Negen Misvattingen over FIRE

FIRE (Ofwel Financially Independent Retire Early) wint steeds meer aan populariteit, maar met deze populariteit komen ook een aantal hardnekkige misvattingen over FIRE naar voren.

Veel mensen zijn vooringenomen over de filosofie, denken dat je miljoenen euro’s nodig hebt om vroeg met pensioen te gaan, denken dat mensen die FIRE willen bereiken lui zijn of denken juist dat je alleen FIRE kunt bereiken wanneer je heel geld verdient. Maar kloppen deze aannames wel? In deze blog kijken we naar een aantal misvattingen over FIRE.

Wat is FIRE?

Allereerst nog even; wat is precies FIRE? FIRE staat voor Financially Independent, Retire Early. Ofwel, financieel onafhankelijk worden en vroeg met pensioen gaan. FIRE is over komen waaien vanuit Amerika, waar de FIRE beweging al jarenlang actief is en aan populariteit wint. Ook in Europa wint FIRE de laatste jaren steeds meer terrein.

Lees meer: Op je 40e met Pensioen? FIRE!

FIRE draait dus niet om heel snel rijk worden, maar om het niet meer moeten werken terwijl je , je vaste lasten kunt betalen van het rendement op je vermogen.

Je moet veel verdienen om FIRE te kunnen bereiken

De meest hardnekkige misvatting over FIRE is wel dat je alleen met een torenhoog salaris FIRE zou kunnen bereiken. Het is wel waar dat de meeste mensen die bezig zijn met FIRE een goed salaris hebben. Het is eenvoudiger om veel te sparen wanneer je een hoger inkomen hebt en dat komt doordat je eenvoudiger het gat tussen je lasten en inkomen kunt vergroten, waardoor je automatisch meer kunt sparen.

Dat gezegd hebbende, zijn er ook heel veel mensen die financiële onafhankelijkheid bereikt hebben zonder meer dan een ton per jaar te verdienen. Dit kan echter alleen door je uitgaven laag te houden.

In de basis draait het om zo veel mogelijk geld opzij te zetten en kun je dat niet bereiken door meer te kunnen of te willen verdienen, dan kun je dat alleen bereiken door te schrappen in je maandelijkse lasten.

Je hebt miljoenen nodig om FIRE te bereiken

Als het over FIRE gaat dan is één van de grote misvattingen dat je miljoenen nodig zult moeten hebben om op je veertigste met pensioen te gaan. Dit is gedeeltelijk waar, het bedrag hangt heel sterk af van je uitgaven en kan daarom ook veel lager zijn.

Als het gaat om het doel-spaarbedrag wat je wilt bereiken om FIRE te worden, dan is daar binnen de FIRE-beweging een stelregel voor. Binnen de FIRE beweging wordt een bedrag van 25x de jaarlijkse uitgaven van een huishouden, geïnvesteerd in bijvoorbeeld ETF’s gehanteerd. Dit doelbedrag wordt ook wel het FIRE-bedrag genoemd.

Een rekenvoorbeeld:

Wanneer je als huishouden 32.000 euro per jaar uitgeeft, dan is jouw FIRE-bedrag € 32.000 x 25 = € 800.000 euro. Zou je de jaarlijkse gezinsuitgaven echter weten te drukken tot € 25.000, dan is je FIRE-bedrag nog maar € 625.000 euro.

Een hoog bedrag? Zeker. Miljoenen? Zeker niet.

FIRE is een snel-rijk-worden cult

Lekker met een cocktail drie maanden lang op Ibiza vertoeven terwijl het geld binnenstroomt, nee dat is niet waar FIRE voor staat. De meeste mensen die FIRE nastreven werken hard, hebben een vrij sober leven en houden dit vol. Natuurlijk, het doel is om snel rijk te worden, maar niet om vervolgens een luxeleven te leiden (in dat geval is je zuur gespaarde geld en binnen de kortste keren weer door).

De FIRE beweging is sowieso geen cult te noemen. Er is geen opperwezen, geen leider, geen boek met regels waar je, je aan moet houden. Het is een concept. De FIRE beweging is een groep mensen die hetzelfde nastreven: Genoeg sparen zodat ze op een gegeven moment het moeten werken eraf is en je, je leven in kunt richten op de manier zoals je dat zelf wenst.

Je moet ontzettend grote offers in je levensstijl brengen

Al doen sommige FIRE-bloggers het wel eens zo voorkomen; FIRE betekent niet dat je zo somber mogelijk moet leven, binnen moet blijven en absoluut niets leuks meer mag doen. Vind jij het heel belangrijk om iedere week uit eten te gaan? Dan kan dat, ook binnen FIRE, maar dat betekent dan dat je FIRE-bedrag hoger zal zijn.

