Beleggen lastig? Niet met Peaks!

Ik hoor het heel vaak; “Ik wil wel beleggen, maar ik heb geen idee waar ik moet beginnen.” Gelukkig is er nu een heel laagdrempelige manier om kennis te maken met Beleggen. Dit kan via een inmiddels razend populaire app, genaamd Peaks. Ik werk er zelf inmiddels ruim drie maand mee en in deze blog vertel ik je er graag meer over! En, aan het eind van de blog vertel ik je hoe jij kunt starten met gratis 5 euro starttegoed!

Waarom beleggen?

Baal jij ook zo van de lage spaarrente op dit moment? Ik wel. En wist je dat je geld op de spaarrekening eigenlijk alleen maar minder waard wordt? Natuurlijk, die 1000 euro die je op je spaarrekening hebt staan blijft gewoon 1000 euro, maar ieder jaar koop je minder voor dat geld. Dat komt door inflatie. Inflatie is, in mooie bewoording: “De stijging van het algemeen prijspeil”. Eigenlijk betekent het niets meer en niets minder dan dat de spullen die je wilt kopen ieder jaar duurder worden en dat je dus minder kunt kopen voor hetzelfde geld.

Ter vergelijking; volgens het CBS is de gemiddelde inflatie sinds 1997; 1,92% per jaar. Als je nu nog € 10.000 euro op je rekening hebt staan, dan is diezelfde 10.000 euro over 10 jaar eigenlijk nog maar € 8.268,00 euro waard. Ontzettend zonde natuurlijk. Niet je geld, maar de waarde ervan verdampt! Wil je dus echt profijt halen uit je spaargeld, dan zal je jouw geld voor je moeten laten werken. De bank helpt je hier op dit moment helaas niet bij; de meeste spaarrentes liggen op dit moment rond de 0,1%.

Dit is de reden dat heel veel mensen nu starten met beleggen via apps zoals Peaks!

Wat is Peaks?

Ik beleg via meerdere brokers, maar als je net begint met beleggen of heel laagdrempelig kennis wil maken dan is Peaks de ideale app. Peaks is een app van de Rabobank die beleggen heel erg toegankelijk maakt. Het is ook wel bekend van het beleggen met je wisselgeld . Je kunt via de app heel eenvoudig geld inleggen door bijvoorbeeld je gepinde bedragen naar boven af te ronden. Je koopt een kop koffie voor € 2,70, dan gaat 30 cent naar je Peaks account. Zo beleg je ongemerkt een heel bedrag bij elkaar. Naast beleggen met je wisselgeld heb je in Peaks ook gewoon de mogelijkheid bijvoorbeeld wekelijks, maandelijks of gewoon wanneer het jou uitkomt een bedrag opzij te zetten. Hoeveel? Dat bepaal je helemaal zelf. Met Peaks maak je kennis met beleggen, maar dan zonder alle toeters en bellen. Heel eenvoudig, zonder uitgebreide grafieken, zonder voorkennis.

Waar belegt Peaks in?

Het geld wat je in Peaks inlegt wordt voor jou belegd in indexfondsen. Je hoeft dus zelf niet helemaal uit te zoeken in welke aandelen of obligaties je wilt beleggen, dit doet Peaks voor je.

Aandelen: Wanneer je aandelen koopt, koop je eigenlijk stukjes van een bedrijf. Je wordt eigenlijk voor een deel eigenaar van het bedrijf. Aandelen hebben een groter risico; een bedrijf kan immers failliet gaan en de koersen kunnen sterk bewegen.

Obligaties: Het (doorgaans minder risicovolle) broertje van aandelen wordt een obligatie genoemd. Een obligatie is eigenlijk te vergelijken met een schuldpapiertje. Een deel van een lening die is aangegaan door een land, een overheidsinstelling of een onderneming.
Wanneer een bedrijf of overheidsinstelling geld nodig heeft, schrijft het obligaties uit. Gedurende de looptijd van een obligatie (die vaak vast is) ontvangt de houder van de obligatie rente. Aan het eind van de looptijd ontvangt de obligatiehouder het volledige bedrag terug.

De indexfondsen waarin je met Peaks belegt, zijn pakketjes met stukjes van zowel aandelen als obligaties. Je koopt door met Peaks te beleggen dus niet met al je geld één aandeel in KLM met het risico dat juist dat bedrijf het heel slecht doet en je veel geld verliest, maar je koopt allemaal stukjes aandelen en obligaties en zo spreid zo je je risico. Want ja; risico loop je nog altijd met beleggen, het loopt de kans om (een deel van) je inleg kwijt te raken. Daar staat dan wel tegenover dat wanneer je voor de lange termijn belegt, de kans groot is dat je een hoger rendement hebt dan wanneer je het op de bank had laten staan.

