Bitcoin: De basis van CryptoCurrencies

De koers gaat als een razende de afgelopen weken en meer en meer mensen zijn ermee bezig: Bitcoin. Maar wat is precies een Bitcoin, wie beheert cryptocurrencies precies, hoe werkt het en hoe kom je eraan? Dat lees je in dit artikel.

Mijn eigen crypto avontuur (waar ik binnenkort iets uitgebreider over zal vertellen) begon in 2017 met een kleine investering van 500 euro én is destijds, door veel onderzoek te doen, maar ook zeker door een hele flinke dosis geluk, in een aantal maanden gestegen tot een bedrag van ruim 20.000 euro. Nu zijn dit excessen, maar het toont maar aan hoe volatiel de wereld van de cryptocurrency is. Je kunt grote klappers maken, maar je inleg kan ook heel snel veel minder waard worden.

Wat is een Cryptocurrency

In Europa betalen we met euro’s, in China met de Yuan en in Amerika met de Amerikaanse Dollar. Een Bitcoin (afkorting BTC) of een andere cryptocurrency, is eigenlijk precies hetzelfde, maar dan digitaal.

Hoe is de Bitcoin ontstaan?

De Bitcoin (de eerste digitale valuta) is in het jaar 2008 “opgericht” door een persoon of groep personen die schuil gaat/gaan onder de naam Satoshi Nakomoto. Dat klinkt misschien wat vaag én dat is het ook, wie Satoshi Nakomoto is of wie schuil gaan onder deze schuilnaam is tot op heden nog steeds onbekend.

De allereerste Bitcoin transactie werd verstuurd door Satoshi Nakomoto naar Hal Finney op 12 januari 2009.

Zijn er meer soorten cryptocurrency?

Ja, er zijn legio soorten cryptocurrency en elk vertegenwoordigd een bepaalde fylosofie of een bepaald doel (ook wel de use-case genoemd). De meest bekende zijn wel Bitcoin, Ethereum en Ripple, maar er zijn ook anderen zoals bijvoorbeeld de Litecoin (LTC), maar ook Stellar (XLM), Verge (XVG) of DOGE. In totaal zijn er op dit moment meer dan 4.000 verschillende cryptovaluta. (Zie voor een volledige lijst: https://coinmarketcap.com/ )

Wie beheert de Bitcoin en andere Cryptovaluta?

Niemand is de eigenaar van Bitcoin en beslist wat ermee gebeurt. Als je vraagt wie cryptovaluta zoals de Bitcoin beheert, dan zijn dat eigenlijk alle gebruikers van het netwerk.

Het kenmerk van Cryptovaluta is dat alles met een mooi woord “gedecentraliseerd” is. Dat betekent dat er geen centrale bank (of überhaupt een bank) is via wie jij je transacties moet doen. Alle transacties op het Bitcoin netwerk vinden plaats in een wereldwijd openbaar grootboek dat ook wel de “blockchain” genoemd wordt. Klinkt complex, maar voor jou als gebruiker kan het zo eenvoudig zijn als een digitale portemonnee waarmee je Bitcoin van de één naar de ander kunt sturen.

Hoe werkt een Blockchain?

De blockchain wordt wel de grootste uitvinding sinds het internet genoemd en dat is niet voor niets. In het normale geldverkeer houdt je bank alle transacties en je saldo bij, maar in een gedecentraliseerd netwerk zoals Bitcoin bestaat dat centrale orgaan niet. Alle transacties die van een bepaalde cryptocurrency gedaan worden, worden bijgehouden op de blockchain.

Een blockchain kun je eigenlijk vergelijken met een netwerk van allemaal transactieboekjes, waarin de transacties van een bepaalde cryptocurrency worden bijgehouden. Betaal jij mij een (stukje van een) Bitcoin, dan komt die transactie in zo’n transactieboekje terecht. Maar, omdat één enkel transactieboekje nog steeds fraudegevoelig is en centraal beheerd wordt, schrijven op het moment dat de transactie plaats vindt alle gebruikers van het bitcoin netwerk deze transactie op in hun transactieboekje (digitaal natuurlijk).

Bij het bijschrijven van de transactie worden alle transacties gecontroleerd door andere gebruikers van het netwerk. Het is voor jou of voor mij dus onmogelijk om een valse transactie in mijn boekje te schrijven, omdat mijn boekje dan niet meer overeen komt met alle andere boekjes.

Wat bepaalt hoeveel een Bitcoin waard is?

