Beleggen bij DEGIRO – Een zeven stappenplan

Zeker nu de spaarrentes laag staan en je geld op de bank door inflatie eigenlijk alleen maar minder waard wordt, beginnen mensen met beleggen. Beleggen is hot en het lijkt wel alsof iedereen het erover heeft. Toch zijn er nog veel mensen die wel willen beginnen met beleggen, maar het nog te ingewikkeld vinden en het daarom maar niet doen. Want waar begin je precies? Nou, daar help ik je vandaag mee aan de hand van dit stappenplan.

Als je wilt starten met beleggen, dan start je eigenlijk altijd met het kiezen van een broker. Wij gebruiken zelf DEGIRO. Ik gebruik juist deze broker omdat er enerzijds geen jaarlijkse (beheer)kosten in rekening worden gebracht en anderzijds omdat veel van de ETF’s van mijn voorkeur in hun kernselectie zitten. Dit houdt bijvoorbeeld in dat je een specifieke ETF ééns per maand zonder transactiekosten kunt aanschaffen. (voorwaarden van toepassing)

Ik neem je aan de hand van dit stappenplan mee, zodat ook jij vandaag nog kunt beginnen met beleggen bij DEGIRO.

Stap 1 – Registeren bij DEGIRO

Als je nog geen account hebt bij DEGIO, dan zul je die eerst moeten aanmaken, dat kan door jezelf aan te melden via deze link en bovenin te kiezen voor Open een rekening.

Een rekening openen bij DEGIRO

Kies vervolgens in welk land je woonachtig bent (Nederland of België). Vervolgens verschijnt een formulier om je emailadres in te voeren, je gebruikersnaam en wachtwoord te kiezen en te kiezen voor Open uw Rekening

Gegevens invoeren om een rekening te openen bij DEGIRO

Op het mailadres wat je zojuist hebt opgegeven zul je nu een mail met een activatielink ontvangen. Activeer je account en je bent klaar met stap 1.

Email adres geverifieerd

Stap 2 – Je accountgegevens vullen

Je kunt nu inloggen met het door jou gekozen gebruikersnaam en wachtwoord.

Inloggen bij DEGIRO

Nadat je de eerste keer bent ingelogd zul je nog een aantal handelingen moeten verrichten om je account te activeren. DEGIRO stelt je een aantal vragen en vraagt je een aantal informatiestukken aan te leveren.

Omdat je bij DEGIRO te maken hebt met financiële producten, zijn ze onder meer verplicht om je identiteit te controleren. Let bij het invullen van de informatie goed op dat je gegevens overeenkomen met je identiteitsdocument.

Tijdens het registratieproces zal DEGIRO je vragen om een bankrekening te koppelen. Dit is belangrijk, omdat je alleen via een gevalideerde rekening geld kunt storten op je DEGIRO-account. Ook als je later geld op wilt nemen wordt deze rekening gebruikt. Deze bankrekening moet je later in het proces bevestigen door een betaling van één cent uit te voeren.

Als je alle informatie hebt aangeleverd zal DEGIRO jouw gegevens controleren, hiertoe zijn ze als financiële instelling verplicht. De controle duurde bij mij maar een paar minuten, maar in sommige gevallen (bijvoorbeeld als de scan onduidelijk is geweest) kan het tot een paar werkdagen duren.

Stap 3 – Je account voltooien

Als je account is goedgekeurd dan ontvang je daarvan een mailtje (bij mij was het binnen 3 minuten gepiept). Via de link in de email kun je inloggen en eenmaal ingelogd zul je een profiel moeten kiezen.

Ik moet zeggen dat dit de enige vraag is waar ik even getwijfeld heb. Je kunt hier kiezen voor een Standaard profiel of een Custody profiel. De verschillen staan op de website van DEGIRO duidelijk uitgelegd. In het kort komt het op het volgende neer: Bij een Custody account betaal je iets meer, maar hierbij leent DEGIRO jouw effecten niet uit. Bij een Standaard profiel heb je meer mogelijkheden, maar kan DEGIRO jouw effecten uitlenen.

Ik heb zelf een Custody profiel gekozen, voornamelijk omdat ik voor de langere termijn beleg, maar de keuze die je maakt is natuurlijk geheel persoonlijk. Vervolgens voltooi je jouw registratie door de overeenkomsten in te vullen. Deze kun je uiteindelijk ondertekenen met een code die je via SMS ontvangt.

DEGIRO Overeenkomsten ondertekenen

Stap 4 – Je bankrekening bevestigen

Voor je echt kunt starten met beleggen moet je het bankrekeningnummer wat je eerder bij je registratie hebt opgegeven nog bevestigen. Dit kun je op twee manieren doen. Een iDEAL betaling (waarna, na een succesvolle betaling je account direct actief is) of een bankoverschrijving. In dat geval kan het tot twee dagen duren voor je echt aan de slag kunt met beleggen. In beide gevallen is een betaling van € 0,01 voldoende, het bedrag kies je overigens zelf.

Bankrekening bevestigen via een iDEAL storting

Nadat je, je bankrekening succesvol gevalideerd hebt stelt DEGIRO je nog een paar vragen in de Passendheidstoets. Hiermee wil DEGIRO onder andere toetsen of je op de hoogte bent van de risico’s die aan beleggen kleven, Met beleggen kunt u uw inleg verliezen.

Heb je alle stappen doorlopen? Gefeliciteerd! Dan kun je starten met beleggen.

Stap 5 – Inloggen

Jouw account bij DEGIRO is nu actief! Nu je ingelogd bent kan het in het begin een beetje overweldigend overkomen.