Risicoprofiel kiezen

Als je Peaks geïnstalleerd hebt, kies je een risicoprofiel. Het risico wat je loopt mag je bij Peaks zelf bepalen. Je kunt kiezen uit de volgende risicoklassen waarin een verhouding van aandelen en obligaties zit. Hoe lager het risicoprofiel, hoe hoger het aandeel obligaties.

Mild;     30 procent aandelenfondsen en 70% obligatiefondsen
Pittig;    50 procent aandelenfondsen en 50% obligatiefondsen
Scherp; 70% aandelenfondsen en 30% obligatiefondsen
Heet;     90% aandelenfondsen en 10% obligatiefondsen

Mild is volgens Peaks de veiligste optie (met een verwacht rendement van 3,2% bruto per jaar) en Heet is de meest risicovolle (met een verwacht rendement van 6,5% bruto per jaar). Ik ben zelf voor Heet gegaan maar zoals gezegd, je bepaalt dus zelf je risicoprofiel.

De kosten van de app Peaks

UPDATE: Per 1 april veranderen de tarieven van Peaks. Wat de effecten hiervan zijn lees je hier.

De kosten van Peaks zijn transparant. Allereerst betaal je voor de app. De eerste drie maanden is de app gratis, daarna betaal je 1 euro per maand. Als je beleggingen meer dan € 2.500 waard zijn, betaal je 0,5% per maand.
Naast de kosten van de app betaal je transactiekosten. Iedere keer als je geld inlegt of opneemt of van portfolio wisselt betaal je gemiddeld 0,03 – 0,05%.
Als laatste betaal je fondskosten. Deze betaal je niet aan Peaks, maar aan het indexfonds. De fondskosten zijn een klein percentage van je belegde geld per jaar en verschillen per portfolio. 0,25% voor mild tot 0,33% voor heet.

Starten met Peaks

Ben jij na het lezen van deze blog overtuigd en wil jij ook graag kennismaken met beleggen via Peaks? Installeer dan nu de app en volg het stappenplan.

Stap 1: De app installeren

Als eerste installeer je de app Peaks via deze link via je smartphone of de App store en daar vul je de gevraagde gegevens in. Let op dat je hiervoor je paspoort of ID kaart bij de hand moet hebben, anders kun je, je aanmelding niet voltooien.

Stap 2: Bepaal op welke manier je je geld in wil leggen

Na het invullen van de gegevens en je aanmelding, bepaal je hoe je inlegt. Je kunt kiezen voor:

  • Wisselgeld beleggen (Bedragen afronden naar boven)
  • Een vast bedrag per dag inleggen
  • Eenmalig en/of een vast bedrag per maand inleggen

Ik heb gekozen voor de laatste optie, omdat ik maandelijks zelf wil beslissen hoeveel in inleg.

Stap 3: Kies je risicoprofiel

De derde stap is je risicoprofiel te kiezen. Zoals hierboven heb geschreven heb ik zelf gekozen voor “heet”, maar je kiest het risicoprofiel wat bij jou past. Hoe groter het aandeel obligaties, hoe minder risico je loopt.

Stap 4: Start met inleggen en beleggen

Ik ben gestart met een eerste inleg van 50 euro en nu leg ik ongeveer 50 euro per maand in. Dit bedrag kun je eenvoudig storten met bijvoorbeeld IDeal! Die 50 euro is natuurlijk geen verplichting, maar wel een mooie opstart.

Starten met 5 euro gratis starttegoed

Download dan de app en krijg alvast € 5,00 starttegoed met de code FRANKHRR4. Als je met deze code de app activeert krijg je, je eerste tegoed van € 5,00 en als je zelf iemand uitnodigt om de app te gebruiken met jouw persoonlijke actiecode, dan krijgt diegene vijf euro en jij krijgt als dank voor het aanbrengen van een nieuw lid ook vijf euro. Leuk voor nieuwe én voor bestaande Peakers! De enige voorwaarde is dat je minimaal € 20,00 op je account stort en dat minimaal 6 maanden laat staan.

Laat hieronder gerust in de reacties horen hoe jouw ervaring met Peaks is!

DisclaimerIk ben geen professioneel adviseur of beleggingsexpert. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inzet (deels) verliezen. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld

1 gedachte over “Beleggen lastig? Niet met Peaks!”

Plaats een reactie