TOP

Waarom je moet stoppen je eigen situatie met anderen te vergelijken

Vergelijken is menselijk. We vergelijken elkaars geluk en de grootte van andermans huis. We vergelijken onze situatie met die van familie, collega’s en soms zelfs met mensen van tv, youtubers en influencers en meestal zetten we onszelf in het “dit heb ik niet” hoekje, in plaats van het “dit heb ik wel” hoekje. Maar over het algemeen heeft het vergelijken van je eigen situatie met die van iemand anders helemaal geen zin. Het is niet constructief en het werkt vaak alleen maar de-motiverend. Je verzint vaak scenario’s om te verklaren waarom of hoe iemand iets heeft, maar kloppen die Scenario’s wel? 3 redenen waarom je moet stoppen je eigen situatie met die van anderen te vergelijken.

1. Mooie spullen maken geen rijkdom

Een mooie auto, de nieuwste iPhone, verduurzaming en een goede relatie. De buren hebben het goed voor elkaar…Niet?

Wat je voor jezelf moet bedenken is dat spullen of gedragingen absoluut NIETS zeggen over de persoonlijke financiële situatie van iemand anders. Wist je bijvoorbeeld dat 70% van alle auto’s die in Nederland rondrijden geleased worden (persoonlijk of via de zaak) of betaald zijn met een (gedeeltelijke) financiering? En wist je dat je tegenwoordig niet alleen je iPhone, maar zelfs je wasmachine, je fiets en je bed kunt leasen tegen een maandelijks bedrag?

De spullen die iemand heeft zeggen dus niets over de rijkdom of financiële middelen van iemand, hooguit over de maandlasten die iemand bereid is aan te gaan.

2. Het heet “personal finance” met een reden

Baseer jij jouw lievelingskleur ook op die van ‘drie-huizen-verderop’? Nee?
Waarom zou het je dan wel iets kunnen schelen hoe iemand met zijn of haar geld omgaat, welke spullen ze hebben of hoe vaak ze op vakantie gaan? De situaties en doelen van anderen zijn over het algemeen totaal anders dan die van jouzelf. Het kan zijn dat jij pas afgestudeerd bent en net komt kijken op de arbeidsmarkt, terwijl je broer en zijn vrouw samen een inkomen hebben van € 85.000 per jaar. Natuurlijk kunnen zij dan wel direct een woning kopen en twee keer op vakantie. Die situatie is totaal anders dan jouw situatie.

Of wellicht heb vergelijk je jezelf met iemand anders wiens situatie (voor jou) ogenschijnlijk wel hetzelfde is, hebben jullie dan ook dezelfde doelen? Heeft “die ander” wellicht een volledig aflossingsvrije hypotheek, waardoor ze van de bestaande maandlasten even lekker op vakantie kunnen (arme hen..) en los jij netjes op je hypotheek af? Zoals de titel aangeeft, het is “Personal” finance met een reden. Jouw situatie is uniek.

3. Plan voor de lange termijn

Raak je jezelf toch kwijt bij het vergelijken? (We willen nu een nieuwe woning, een nieuwe auto of nu op een verre vakantie) vergeet dan niet dan plannen voor de lange termijn veel verstandiger is dan een impulsaankoop op de korte termijn. Koop geen dingen die je buffer niet noodzakelijk aantasten en breng jezelf niet in de verleiding iets te kopen wat je, jezelf eigenlijk niet kunt veroorloven. Wil je in de komende paar jaar verhuizen? Bereken dan hoeveel geld je nodig gaat hebben voor de kosten koper, de inrichting en andere noodzakelijke kosten.

Het leven is een marathon, geen 100 meter sprint 😉

Plaats een reactie