11 Tips voor een succesvolle onderhandeling

Betaal jij altijd het volle pond als je een grote aankoop doet? Wij Nederlanders zijn een echt handelsvolkje. We onderhandelen veel wanneer we op vakantie zijn in het buitenland, maar zodra we thuis zijn lijken we dat onderhandelen weer helemaal vergeten. Ik geef je 11 tips om een betere deal te onderhandelen.

Tip 1: Vergelijk en onderzoek

Kennis is macht en ook zeker bij het onderhandelen. Weet vooraf wat je wilt kopen en bepaal wat voor jou een redelijke prijs is. Dit kun je doen door onderzoek te doen op prijsvergelijkingswebsites, maar ook door meerdere offertes op te vragen wanneer het bijvoorbeeld om een aanpassing aan je huis of tuin gaat.

Zorg ook dat je naast de informatie over het product wat je graag wilt kopen, je ook alternatieven duidelijk hebt. Moet het persé dat ene model zijn of zou een ander model ook volstaan. Hoe meer kennis je hebt, hoe meer geschut je hebt tijdens je onderhandeling.

Tip 2: Leg op tafel wat je wil

Doordat jij je onderzoek hebt gedaan, weet jij precies wat je wil. Leg dat dan ook op tafel wat jij wil, ook als de andere partij al een aanbieding heeft gedaan. Doe je dit niet, dan onderhandel je over wat de andere partij wil en niet over wat jij wil. Motiveer ook waarom je die specifieke prijs of voorwaarden wil. Als de ander jouw motivaties kent, dan loopt het gesprek een stuk makkelijker.

Tip 3: Laat ruimte voor onderhandeling

Als jij een bepaalde prijs of voorwaarden in gedachten hebt, begin dan niet met je bodem, maar laat ruimte om te onderhandelen. Als jij bijvoorbeeld een korting wil hebben van 10% op de aankoopprijs, begin je onderhandeling dan op een kortingspercentage van 15%. Groot kans dat je uiteindelijk op de door jou gewenste 10% uitkomt.

Tip 4: Onderhandelen kan (bijna) altijd

Ken je die verkopers die starten met “Nee, bij ons zijn het vaste prijzen en kun je niet onderhandelen”? Nou.. In 9 van de 10 gevallen blijkt dat toch heel goed te kunnen 😉 Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar vaak blijkt juiste de zin “Hier hanteren we vaste prijzen” een onderhandelingstruc. Zelf hebben we deze ervaring al heel vaak gehad (vooral meubelzaken blijken hier een handje van te hebben). Niet geschoten is altijd mis!

Tip 5: Neem de tijd

Ga niet onderhandelen als je haast hebt, maar neem de tijd. Als je gehaast bent dan ben je sneller geneigd toe te geven in de onderhandeling en dat komt de uiteindelijke deal voor jou niet ten goede. Loop ook af en toe eens bewust weg bij de onderhandeling door bijvoorbeeld een bedenktijd te vragen. Vaak is de verkoper dan ook geneigd om net dat laatste stapje te zetten om te voorkomen dat jij nog weer verder gaat kijken naar een betere deal.

Tip 6: Verberg de noodzaak

Is je wasmachine stuk en moet je snel een nieuwe hebben of lekt je dak op dit moment en moet je zo snel mogelijk iets anders? Vertel dat dan zeker niet als dat niet noodzakelijk is. Als de verkoper weet dat jij haast hebt en wel iets anders moet, dan drijft dat de prijs alleen maar op.

Tip 7: Laat stiltes vallen

Een veelgebruikte onderhandelingstechniek is ‘de ander aan het woord laten’. Laat de verkoper bewust zo veel mogelijk aan het woord, luister aandachtig, stel vragen en herhaal.

Het is eigenlijk best simpel: je stelt een vraag, laat je gesprekspartner antwoorden en herhaalt dan kort dat antwoord. De ander heeft dan het gevoel dat die gehoord wordt. Laat na het herhalen bewust stiltes vallen. Verkopers proberen (ongemakkelijke) stiltes te vermijden en vullen, nadat jij de prijs hebt herhaald, vaak de ruimte op met de woorden: ‘Maar daar kan misschien nog wel iets van af’.

Tip 8: Durf ook eens een keer nee te zeggen

Heb jij het idee dat er een betere deal in zit? Durf dan ook rustig eens een keer ‘nee’ te zeggen. Zeker als je alternatieve aanbieders hebt. Die wasmachine wordt niet door één partij verkocht dus je kunt rustig een keer naar buiten lopen en het bij de volgende nog eens proberen.

Tip 9: Gebruik ‘Bonussen’ in je onderhandeling

Ben je door de speelruimte in de prijs heen, maar ben je nog niet tevreden over de prijs? Probeer dan eens extra’s in de deal te betrekken. Bijvoorbeeld een extra verlengde garantie op je nieuwe wasmachine, een mooie set kussens bij je nieuwe bank of een gratis headset bij je nieuwe telefoon. Verkopers zijn vaak sneller geneigd om extra’s te geven dan verder te zakken met de prijs.

Tip 10: Hou het zakelijk

Vergeet bij de hele onderhandeling niet dat je aan het onderhandelen bent. Je bent niet met de verkoper getrouwd en hij heeft niets met jou. Beginnen er irritaties te komen, speel dan niet op de man. Voorkom ook dat je emotioneel betrokken raakt bij de deal.

Tip 11: Zorg dat jullie beide tevreden zijn

Een deal is pas een goede deal als beide partijen tevreden zijn. De verkoper moet een goede boterham kunnen verdienen en jij moet tevreden zijn over de prijs die je uiteindelijk betaald hebt.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

11 Tips voor een succesvolle onderhandeling

Plaats een reactie