Ingelogd bij DEGIRO - Het dashboard

Het startscherm presenteert je in één oogopslag een aantal belangrijke dingen. Zo vind je bovenaan je saldo (het bedrag wat je hebt overgeboekt om je bankrekening te valideren is als openstaand saldo bijgeboekt). Daaronder vind je koersinformatie van bijvoorbeeld de belangrijkste indexen en rechts de grootste stijgers en dalers. Onderaan vind je nieuwsberichten.

Tijd om je eerste aankoop te gaan doen!

Stap 6 – Geld overmaken naar jouw DEGIRO account

Voordat je begint met het aankomen van ETF’s of andere aandelen zul je geld moeten overmaken naar jouw account. Dat kan eenvoudig via iDEAL of via een bankoverschrijving. Als je bent ingelogd in jouw account dan vind je rechtsboven de knop Geld in- & uitboeken.

DEGIRO Kopen en verkopen of inboeken en uitboeken

Als je op deze knop hebt gedrukt kun je kiezen voor Inboeken en Uitboeken. Omdat we geld willen storten kiezen we voor Inboeken. Je hebt hier weer twee keuzes; iDEAL of een handmatige boeking.

Geld toevoegen aan je account via een iDEAL betaling

Zelf kies ik altijd voor iDEAL, omdat ik dit de meest handige manier vind. Je kunt dan direct na je betaling van start. Je kunt natuurlijk ook handmatig geld overmaken naar DEGIRO, in dat geval duurt het een paar werkdagen voor je storting is bijgeschreven.  

Kies je voor iDEAL, kies dan het bedrag wat je wilt storten en ga vervolgens verder zoals bij iedere iDEAL transactie.

iDEAL storting is bijgeschreven

Het bedrag wat je zojuist gestort hebt staat nu bij je Vrije Ruimte.

DEGIRO Vrije ruimte

Stap 7 – Zelf beleggen: Je eerste aankoop

Als je al weet welke ETF je wilt aankopen dan kun je die opzoeken via de zoekfunctie in de linkerbovenhoek. Zo niet, verdiep je dan eerst goed in de verschillende ETF’s die beschikbaar zijn.

DEGIRO zelf biedt een selectie van zo’n 200 commissievrije ETF’s (voorwaarden van toepassing)

DEGIRO VWRL

Wanneer je vervolgens klikt op de ETF van jouw keuze dan kom je op de pagina van de ETF terecht met daarop meer informatie over de ETF. Wij willen kopen dus klikken we op de groene Koop knop.

VWRL kopen bij DEGIRO

Je krijgt nu een Pop-up waar je een aantal keuzes moet maken om een koopopdracht te doen.

Hoe plaats je een koopopdracht bij DEGIRO

In sectie 1 vind je informatie over het aandeel of over de ETF die je wilt kopen. Je vindt de beurs, de code, de actuele prijs en de stijging of juist daling.

In sectie 2 vind je informatie over de markt. De Biedprijs is de prijs waarvoor iemand op dit moment de ETF wil kopen. De Laatprijs is juist weer de prijs waarvoor iemand de ETF wil verkopen. Je kunt nu twee keuzes maken. Je koopt de ETF voor de laatprijs, waardoor je vrij zeker bent dat je de ETF nu daadwerkelijk aankoopt. Je kunt ook de biedprijs (of een lagere prijs bieden) in de hoop dat de koers gaat dalen en je opdracht dan vervuld wordt.

In sectie 3 kun je een aantal keuzes maken en plaats je uiteindelijk de order. Je hebt hierbij een aantal mogelijkheden:

Een dagorder of een doorlopende order

Bij een dagorder is het bod wat je doet op een ETF alleen geldig voor deze dag. Wordt de door jou geboden prijs die dag niet gehaald dan vervalt je order en komt het geld weer vrij in je vrije ruimte. Bij een doorlopende order blijft jouw koopopdracht staan tot hij vervuld is of je hem zelf verwijderd.

Een limit order of een market order

In het kort gezegd kies je bij een limit order zelf een maximumprijs waartegen je de ETF wilt kopen en bij een market order kies je ervoor zo snel mogelijk aan te kopen, waarbij de prijs minder van belang is. Zelf kies ik eigenlijk altijd voor een limit order.

Je aankoop doen

Limit order plaatsen

In bovenstaand voorbeeld wil ik een limit (ik bepaal zelf welke prijs ik wil betalen) Dagorder (de order blijft alleen vandaag geldig) uit gaan voeren. Bij 1 vul ik de prijs in die ik bereid ben te betalen voor deze ETF. Vervolgens plaats ik bij 2 het aantal wat ik wil aankopen. De totaalprijs bij 3 wordt automatisch berekent. Zou ik bij aantal een 2 hebben ingevuld, dan zal veld 3 automatisch worden berekend op 2 x 89,95.

Om je order definitief te maken druk je op de Plaats order knop.

Gefeliciteerd!

Je mag jezelf een schouderklopje geven, het is je gelukt! Je bent nu officieel een belegger. Behalve de web-interface heeft DEGIRO ook een handige app beschikbaar, zo heb je altijd inzicht in jouw situatie.

Disclaimer: GeldGewoon is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren, waaronder beleggen in ETFs of aandelen. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg verliezen.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Beleggen bij DEGIRO – Een zeven stappenplan

2 gedachten over “Beleggen bij DEGIRO – Een zeven stappenplan”

  1. Superhandig artikel, Net met behulp van dit blog alle stappen doorlopen. Ik vind het startscherm van de Giro nog een bééétje overweldigend, maa rdat komt vast goed. Nu eerst maar eens verdiepen in welke etf ik wil beleggen 🙂

    Beantwoorden
  2. Leuk dat je een account hebt geopend Suzanne! Ik kan me voorstellen dat het op het eerste gezicht een beetje overweldigend over komt, maar dat gaat vast en zeker goed komen 😉

    Beantwoorden

Plaats een reactie