Deze geldvragen zou je jezelf ieder jaar moeten stellen

Is je buffer groot genoeg?

Hoe belangrijk het is om een gezonde buffer op te bouwen heb je, als je vaker deze website bezoekt, vaker gelezen. Een buffer achter de hand hebben kan je veel zorgen besparen op de momenten dat het even tegenzit. Je auto blijkt bij inspectie ineens veel mankementen te hebben of erger nog, je verliest ineens je baan. Een buffer helpt je om deze momenten dat het even tegenzit op te vangen.

Het beste kijk je ieder jaar even naar je buffer. Is deze nog groot genoeg en past je buffer nog bij je levensstijl? Toch te weinig in je buffer? Maak dan een plan om deze weer aan te vullen.

Lees meer: Hoe groot moet je spaarbuffer zijn?

Kun je besparen op je vaste lasten?

Veel mensen kunnen besparen op de vaste lasten zoals energie of verzekeringen, Zeker als je al jarenlang bij dezelfde partij zit kan een overstap je al snel honderden euro’s op jaarbasis besparen.

Uit onderzoek van het NIBUD blijkt dat huishoudens in 2019 gemiddeld tussen de 50 en 55 procent van hun inkomen kwijt zijn aan vaste lasten en dat is best een fors bedrag. Kun jij besparen op je vaste lasten?

Lees Meer: Zo ga ook jij in vijf stappen naar een lagere energierekening

Heb je dure gewoontes opgebouwd?

Dure gewoontes kunnen je op jaarbasis honderden tot wel duizenden euro’s kosten. Zo haalde ik jaren geleden best vaak een kop koffie bij het tankstation. Eenmaal aan het rekenen geslagen schrok ik van het bedrag wat dat per jaar kost! Sindsdien neem ik een kop koffie van huis mee. Veel goedkoper en minstens zo lekker! Heb jij dure gewoontes opgebouwd die je jezelf kunt afleren?

Kun je gebruik maken van je jaarruimte?

Je pensioen klinkt misschien nog ver weg, maar jet is juist nu de tijd om te bouwen aan je pensioen en dat kan je zelfs nog een financieel voordeel opleveren.

Aan het pensioen wat je per jaar mag opbouwen zit een maximum, maar heel veel mensen komen lang niet aan dat maximum wat je op mag bouwen. Bijvoorbeeld wanneer je tijdelijk even geen pensioen hebt opgebouwd of wanneer je niet de hele beschikbare pensioenruimte via je werkgever hebt gebruikt of omdat je bijvoorbeeld als ZZP’er minder pensioen hebt opgebouwd.

Als je niet je hele pensioenruimte hebt gebruikt dan noem je dat jaarruimte. Besluit je die jaarruimte alsnog in te leggen dan is dat bedrag weer aftrekbaar van je inkomsten zodat je daarover minder inkomstenbelasting betaalt. Controleer dus ieder jaar even of je nog gebruik kunt maken van je jaarruimte.

Zou je iets bij kunnen verdienen?

We hebben het natuurlijk vaak over besparen, maar ook Iets bijverdienen is heel erg fijn en dat kun je op heel veel verschillende manieren doen! Misschien staat er iets tussen deze 45 manieren om snel extra bij te verdienen

Komt er meer binnen dan eruit gaat?

Misschien wel de belangrijkste geldvraag; komt er meer geld binnen dan eruit gaat? Hoeveel er maandelijks in en uit gaat kun je eenvoudig in een Excel sheet zetten. Die kun je zelf maken, maar je kunt ook onze GeldGewoon Budgetsheet gebruiken, daarin kun je niet alleen heel eenvoudig invoeren wat je per maand aan vaste lasten betaalt, maar kun je ook de werkelijke kosten registreren zodat je precies ziet wat je per maand overhoudt of tekort komt.

Hebben jij en je partner goede afspraken gemaakt?

Veel stellen praten nauwelijks over geld, terwijl dit toch heel erg belangrijk is want geld is meer dan alleen een bedrag op je bankrekening. Het heeft te maken met waar je kunt wonen, met of je op vakantie kunt en met je toekomstplannen.

Bij een goede relatie horen goede afspraken, ook over geld. Gooien jullie het geld op één grote hoop? Zijn er afspraken gemaakt en leven jullie die beide na? Is het eerlijk verdeeld? En zijn jullie tevreden met hoe het nu gaat?

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Deze geldvragen zou je jezelf ieder jaar moeten stellen

Plaats een reactie