Hoe werkt de 4% regel?

Misschien heb je er wel eens over gehoord of heb je er wel eens over gelezen: De 4% regel. Maar wat houdt deze regel nu precies in? Waar komt het percentage van 4% precies vandaan en werkt deze regel echt in alle situaties? Dat leg ik je in deze blog uit.

Wat is de 4% regel

De 4% is een methode die uit Amerika is komen overwaaien en is een methode die je kunt gebruiken om financiële onafhankelijkheid te bepalen. Ook door de FIRE beweging wordt deze regel veelvuldig gebruikt en gezien als het moment waarop je financieel onafhankelijk bent.

De 4% regel op zichzelf is redelijk eenvoudig uit te leggen. In het kort komt het erop neer dat je volgens deze regel financieel onafhankelijk bent als jouw jaarlijkse uitgaven niet meer dan 4% bedragen van je geïnvesteerd vermogen.

Geef je bijvoorbeeld € 30.000 per jaar uit, dan moet je volgens de regel € 30.000 / 4% = € 750.000 euro beleggen om van het rendement op je investeringen te kunnen leven.

Andersom gerekend betekent het dat je voor iedere € 30.000 die je geïnvesteerd hebt, je € 100 per maand (€1.200 per jaar) vrij kunt opnemen zonder dat je vermogen opraakt.

Omdat de 4% eigenlijk staat voor het percentage wat je jaarlijks aan je vermogen kunt onttrekken wordt dit percentage ook wel de Withdrawal rate genoemd.

Geïnvesteerd vermogen

Vermogen dat niet voor je werkt raakt op, je geeft in dat geval meer uit dan wat het geld voor je oplevert. Als je nu je geld op de bank zou zetten, in theorie tegen 0% rente), dan zou je in totaal nog geen 25 jaar van je geïnvesteerde vermogen kunnen leven (€ 750.000 / € 30.000 = 25). Dat is een mooie tijd, maar financieel onafhankelijk kun je het nog niet noemen. Om toch het benodigde rendement te behalen om de 4% regel toe te kunnen passen zal je geld beter voor je moeten werken. Dit is de reden dat hier vaak gesproken wordt over Geïnvesteerd vermogen.

Het idee is dus dat je vermogen voor je werkt en geïnvesteerd is in aandelen en obligaties met een goede spreiding. ETFs lenen zich bij uitstek voor dit doel. Je geïnvesteerde vermogen blijft voor je werken door dividend, rente, rendement en vermogensgroei en hierdoor gaat het vermogen in theorie oneindig mee (mits je er jaarlijks niet meer dan 4% aan onttrekt natuurlijk).

De haalbaarheid van de 4% regel

Je vraagt je misschien af hoe haalbaar de 4% regel is. Daar zijn door de jaren heen veel verschillende studies over gedaan. De bekendste is wel de Trinity Study. De conclusie van deze studie is dat de 4% regel een behoorlijk hoge haalbaarheid heeft.

Een belangrijke pijler onder deze regel is natuurlijk dat je vermogen groeit en dan het liefst gelijk aan of sneller dan het bedrag wat je per jaar opneemt. Over de resultaten in de toekomst kunnen we natuurlijk alleen maar speculeren, maar er valt wel iets over het verleden te zeggen. Kijk je naar de MSCI World Index (een index met daarin ruim 1.585 wereldwijd verspreide bedrijven, dan is het gemiddelde rendement vanaf de start van die index ongeveer 7,5% per jaar. Dit is zonder compound interest. Dit is inclusief meerdere financiële crisissen en oorlogen.

Natuurlijk gaat het gepaard met schommelingen, het ene jaar heb je rendement het andere jaar kun je verlies hebben, maar in principe houdt de 4% regel daar rekening mee.

De 4% regel in Nederland

Zoals hierboven is vermeld is de 4% regel uit de verenigde staten komen overwaaien, dat betekent ook dat hij in principe geënt is op de wetten en regels die in de verenigde staten gelden. Nu lees je op internet vaak dat bijvoorbeeld Inflatie niet is meegenomen in de bepaling van de 4% regel, dit is echter wel het geval.

Waar echter geen rekening mee is gehouden zijn de specifieke belastingen die we in Nederland over vermogen moeten bepalen en met het feit dat je vanaf je pensioengerechtigde leeftijd recht hebt op AOW en pensioen.

Lees meer: Zoveel AOW kun jij later verwachten

Waar ook geen rekening mee gehouden wordt is het best sociale stelsel in Nederland. Zo kun je bijvoorbeeld recht hebben op toeslagen. Al deze punten hebben effect op de withdrawal rate.

Conclusie

De 4% regel is geen garantie, maar persoonlijk vind ik de 4% regel wel een heel mooi uitgangspunt, met name door de hoge haalbaarheid als je het bedrag eenmaal bereikt hebt. Natuurlijk geldt het als richtlijn en kun je het niet in iedere situatie één-op-één toepassen, kijk dus goed naar jou specifieke situatie.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Hoe werkt de 4% regel?

Plaats een reactie