Welke kosten zijn aftrekbaar bij het afsluiten en oversluiten van je hypotheek

Als je je hypotheek afsluit of oversluit dan maak je veel kosten. Wij hebben laatste onze hypotheek overgesloten naar een andere aanbieder omdat onze rentevast periode was afgelopen en dat koste al snel een bedrag van rond de € 3000,00.

Voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek of een hypotheek die je verlengt betaal je onder andere voor advies, maar ook voor de notaris en voor een taxateur. Gelukkig kun je veel van de kosten die je maakt aftrekken van de belasting. Welke dat zijn ga ik je vertellen.

Taxatiekosten om de lening te krijgen

Als je een hypotheek aanvraagt bij een hypotheekverstrekker, dan wil deze natuurlijk zicht hebben op de waarde van de woning waarvoor hij een lening verstrekt. Hiervoor neem je in veel een taxateur in de arm. De taxateur moet een gecertificeerde taxateur zijn. De kosten die je hiervoor maakt mag je aftrekken.

Notariskosten voor de hypotheek inclusief btw

Bij een nieuwe en de aankoop van een woning is de notaris onmisbaar. Hij of zij is de enige die bevoegd is ervoor te zorgen dat de woning aan de koper wordt geleverd. De notaris stelt diverse aktes op. De akte van levering (waarmee je de eigenaar van de woning wordt) en de hypotheekakte. Hierin staat onder andere het soort hypotheek, de rente en dat je je huis in onderpand geeft in ruil voor het verkrijgen van de lening. De kosten die je maakt voor de notaris mag je aftrekken van de belasting.

Dan zijn de kosten van de notaris voor de koopakte en van de transportakte zijn niet aftrekbaar.

Advies en bemiddelingskosten voor het krijgen van de hypotheek

Veel mensen kiezen bij het afsluiten (terecht) voor een hypotheekadviseur. Deze bekijkt voor jou de beste optie, zorgt voor alle communicatie richting de geldverstrekker en bemiddelt. De kosten die je maakt voor advies en bemiddeling zijn ook aftrekbaar van de belasting.

Kosten van de NHG aanvraag

Sluit je een nieuwe hypotheek af met Nationale Hypotheekgarantie (NHG)? Dan kost je dit een borgtochtprovisie, vaak 1% van de hypotheeksom. Ook de deze kosten mag je aftrekken. Dit geldt niet bij oversluiten.

Boeterente in verband met vervroegd aflossen

Sluit je je hypotheek over gedurende de looptijd van de hypotheek? Dan betaal je vaak een boeterente in verband met de rente die de bank misloopt over de periode de de hypotheek eigenlijk nog gelopen zou hebben. Deze boeterente kun je ook aftrekken van de belasting. Ook bij rentemiddeling kan een eventuele boeterente afgetrokken worden.

Wanneer trek je de kosten af?

De kosten die je maakt mag je niet direct aftrekken van de belasting, dit doe je pas bij de belastingaangifte in het volgende jaar. Maak je de kosten in 2020, dan trek je deze bij de aangifte over 2020 af. Deze aangifte doe je in 2021.

Ik probeer natuurlijk deze lijst up-to-date te houden, maar belastingregels veranderen. Wil je een overzicht wat altijd actueel is? Kijk dan even op de website van de belastingdienst

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Welke kosten zijn aftrekbaar bij het afsluiten en oversluiten van je hypotheek

Plaats een reactie