TOP
Prinsjesdag koffer

Prinsjesdag Perikelen: Dit betekent het voor jou

Het was een bijzondere prinsjesdag, zoals zoveel gebeurtenissen beïnvloedde het coronavirus ook prinsjesdag en daardoor geen traditionele gouden koets of ridderzaal. Maar wel; een flinke lading met nieuwe plannen voor 2021! Welke maatregelen zijn voor jouw persoonlijke financiën interessant en wat betekenen ze? Dat lees je in deze blog.

Huurverlaging

Mensen die verhoudingsgewijs in een te dure sociale huurwoning zitten, krijgen een huurverlaging. Gemiddeld gaan door deze maatregel 250.000 huurders gemiddeld 40 euro per maand minder huur betalen.

Verlaging van de overdrachtsbelasting

Ben je onder de 35 jaar en plan je een woning te gaan kopen? Goed nieuws! Voor jou vervalt de overdrachtsbelasting die je normaal wel zou moeten betalen bij het aanschaffen. Dit geldt voor iedereen jonger dan 35 jaar en dus niet alleen voor starters. Let wel, de afschaffing geldt alleen volledig wanneer jullie beide jonger dan 35 jaar oud zijn.

Beide partners zijn jonger dan 35 jaar
Wanneer jullie samen een huis kopen en jullie zijn allebei jonger dan 35 jaar, dan vervalt de overdrachtsbelasting in zijn geheel.

Één van beide partners is 35 jaar of ouder, de ander jonger:
Kopen jullie samen een huis en is slechts één van jullie jonger dan 35 jaar? Dan betaal je over de helft van de koopsom overdrachtsbelasting. Bij een woning van 300.000 euro betaal je dus 2% over 150.000 euro.

Beide partners zijn 35 jaar of ouder
In dit geval blijft de overdrachtsbelasting zoals hij is, 2% over de koopsom. Is de koopsom van je woning 300.000 euro, dan betaal je 2% over dat volledige bedrag.

Kopen voor de verhuur

Voor kopers die een woning kopen en er vervolgens niet zelf gaan wonen wordt de overdrachtsbelasting juist verhoogd naar 8%.

Tarief voor de inkomstenbelasting wijzigt

Het tarief voor de inkomstenbelasting voor inkomens tot € 68.507 wordt verlaagd van 37,35% naar 37,1%.

De vrijstelling in Box3

Spaarders en beleggers moeten over hun spaartegoed en beleggingen in box3 belasting betalen. Op dit moment geldt een vrijstelling van €30.000 per persoon, deze drempel wordt volgens jaar verhoogd naar ruim € 50.000 per persoon.

Zorgverzekering en Eigen risico

Het eigen risico blijft in 2021 gelijk aan dit jaar, € 385 euro per jaar. Wel wordt verwacht dat de premie voor de basisverzekering vanaf volgend jaar met € 5,00 per maand stijgt. De zorgtoeslag wordt 2021 verhoogd naar maximaal 1.294 euro per jaar voor een éénpersoonshuishouden. Voor een meerpersoonshuishouden stijft de zorgtoeslag naar 2.496 euro

Kindgebonden budget

Recht op kindgebonden budget? Dan kan het zijn dat je mazzel hebt, vanaf 2021 gaat het kindgebonden budget vanaf het derde kind met 46 euro per kind per maand omhoog.

Plaats een reactie