Zo leer je dure gewoontes af

Iedereen heeft ze wel; van die gewoontes die je hebt opgebouwd, maar eigenlijk op de lange termijn heel erg veel geld kosten. En dat terwijl je eigenlijk meer geld over wilt houden om te sparen, te beleggen of om gewoon leuke dingen van te doen! Hoe speur je ze op en vooral; hoe leer je ze af? Dat lees je in deze blog.

1. Breng dure gewoontes in kaart

Het woord gewoontes zegt het eigenlijk al. Je bent eraan gewend geraakt en misschien maken deze gewoontes je helemaal niet zo blij als ze vroeger ooit deden. Soms heb je niet eens door hoeveel geld bepaalde gewoontes kosten. Een rekenvoorbeeld: Stel je reist met de trein naar je werk en je koopt iedere dag dat je dat doet een kop koffie van € 1,80. Wekelijks kost je dat 9 euro. Per jaar is dat ruim € 440 euro. Doe je dat vijf jaar lang, dan kost je dat in die vijf jaar ruim 2000 euro!. En misschien is dat niet eens de enige gewoonte die je hebt opgebouwd. Maak voor jezelf eens inzichtelijk welke gewoontes je hebt opgebouwd.

Om je een paar voorbeelden te geven:

Lunch

Bren je, je eigen lunch mee naar je werk of koop je iets in de kantine of de supermarkt? Op lunch kun je al snel veel besparen als je zelf je broodjes van huis meeneemt.

Abonnementen

Welke abonnementen heb jij die je eigenlijk niet of nauwelijks gebruikt en zijn er misschien alternatieven? Heb je een sportschoolabonnement waarbij je onbeperkt mag sporten, maar ga je maar één keer per week? Dan kun je misschien heel wat geld besparen.

Roken

Roken is één van die gewoontes die heel erg veel geld kost. Als je een pakje van € 8,00 per dag rookt dan kost je dat al snel bijna 3.000 euro per jaar. Weet je te stoppen? Dan bespaart je dat een flink bedrag én, het is nog eens een stuk gezonder ook.

Snacken

Het is druk en je bent laat thuis. Dan is een belletje naar de snackbar natuurlijk heel snel gepleegd. Lekker dat snacken, maar het kan je onder aan de streep een heel bedrag kosten. Kook je bijvoorbeeld de avond ervoor een maaltijd extra of vries je een maaltijd in dan kun je ook heel snel iets op tafel hebben.

2. Bepaal eens wat ze je per jaar kosten

Als je eenmaal je gewoontes in kaart gebracht hebt, kun je uitrekenen wat ze je per maand, per jaar en over een periode van 5 jaar kosten. Hiervoor kun je gebruik maken van de onderstaande calculator. Vul het bedrag in, geef aan voor welke periode (dag, week of maand) dat bedrag geldt en zie hoeveel je iedere maand aan deze gewoontes uitgeeft.

3. Schrap de dure gewoontes

Nu je weet welke gewoontes je veel geld kosten en wat je potentieel kunt besparen kun je gaan kijken of ze echt de moeite waard zijn. Begin bij het schrappen van dure gewoontes altijd met de zogenoemde “quick qins”. De gewoontes waarbij het je eigenlijk relatief weinig moeite kost om ze niet meer te doen en ga dan verder. an welke gewoontes beleef je eigenlijk geen plezier? Zijn ze wellicht te vervangen door goedkopere alternatieven? Door eerst juist deze gewoontes aan te pakken boek je snel resultaat en dat geeft weer motivatie voor de volgende!

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Zo leer je dure gewoontes af

Plaats een reactie