Op je 40e met pensioen? FIRE!

Financieel onafhankelijk zijn, leven van je beleggingen en met je 40e met pensioen. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, maar er zijn steeds meer mensen die dit doen. Er is zelfs een hele beweging ontstaan die ook wel de FIRE-beweging genoemd wordt. Een beweging die haar oorsprong kent in America, maar ook steeds meer in Nederland opkomt!

FIRE staat voor Financial Independence/Retire Early. Ofwel Financieel onafhankelijk/Vroeg met pensioen. Het is niet alleen maar een methode, maar een heuse levensfilosofie. Het vereist echter wel een hele lange adem en een heel sterke zelfbeheersing en focus.

Hoe werkt FIRE

Het basisidee van FIRE is simpel. Leef sober, investeer steeds wat je overhoudt en kijk er daarna lange tijd niet meer naar om. Passief beleggen dus. Pas wanneer je stopt met werken begin je met verkopen en je verkoopt dan alleen de hoeveelheid die je nodig hebt om rond te komen. Het percentage wat je jaarlijks veilig kunt opnemen uit je portefeuille (ook wel de Withdrawal Rate genoemd) is berekend in de Trinity Study en komt neer op 4% van je totale portefeuille, dit betekent dat je voor iedere 30.000 euro die je spaart je gedurende een jaar 100 euro per maand kunt opnemen.

Een ander belangrijk aspect binnen FIRE is dus het rendement wat je uit je geld haalt. Uit onderzoek over de afgelopen 100 jaar blijkt dat de wereldeconomie, ondanks meerdere oorlogen, depressies en crisissen, gemiddeld met 7% groeit. Natuurlijk is dit het ene jaar minder dan het andere jaar en presteert de beurs in het ene land beter dan in het andere land. Om te beleggen in een “Stukje” wereldeconomie, zul je je aandelen flink moeten spreiden (als bedrijf 1 het minder goed doet dan vangen bedrijf 2 en 3 dit wel weer op, waardoor je toch rendement behaalt). Deze spreiding hoef je gelukkig niet zelf te doen, maar kun je bereiken door te beleggen in zogenoemde Indexfondsen. Ook wel ETF’s genoemd.

Lees meer: Beleggen bij DEGIRO – Een zeven stappenplan

Indexfondsen

Indexfondsen zijn beleggingsfondsen waarin ernaar gestreefd wordt om hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde beursindex. Het bootst als het ware de daadwerkelijke index zo veel mogelijk na. De AEX index heeft bijvoorbeeld een bepaalde opbouw (zoveel aandelen Shell, zoveel aandelen ASML, enzovoort). Veel fondsen kiezen voor volledige nabootsing. Bij volledige nabootsing heeft elk aandeel uit de index hetzelfde gewicht in het indexfonds. Eenvoudig gezegd: Je koopt een stukje van alle aandelen op een bepaalde index.

Er bestaan ook wereldwijde indexfondsen, indexfondsen voor specifieke bedrijfstakken of zelfs werelddelen. Door indexfondsen te gebruiken profiteer je van het rendement van de markt, je gokt niet met al je geld op een paar bedrijven. Het risico is daardoor veel minder.

Hoe bereken je jouw FIRE bedrag?

Maar hoeveel moet je dan beleggen om van het rendement te kunnen leven? Daar is een heel eenvoudige berekening voor. Om te berekenen hoeveel je precies moet beleggen neem je allereerst je uitgaven en deze vermenigvuldig je met 25 (als je de veilige 4% withdrawal rate aanhoudt).

Geef je bijvoorbeeld 30.000 euro per jaar uit, dan zul je (30.000 x 25) = € 750.000,- moeten beleggen om de rest van je leven niet meer te hoeven werken.

Maar stel, je gaat zuiniger leven en geeft in plaats van € 2500,- nu nog maar € 2000,- per maand uit. Dan geef je in dat geval nog maar € 24.000 per jaar uit en dan heb je nog maar (24.000 x 25) = € 600.000,- nodig. Daarbij komt dat je sneller rendement opbouwt, omdat je ook nog eens € 6.000 per jaar overhoudt. Spaarpercentages van 40% – 50% van het inkomen komen regelmatig voor binnen de FIRE gemeenschap.

FIRE bedrag berekenen

Wil je jouw FIRE bedrag berekenen en uitrekenen hoe lang het duurt voor jij jouw FIRE bedrag bereikt hebt? Dan kun je deze FIRE calculator gebruiken:

Het bereiken van FIRE is dus heel erg afhankelijk van jouw specifieke situatie. Hoeveel geef je uit, hoeveel komt er binnen en met name; hoe sober ben je bereid je leven in te kleden. Misschien is voor jou het FIRE bedrag wat je nodig hebt wel ontzettend inspirerend of misschien juist een ontzettende afknapper. Het zal in ieder geval een kwestie van de lange adem zijn, maar het is wel een inspirerende route naar financiële onafhankelijkheid.

Meer lezen: Negen Misvattingen over FIRE

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Op je 40e met pensioen? FIRE!

Plaats een reactie