Wat zijn ETF’s?

Misschien heb je de term wel eens gehoord, ETF. Maar wat is nu precies een ETF, hoe verhandel je ETF’s en waar kun je ze kopen? Dat vertel ik je in dit artikel.

Wat is een ETF?

ETF staat voor Exchange Traded Fund. Een ETF is een fonds (fund) wat verhandeld wordt op de beurs (exchange traded). Het is een manier van beleggen waarmee je de waarde van een index probeert te volgen. Bijvoorbeeld de AEX Index.

Een ETF kun je het beste vergelijken met een mandje met aandelen. Door in een ETF te beleggen beleg je in meerdere aandelen, zonder dat je die allemaal specifiek moet aanschaffen. In zo’n ETF (Zo’n mandje) zitten dus meerdere aandelen van een specifieke index. Je kunt denken aan mandjes met alle aandelen van de AEX of S&P500, maar je hebt ook ETF’s die bepaalde regio’s of sectoren volgen.

Door een ETF aan te schaffen spreid je dus je investering op een natuurlijke manier. Soms tot wel honderden aandelen ineens!

Waarom zou je via een ETF beleggen?

Het belangrijkste voordeel van ETF’s vind ik wel de spreiding. Je investeert in één klap in meerdere bedrijven, zonder ze allemaal apart te hoeven afnemen. Door de spreiding in ETF’s, spreid je ook je risico.

Wat is het verschil tussen een ETF en een beleggingsfonds?

Natuurlijk kun je ook spreiden door te investeren in beleggingsfondsen, maar over het algemeen zijn ETF’s goedkoper dan beleggingsfondsen. Ander bijkomend voordeel is dat ETF’s de hele dag verhandelbaar zijn en beleggingsfondsen niet. Die worden één keer per dag verhandeld.

Wat is het verwachte rendement van ETF’s?

Voorop gesteld: Resultaten behaald in het verleden bieden geen garanties voor de toekomst, maar we kunnen wel kijken wat ETF’s in het verleden gedaan hebben.

Zoals gezegd proberen ETF’s een index te volgen dus het hangt er vanaf naar welke index je kijkt. Kijken we naar alleen de AEX index, dan zien we dat de AEX in 1983 is begonnen met een waarde van 100 gulden (Omgerekend naar euro’s op dit moment: € 45,38). Op 31 december 2020 is de AEX gesloten op € 624,61. Dat zou neerkomen op een rendement van 7,34% per jaar. Kijk je naar de MSCI World Index (een index met daarin ruim 1.585 wereldwijd verspreide bedrijven, dan is het gemiddelde rendement vanaf de start van die index ongeveer 7,5% per jaar. Dit is zonder compound interest. Let wel dat dit gemiddelde rendement natuurlijk met schommelingen gaat, het ene jaar heb je rendement het andere jaar kun je verlies hebben.

Hoe investeer je in ETF’s?

Je kunt ETF’s aankopen via een broker. Ik maak bijvoorbeeld gebruik van de online broker DEGIRO om ETF’s aan te schaffen. Hoe beleggen via DEGIRO werkt lees je in dit handige stappenplan

En jij?

Beleg jij al? En doe je dat in indexfondsen of op een andere manier?

Disclaimer: GeldGewoon is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren, waaronder beleggen in ETFs of aandelen. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg verliezen.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Wat zijn ETF’s?

Plaats een reactie