Belasting op crypto, zo zit het

Cryptovaluta zitten op dit moment in de lift en lijken populairder dan ooit. Steeds meer mensen beleggen in cryptovaluta zoals Bitcoin of altcoins zoals Ethereum, Ripple en Telcoin. Maar hoe zit het nu eigenlijk met Cryptovaluta en de belasting aangifte?

Nog even vanaf het begin; Cryptovaluta zijn digitale valuta waarmee je onder andere kunt handelen. Dit doe je op een crypto beurs zoals bijvoorbeeld Binance. Als je een crypto valuta koopt dan heeft deze op een gegeven moment dus waarde. Toch is het op dit moment (nog) geen wettig betaalmiddel en heeft het geen gelijke status als bijvoorbeeld de euro.

Moet je cryptovaluta opgeven bij de belastingaangifte?

Kort antwoord; Ja dat moet. Ondanks dat Cryptovaluta niet gezien wordt als geld, wordt het wel gezien als een bezitting die een waarde vertegenwoordigt. Je cryptovaluta moet je dus aangeven. Cryptovaluta vallen onder box3 en volgens de website van de belastingdienst geef je deze aan onder “Overige bezittingen“.

Welke waarde neem je bij de belastingaangifte?

Crypto zijn dan weliswaar geen wettig betaalmiddel, ze vertegenwoordigen wel een waarde. Voor de aangifte neem je volgens de website van de belastingdienst de koers op de peildatum van het gebruikte omwisselplatform. Dat betekent dat je bij de aangifte inkomstenbelasting over het aangiftejaar 2020, de waarde neemt van 1 januari 2020.

De belastingdienst kan altijd vragen om een onderbouwing. Zorg er dus voor dat je kunt bewijzen hoeveel crypto je bezat op de peildatum en wat de waarde daarvan geweest is.

Betaal je altijd belasting over je vermogen in crypto?

Je betaalt belasting over je vermogen (de zogenoemde vermogensbelasting). De waarde van de crypto die je bezit maakt onderdeel uit van je totale vermogen. Je betaalt belasting wanneer je vermogen boven een bepaald bedrag uit komt, het zogenoemde heffingsvrije vermogen.

Je betaalt in 2020 vermogensrendementsheffing als je meer dan € 30.846 aan vermogen bezit (voor alleenstaanden) voor fiscaal partners geldt in 2020 het bedrag van € 61.692,00. In 2021 is deze drempel flink verhoogd naar € 50.000 voor alleenstaanden en €100.000 voor fiscaal partners.

Hoeveel belasting betaal je over je vermogen?

Dat is helemaal afhankelijk van je persoonlijke situatie, maar om een indruk te geven: Op het moment dat je box3 vermogen € 100.000 euro is, dan heb je in 2020 een vrijstelling, het heffingsvrije vermogen, van € 30.846 euro. Het belaste vermogen in box3 komt in dat geval uit op € 100.000 – €30.846 = € 69.154. De belasting die je over dit bedrag betaalt is in totaal € 371,00.

Voor 2021 is het nog positiever omdat de vrijstelling is verhoogd naar € 50.000. In dat geval betaal je belasting over het € 100.000 – €50.000 = € 50.000. De belasting die je over dit bedrag betaalt is in totaal € 294,00

Bron: https://www.berekenhet.nl/sparen-en-beleggen/belasting-box3-spaargeld-vermogen.html

Waarom zou je je crypto opgeven, het is toch anoniem?

Als je besluit om je vermogen in cryptovaluta niet op te geven bij de belastingaangifte en de belastingdienst komt hierachter, dan kunnen de consequenties erg groot zijn. De Belastingdienst kan je een boete opleggen tot wel 300% van de belasting die je had moeten betalen en het kan zijn dat je vervolgd wordt.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Belasting op crypto, zo zit het

Plaats een reactie