Het draait om het vinden van een gezonde en haalbare balans. Natuurlijk vraagt het bereiken van FIRE een bepaalde grens in wat je allemaal uit kunt geven en vraagt het offers, maar als je het van de andere kant bekijkt; Op dit moment breng je ook een groot offer door iedere dag naar je werk te gaan en je tijd te ruilen voor geld.

FIRE betekent dat je nooit meer hoeft te werken

Werken tot de dag dat je pensioengerechtigd bent en dan cold-turkey stoppen met werken. Eerlijk gezegd is dit is nogal een jaren-70-achtige manier om naar pensioen kijken, maar dit is niet meer hoe pensioen vandaag de dag werkt. De meeste mensen die vroeg met pensioen gegaan zijn doen de dingen die ze leuk vinden en doen ook nog werk wat ze leuk vinden. Veel van hun worden ZZP’ers, maar het ‘Moeten’ is eraf.

Werk geeft mensen het gevoel van voldoening en het gevoel dat ze iets bijdragen aan de maatschappij. Waarom daar volledig mee stoppen? Welkom bij het pensioen van de 21e eeuw 😉

FIRE staat gelijk aan gierigheid

Natuurlijk, er zijn heel gierige mensen die aan FIRE doen (en wie ben ik om daarover te oordelen), maar het is een misvatting dat mensen die FIRE nastreven gierigaards zijn die dagelijks bij de schemering van kaarslicht hun kasboekje bijwerken. Zoals ik ook al schreef in het stukje over levensstijl; het draait om het vinden van een balans. Als iemand uiteindelijk twee jaar later met pensioen kan, maar dan wel de dingen kan doen die hij of zij belangrijk vindt, dan is dat wat mij betreft de juiste weg.

Alleen millennials doen aan FIRE

“Je gaat toch pas op je 72e met pensioen!?”
Het is eenvoudig om iets als “Zo’n millennials ding” af te doen als je het niet begrijpt. Het is een beetje als dezelfde hardnekkige traditionele gedachtengang dat extra aflossen op je hypotheek je alleen maar een dief van je eigen portemonnee maakt.

Maar financiële onafhankelijkheid is helemaal geen nieuw concept. Het bestaat al zo lang er geld bestaat (Er bestaan al boeken over financiële onafhankelijkheid en sparen die meer dan 90 jaar oud zijn). Het acroniem FIRE is misschien een millennial-term, maar is ook al heel erg lang bekend onder de term “Rentenieren”.

FIRE kan niet met een gezin

familie

Eén van de meest hardnekkige misvattingen over FIRE is dat het niet mogelijk is met een gezin. FIRE wordt bijvoorbeeld alleen gezien voor snelle beursjongens zonder gezin en vooral zonder kinderen. Dit is echt een misvatting. Het overgrote deel van de mensen die met FIRE bezig is en FIRE bereikt hebben, heeft zelfs kinderen.

De meeste FIRE bloggers die ook daadwerkelijk FIRE bereikt hebben, hebben een gezin met kinderen. Zo ook Peter Adeney ofwel Mr Money Mustache. Peter is vader en in 2005 op zijn dertigste met pensioen gegaan en één van de bekendste internationale bloggers op het gebied van Personal Finance en FIRE.

Natuurlijk, kinderen kosten veel geld en in de praktijk betekent dit eenvoudigweg dat je meer zult moeten sparen, maar kinderen vormen slechts een extra factor in het bereiken van je financiële doelen en geen belemmering. Sterker nog; FIRE kan een hele mooie familieaangelegenheid zijn.

Mensen die FIRE nastreven hebben een hekel aan werken

Dat mensen die FIRE nastreven lui zijn en een hekel hebben aan werken is niet alleen een boud statement, het is ook nog eens nergens op gebaseerd. Het draait om het inrichten van je leven op een manier zoals jij dat wilt. Veel mensen die FIRE bereikt hebben werken nog, maar doen wel hetgeen waar ze gelukkig van worden.

Tot slot…

Zoals bij zoveel zaken is het eenvoudig ergens tegenaan te schoppen, zeker als je het concept niet begrijpt. FIRE is geen cult of geen geheim genootschap. Het enige wat mensen die aan FIRE doen verbindt is eenzelfde doelstelling. Financieel onafhankelijk je leven inrichten zoals jij dat wil.

Wat vind jij van FIRE? Ik hoor graag van je!

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Negen Misvattingen over FIRE

Plaats een reactie