TOP
Sneeuwbaleffect Hypotheek

Extra aflossen via de sneeuwbalmethode

Als je, je spaarbuffer op orde hebt is het heel verstandig iets met je geld te doen. Zeker met de huidige spaarrente is het in veel gevallen verstandig om bijvoorbeeld te verduurzamen of om juist extra af te gaan lossen op je hypotheek. Een goede methode om dit te doen is via de Sneeuwbalmethode.

Het sneeuwbaleffect

Als je een sneeuwbal rolt dan begin je met een kleine sneeuwbal. Die rol je steeds meer door de sneeuw zodat er, door de sneeuw die er vervolgens aan blijft plakken, een steeds grotere sneeuwbal ontstaat. Hetzelfde effect kun je bereiken met het aflossen van je hypotheek. Bij veel hypotheekvormen werkt het zo dat wanneer je een bedrag aflost op je hypotheek, je maandlasten dalen. Stop je de daling van je maandlasten direct weer in de extra aflossing van je hypotheek, dan blijven je maandlasten gelijk, maar dan gaat je aflossing steeds sneller.

Bijvoorbeeld (ik reken met fictieve getallen):

Stel je kunt € 500 per maand aflossen op je hypotheek en dit zou je in de volgende maand € 2,59 euro aan lasten op je hypotheek besparen. Dan zou je zeggen, dat is maar zo’n klein bedrag, waar doe ik het voor. Dat klopt, maar de sneeuwbal die je in de winter maakt is ook niet direct sneeuwpopwaardig. De € 2,59 die je aan lasten bespaart stop je volgende maand weer bij de aflossing, waardoor je in die maand € 502,59 euro aflost. Hier merk je eigenlijk niets van omdat je nog steeds hetzelfde bedrag betaalt. Door die extra aflossing krijg je nu (bijvoorbeeld) een verlaging van € 2,64. Die besparingen tel je weer bij elkaar op zodat je in de maand erop € 500 + € 2,59 (uit de eerste maand) + € 2,64 (uit de tweede maand) = € 505,23 aan aflossing betaalt. Je maandlasten blijven gelijk, maar je aflossing gaat door het sneeuwbaleffect steeds sneller. Je bent aan het eind van de rit dus veel sneller van je hypotheek af!

Plaats een reactie