Waarom je hypotheek oversluiten niet altijd een goed idee is

De hypotheekrente is momenteel historisch laag, dus; een goed moment om je hypotheek over te sluiten. Toch? Helaas niet altijd. Als jij wilt bekijken of het voor jou voordelig is om je hypotheek over te sluiten naar een andere aanbieder en/of hypotheekvorm zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden:

Waarom zou je oversluiten?

Het is voor jezelf belangrijk te bepalen waarom je precies over wilt sluiten en of je het doel wat je wilt bereiken behaalt met het oversluiten. Er zijn diverse redenen waarom je, je hypotheek over zou kunnen willen sluiten. Bijvoorbeeld:

  • (Meer) zekerheid over (lagere) maandelijkse lasten
  • Een besparing op de maandelijkse lasten
  • Besparen op de betaalde rente over de hele hypotheek

En hopelijk levert oversluiten je een combinatie van deze drie op, maar dat gebeurt natuurlijk niet altijd. Wanneer je nog een korte looptijd over hebt in je hypotheek en je sluit je hypotheek weer opnieuw voor 30 jaar af tegen een lager rentepercentage, dan bespaar je wellicht op de maandelijkse lasten, maar betaal je over de gehele looptijd van de hypotheek veel meer rente. Wanneer je nog een lange looptijd te gaan hebt en je sluit je hypotheek over naar een hypotheek met een veel kortere looptijd en een lager rentetarief, dan is het waarschijnlijk dat je maandlasten omhoog gaan, maar je aan het einde van de rit weer veel minder betaald hebt.

Een hypotheekadviseur kan je helpen om te bepalen of het voor jouw doel verstandig is je hypotheek over te sluiten.

Hoe lang je nog in je huidige woning blijft wonen

Bij het oversluiten van je hypotheek betaal je verschillende kosten. Allereerst betaal je advieskosten en afsluitkosten, maar buiten deze kosten moet je ook rekening houden met een boeterente. Hoe hoog de boeterente is, is afhankelijk van diverse factoren waaronder:

  • Je hypotheekverstrekker
  • Hoe lang je hypotheek nog loopt (de boeterente wordt namelijk berekend over de resterende looptijd van je hypotheek, de bank heeft namelijk een ‘inkomstenderving’.
  • Hoeveel je boetevrij per jaar mag aflossen

De boeterente kun je altijd bij je hypotheekverstrekker opvragen. Vraag in dat geval om een “boete berekening bij algehele aflossing van de woning.”

Over het algemeen heeft het alleen zin je huidige hypotheek over te sluiten, als je van plan bent nog een tijdje in je huidige woning te blijven wonen om met de besparing op je nieuwe hypotheek de kosten weer terug te verdienen.
Ook hierbij kan je hypotheekadviseur je helpen.

Indicatie

Wil je een indicatie of het zin heeft je hypotheek over te sluiten? Dan biedt Independer daar een goede tool voor. Let op dat deze tool algemeen is en dat je voor een specifiek advies voor jouw situatie beter bij een hypotheekadviseur kunt aankloppen.

https://www.independer.nl/hypotheek/oversluiten-hypotheek

Plaats een reactie