Simpelweg; vraag en aanbod. Het is maar net wat “de gek ervoor geeft”. Er zit natuurlijk wel het aloude principe van vraag en aanbod achter.

Bitcoin komt in beetjes vrij en worden verdient door Miners. Simpelweg gezegd; computers die hun rekencapaciteit beschikbaar stellen om het netwerk draaiende te houden en daarvoor in ruil steeds (kleine stukjes) nieuwe Bitcoin krijgen. Er zit een grens aan het aantal Bitcoin wat ooit beschikbaar kan komen. Namelijk: 21 miljoen Bitcoin. Van die 21 miljoen Bitcoin zijn er op dit moment al ruim 18 miljoen in omloop, dat betekent dat er nog 3 miljoen vrij zullen komen, voordat alle Bitcoins vergeven zijn (dit zal overigens nog wel heel wat jaar duren, naar schatting bijna 100 jaar).

Van die 18 miljoen Bitcoin wordt overigens aangenomen dat ongeveer 4 miljoen Bitcoin ‘verloren’ zijn. Omdat Cryptovaluta geen centrale beheerder kent, kun je dus ook nergens terecht als je, je key (je wachtwoord) verloren bent. Je bent ze dan voorgoed kwijt.

Moet je altijd een hele Bitcoin, Ethereum of andere cryptovaluta kopen?

Nee, dat hoeft niet. Voor Ripple (XRP – op het moment van schrijven zo’n 19 eurocent) of Ethereum (ETH – op het moment van schrijven zo’n 900 euro) is dat nog een keer te doen, maar voor een Bitcoin betaal je op dit moment 27.500 euro. Je kunt dus ook hele kleine stukjes Bitcoin (of andere cryptovaluta) kopen. De kleinste eenheid van de Bitcoin wordt een SAT genoemd (genoemd naar de oprichter(s) van Bitcoin Satoshi Nakamoto). Een SAT staat gelijk aan 0.00000001 Bitcoin.

Waar kun je een Bitcoin kopen?

Bitcoin, maar ook andere cryptocurrency, kun je op verschillende manieren kopen. Je kunt naar de beurs gaan (zoals ook de aandelenbeurs werkt) om ze zelf aan te schaffen. Zelf gebruik ik Binance.

Ik kan me echter voorstellen dat Binance, zeker als beginner, heel overweldigend kan overkomen. Hiervoor kun je ook bij andere partijen terecht zoals Bitvavo (lage transactiekosten) Of LiteBit

Wat zijn de voordelen van cryptocurrency?

Een vrij verkeer van geldstromen: je bent niet meer gebonden aan banken, sluitingstijden enzovoort. Je kunt op ieder moment van de dag cryptocurrency overmaken naar iemand anders.

Hoge mate van privacy: Om een crypto wallet zoals een Bitcoin wallet aan te maken hoef je geen persoonlijke gegevens te verstrekken, paspoort te overleggen of verificatie te voltooien. Transacties vinden dus min of meer anoniem plaats.

Volledige transparantie en neutraliteit: Iedere transactie is traceerbaar, wordt geverifieerd en aan een vorige transactie gekoppeld. Daarnaast kan geen enkele organisatie Bitcoin aansturen of manipuleren.

Wat zijn de nadelen van cryptocurrency?

Stroomverbruik: Het stroomverbruik benodigd om een blockchain in stand te houden is absurd groot en wordt wel gezien als één van de grootste nadelen van de blockchain. Het netwerk voor alleen Bitcoin (dus één van de 4000 cryptocurrencies) verbruikt evenveel stroom als het land Oostenrijk.

Je bent niet verzekerd van behoud bij problemen: Mocht je de toegang tot jouw wallet (je portemonnee) verliezen, dan is er geen centraal orgaan om op terug te vallen om je geld terug te krijgen. Dat geldt ook wanneer je gehackt wordt of wanneer je op een andere manier je cryptocurrency verliest.

Als investering is de koers heel volatiel: De koers van de Bitcoin, maar ook van andere cryptovaluta is ontzettend volatiel en kan van het ene op het andere moment op en neer schieten. Kijk maar eens naar de koersgrafiek van Bitcoin over de afgelopen 4 jaar. Je zal niet de eerste zijn die op een hoogtepunt instapt en vervolgens heel snel een groot deel van je inleg verliest.

Ik ben heel benieuwd: Heb jij al ervaring met Cryptocurrencies? Wat zou je er meer over willen leren en hoe kijk jij er tegenaan? Laat van je horen.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Bitcoin: De basis van CryptoCurrencies

Plaats een reactie