Wat kost een huisdier?

Een hond, een kat, een paar konijnen, het is bij ons thuis een beestenboel. Fantastisch natuurlijk, in het bijzonder voor de kinderen, maar voor je een huisdier neemt is het wel belangrijk te beseffen dat een huisdier iedere maand ook best wat geld kost (ik moet eerlijk zijn dat ik het vooraf iets lager had ingeschat dan het daadwerkelijk is 😉 ).
Wat kost nu eigenlijk een huisdier?

Een kat

Het meest voorkomende huisdier in Nederland is natuurlijk de kat, zo hebben wij er ook één, een gecastreerde kater genaamd Gizmo. Het voordeel van katten is dat ze vrij zelfstandig zijn en dus weinig nodig hebben. De aanschafkosten kunnen heel erg meevallen (Gizmo kwam voor niets van de boerderij), maar kunnen ook enorm in de papieren lopen! Voor een echte raskat met stamboom kun je maar zo over de 1.000 euro neertellen. Hou bij de aanschaf van een kat nog wel even rekening met de kosten van;

 • Een kattenbak
 • Castratie of sterilisatie
 • Een mandje om in te slapen
 • Een eet- en drinkbak
 • Een borstel
 • Laten chippen

Al met al zo’n € 250,00 aan kleine dingen (buiten de aanschaf van de kat zelf).

Maandelijks ben je aan een kat met name geld kwijt aan voer (in het bijzonder wanneer hij of zij een speciaal dieet moet volgen, zoals die van ons helaas moet) en kattenbakvulling. Daarnaast is het verstandig maandelijks een post te reserveren voor een dierenartsbezoek (jaarlijkse entingen) en een bedrag voor de ontvlooi- en ontwormingsmiddelen. Wij hebben onze kat niet verzekerd.

Voor normaal, standaard kattenvoer ben je zo’n 230 – 240 euro per jaar kwijt. Maandelijks komt dat neer op ongeveer 20 euro. We verbruiken ongeveer een zak kattenbakvulling per maand, wat neerkomt op ongeveer 12 euro per maand. De entingen kosten 50 euro per jaar. Voor ontvlooi- en ontwormingsmiddelen reserveren we zo’n 10 euro per maand. In totaal kost een kat je (buiten de kosten die je maakt bij de aanschaf en eventuele extra dierenartskosten) dus ongeveer 45 euro per maand.

Een hond

Net als bij een kat kan de aanschafprijs van een hond variëren van 0 tot duizenden euro’s. Bij de aanschaf van een hond moet je in ieder geval rekening houden met:

 • Chip
 • Mand en kleedje
 • Halsband en lijn
 • Eventueel een bench
 • Eet- en drinkbak
 • Borstel
 • Speelgoed

En mocht je een hond willen en geen ervaring hebben met honden dan is een cursus wel heel erg aan te raden. Al met al kun je hier op ruim € 175,00 rekenen (buiten de aanschafprijs van de hond zelf).

Wil je de hond ook laten castreren of steriliseren, reken dan op ongeveer € 150,00 tot € 300,00 voor een reu en € 250,00 tot € 500 voor een teefje. (Informeer vooraf even bij de dierenarts).

Onze hond Dajo is een kleine hond en eet iedere maand voor ongeveer € 40,00 aan voer. Daarnaast wordt Dajo natuurlijk ook ontwormt en ontvlooid. Hiervoor reserveren we 10 euro per maand. Aan entingen kost Dajo ongeveer 100 euro per jaar. Daarnaast gaat Dajo regelmatig naar de trimsalon.
In totaal komt dit neer op (buiten de kosten die je maakt bij de aanschaf en eventuele extra dierenartskosten) dus ongeveer 65 – 70 euro per maand. Hou er wel rekening mee dat grotere honden meer kosten met zich meebrengen en hou ook rekening met hondenbelasting in sommige gemeentes.

Dierenarts

Een hond of kat wordt wel eens ziek, dat is een gegeven en een ritje dierenarts is niet goedkoop. Wij hebben bewust geen verzekering voor onze dieren afgesloten, omdat we zorgen voor een buffertje op onze spaarrekening.

Voorkom impulsaankopen!

Hoe schattig een dier ook is, doe geen impulsaankopen. Een huisdier houden is natuurlijk een hele verantwoordelijkheid en kost ook heel veel tijd. Ben je er niet 100% zeker van, doe het dan niet. Wil je toch een hond of een kat, rij dan zeker eerst even langs het plaatselijke asiel.

Plaats een reactie