Jaarruimte, Wat is dat precies en wat kun je ermee?

Nu geld opzij zetten voor later en ook nog eens profiteren van een belastingvoordeel. Klinkt goed? Mooi! Dan kun jij misschien iets met jouw jaarruimte.

Wat is jaarruimte

Een groot gedeelte van de mensen die in Nederland werken bouwt pensioen op via een werk gever of zelfstandig als bijvoorbeeld ZZP’er. Aan het pensioen wat je per jaar mag opbouwen zit een maximum, maar heel veel mensen komen lang niet aan dat maximum wat je op mag bouwen. Bijvoorbeeld wanneer je tijdelijk even geen pensioen hebt opgebouwd of wanneer je niet de hele beschikbare pensioenruimte via je werkgever hebt gebruikt of omdat je bijvoorbeeld als ZZP’er minder pensioen hebt opgebouwd.

Het verschil tussen het maximum wat je mag opbouwen en wat je daadwerkelijk hebt ingelegd heet Jaarruimte. Jaaruimte is het bedrag dat je van de belastingdienst mag gebruiken om extra pensioen op te bouwen en, mooier nog, de inleg die je doet is aftrekbaar van je inkomsten zodat je daarover minder inkomstenbelasting betaalt. Je kunt natuurlijk altijd meer inleggen dan je jaarruimte, maar dan mag je dat bedrag niet extra aftrekken.

Belastingvoordeel met jouw jaarruimte

Het benutten van je jaarruimte levert je dus een belastingvoordeel op. Omdat je de ingelegde jaarruimte mag aftrekken van de inkomen, gaat je belastbaar inkomen omlaag en ontvang je de daarover betaalde inkomstenbelasting terug. Er zitten wel een paar voorwaarden aan de inleg; zo mag je het bedrag niet ‘zomaar’ op een spaarrekening zetten waar je het weer zo kunt afhalen, je zult het bedrag op een pensioenrekening moeten storten. Het geld wat je daarop stort wordt belegd en kan daardoor groeien. (al is dit natuurlijk niet gegarandeerd, beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg verliezen).

Zelf hebben wij een pensioenbeleggingsrekening geopend bij BrandNewDay, een partij waarbij wij ons goed voelden. Buiten dat we daar maandelijks inleggen, storten we daar ook jaarlijks onze jaarruimte.

Belasting over je pensioenpot

Klein misverstand wat ik nog wel eens hoor is dat je belasting zou moeten betalen over je opgebouwde pensioen en dat dit zou meetellen als vermogen waardoor je sneller over de grens van vermogensbelasting gaat vallen. Dit klopt anno 2021 niet. Het opgebouwde bedrag hoef je niet op te tellen bij je vermogen dus je bereikt niet sneller de grens van vermogensbelasting als je in een pensioenpot inlegt. Sterker nog; hierdoor kan het verstandig zijn om juist gebruik te maken van je jaarruimte in plaats van het op je spaarrekening te laten staan, mocht je daardoor boven de grens van vermogensbelasting gaan komen.

Pas als je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt en je gaat opnemen uit je opgebouwde pensioen; dan betaal je inkomstenbelasting. Maar, dit tarief is lager. Let wel; je mag je ingelegde vermogen niet voor je pensioengerechtigde leeftijd opnemen, dan vervalt je voordeel en betaal je alsnog de inkomstenbelasting.

Jaarruimte van afgelopen jaren gebruiken

Denk je nu; had ik dat maar eerder geweten, dan had ik in de afgelopen jaren veel vaker gebruik gemaakt van mijn jaarruimte?

Dat komt dan goed uit. Heb je in de afgelopen jaren minder pensioen opgebouwd dan van de belastingdienst zou mogen? Dan kun je de jaarruimte over de afgelopen zeven jaar alsnog gebruiken! Deze ‘gemiste’ jaarruimte heet reserveringsruimte en is ook gewoon fiscaal aftrekbaar.

Zo bereken je jouw jaarruimte

Je Jaarruimte berekenen via BrandNewDay

Wil jij je jaarruimte berekenen om er dit jaar nog gebruik van te maken? Ook dat kun je doen via Brand New Day! Zij hebben een handige jaarruimte tool ontwikkeld waarmee je jouw jaarruimte kunt berekenen. Wat heb je nodig;

Je belastbaar inkomen

Je belastbaar inkomen vind je eenvoudig terug in je aangifte inkomstenbelasting, deze kun je altijd terugvinden in je voorlopige of definitieve aanslag, of op de website van de belastingdienst (mijn belastingdienst). Voor de berekening van je jaarruimte in 2021 kies je de aangifte inkomstenbelasting van 2020.

Je Factor A (Ofwel; je pensioen aangroei)

Je pensioen aangroei vind je terug in je UPO, je Uniform Pensioen Overzicht. Als het goed is ontvang je deze jaarlijks van je pensioenuitvoerder, of je kunt deze vinden op de website mijnpensioenoverzicht.nl. Heb je meerdere pensioenuitvoerders? Dan tel je voor beide de Factor A bij elkaar op.

Voor ondernemers: De Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Als je als ondernemer winst gereserveerd hebt voor de FOR (de Fiscale Oudedagsreserve) dan vul je hier dat bedrag in. Anders vul je een 0 in.

Heb jij kunnen profiteren van je jaarruimte?

Disclaimer: GeldGewoon is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren, waaronder beleggen in ETFs of aandelen. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg verliezen.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Jaarruimte, Wat is dat precies en wat kun je ermee?

Plaats een reactie