciteitskosten per wasbeurt
15 graden€ 0,07
30 graden€ 0,08
40 graden eco€ 0,17
40 graden normaal€ 0,20
60 graden eco€ 0,21
60 graden normaal€ 0,26
90 graden€ 0,48
Bron: milieucentraal.
Voor 7 kilo katoenwas in een gemiddelde wasmachine waar 7 kilo in kan. Stroomprijs 22 cent per kWh.

Kies voor het eco programma

Als de was toch iets viezer is, was dan op het eco programma. De ECO stand is heel geschikt om je normale was goed schoon te krijgen met een laag energieverbruik.

Droog zodra het kan je was buiten

Een wasdroger kan tot wel 7% van het totale energieverbruik in je huishouden verbruiken. Een echte energieslurper dus! Zo kost de droger gemiddeld zo’n 90 tot 110 euro per jaar. Droog dan ook je was buiten zodra dat kan.

Centrifugeren

Denk voordat je de was start na of je de was buiten of juist in de droger gaat drogen. Als je de was in de droger gaat drogen, kies van voor een hoger toerental bij het centrifugeren, hierdoor komt je was droger uit de machine waardoor het korter in de droger hoeft. Kies je ervoor je was buiten te drogen? Dan kun je een lager toerental kiezen.

Draai je was ‘s nachts met startuitstel

Heb je en piek en daltarief afgesproken met je energieleverancier? Dan is de elektra die je gebruikt ‘s nachts goedkoper. Maar, een was die om 23:00 uur ‘s avonds start en pas de volgende dag uit de wasmachine wordt gehaald is niet heel erg fris meer. Daarom kun je bij veel wasmachines de startuitstel gebruiken. Start de was bijvoorbeeld om 04:30 zodat je zeker bent dat hij voor 07:00 klaar is (in de meeste regio’s geldt het daltarief van 23:00 tot 07:00).

Lees meer: Betaal jij wel het voordeligste energietarief?

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Zo bespaar je op de was!

Plaats een reactie