TOP
Budgetteren

Hoe breng je jouw vaste lasten in kaart?

Vaste Lasten. Ik hou ze het liefst zo laag mogelijk en ieder jaar kijk ik minstens een paar keer naar onze vaste lasten en hoe we die eventueel omlaag zouden kunnen krijgen. Maar, om überhaupt te kunnen bepalen of je vaste lasten hier en daar omlaag zouden kunnen, is het natuurlijk wel belangrijk dat je, je vaste lasten eerst in kaart brengt.
Welke lasten heb je nu eigenlijk en wat gaat er nu eigenlijk uit aan vaste lasten per maand?

Wat zijn vaste lasten?

Allereerst; wat verstaan we nu eigenlijk onder vaste lasten. Daar bestaan verschillende definities voor, maar ik hou graag de definitie van het NIBUD aan: Uitgaven aan: huur/hypotheek, gas, elektriciteit, water, lokale lasten, telefoon, televisie, internet, verzekeringen, onderwijs, kinderopvang, vervoer.

Hieronder kunnen zowel maandelijkse als jaarlijkse lasten vallen. Boodschappen vallen hier dus niet onder, omdat het geen “vaste” bedragen per maand zijn. Natuurlijk horen bij de vaste lasten wel het bedrag wat je kwijt bent aan je hypotheek of huur, je GWE (Gas Water en Elektra), de lokale lasten zoals de gemeentelijke heffingen de waterschapsbelastingen et cetera, de abonnementen voor je vaste en/of mobiele telefoon TV en internet en de verzekeringen. Mocht je zelf een studie volgen of kinderen hebben die naar school gaan, dan reken je ook onderwijs en kinderopvang mee in je vaste lasten. Uiteraard kunnen er op jouw situatie ook andere categorieën mogelijk zijn.

In kaart brengen

Nu je weet wat vaste lasten zijn, is het niet lastig meer deze in kaart te brengen. Dat kun je eenvoudig in een Excel sheet doen. Die kun je zelf maken, maar je kunt ook onze GeldGewoon Budgetsheet gebruiken, daarin kun je niet alleen heel eenvoudig invoeren wat je per maand aan vaste lasten betaalt, maar kun je ook de werkelijke kosten registreren zodat je precies ziet wat je per maand overhoudt of tekort komt.

Om je vaste lasten “uit te pluizen” is het het makkelijkst om in internetbankieren van jouw bank een overzicht te downloaden van zowel het afgelopen jaar als het huidige jaar (wanneer het huidige jaar al enigszins gevorderd is natuurlijk). Ga vervolgens de posten bij langs en tel eenvoudigweg de bedragen op die bij de bijbehorende categorieën horen. Het is even werk, maar het geeft je wel een heel goed inzicht in je financiële situatie en de verwachte uitgaven voor het jaar / de komende maanden!

Hoe groot is het deel vaste lasten van je inkomen eigenlijk?

Dat verschilt natuurlijk per persoon, of per huishouden. Uit onderzoek van het NIBUD blijkt echter dat huishoudens in 2019 gemiddeld tussen de 50 en 55 procent van hun inkomen kwijt zijn aan vaste lasten. Wat natuurlijk best heel veel is! Een groot deel van die vaste lasten kom je helaas niet of lastig onderuit. Maar in het overzicht wat je zojuist gemaakt hebt zitten vast en zeker uitgaves waar je wel op kunt besparen!

Van welke vaste lasten ben jij geschrokken? Welke vielen je mee?

Plaats een reactie