Budgetteren met de 50 30 20 methode

Eerlijk is eerlijk, ik ben best gehecht aan mijn Budget-Excelsheet. Ik vind het fijn om iedere maand gecategoriseerd te zien waar het geld naartoe gaat, hoeveel er overblijft en waar we misschien een klein beetje meer aandacht aan zouden moeten besteden. Maar heb jij dit nu al vaker geprobeerd, begin je met Excel en kom je er na een week achter dat je alweer uitgaven vergeten bent te registreren en gooi je het dan weer aan de kant? Dan is de 50-30-20 regel misschien iets voor jou!

Budgetteren

De weg naar financiële onafhankelijkheid en financiële stabiliteit begint altijd met inzicht. Inzicht in wat je maandelijks binnenkrijgt, wat je vaste lasten zijn en wat je verder uitgeeft. Inzicht in je financiële situatie geeft je overzicht en rust. Het geeft je immers een goed beeld hoe je er financieel voor staat.

Wat is de 50 30 20 regel?

De 50 30 20 regel is een heel eenvoudige budgetteringsmethode die je kan helpen om je geld op een heel eenvoudige manier te beheersen. De basisregel is om je maandelijkse inkomsten te verdelen in drie uitgaven categorieën:

50% voor ‘Needs’ met Needs worden je vaste lasten en boodschappen bedoeld. De uitgaven waar je eigenlijk niet zonder kan. Onder deze categorie vallen bijvoorbeeld je huur of hypotheek, gas water en electra, verzekeringen, Noodzakelijke boodschappen enzovoort.

30% aan ‘Wants’ met Wants worden alle niet-essentiële uitgaven bedoeld. Je geeft er je geld wel aan uit, maar bottom line zou je er zonder kunnen als je zou moeten. Voorbeelden van wants zijn bijvoorbeeld uit eten gaan, extra boodschappen, abonnementen zoals Netflix, Videoland etc).

20% aan ‘Savings’ ofwel aan het sparen of het afbetalen van schulden zoals kortlopende schulden, creditcard of leningen die je hebt afgesloten (buiten bijvoorbeeld de reguliere maandelijkse betaling van je hypotheek).

Door deze verdeling aan te houden hoef je jouw uitgaven slechts te verdelen in deze drie categorieën en zorg je ervoor dat je bewuster omgaat met je uitgaven.

Waar komt de 50 30 20 regel vandaan?

De 50 30 20 regel is bedacht in door Elizabeth Warren, tegenwoordig senator voor de democratische partij in de VS. In 2005 beschreef ze het samen met haar dochter in haar boek All your worth: The ultimate lifetime money plan.

Een rekenvoorbeeld

Hoe budgetteren er met de 50-30-20-regel uit kan zien, zie je in het simpele rekenvoorbeeld hieronder. 

Netto inkomen: €2.200
50 procent aan Needs: € 1.100
30 procent aan Wants: € 660
20 procent aan Sparen: €440

Op deze manier spaar je jaarlijks op een bewuste manier toch een bedrag van 12 x 440 = € 5280 bij elkaar.

Ik kom te hoog uit in mijn Needs of Wants. Wat nu?

Als je procentueel te hoog uit komt dan kun je dat op twee manieren oplossen: Meer verdienen of je vaste lasten eens goed onder de loep nemen. Kun je misschien besparen of vaste lasten snijden?

Lees meer: In vijf stappen naar een lagere energierekening

Klaar om te starten?

Ben je klaar om te starten met de 50 30 20 regel? Met deze praktische en overzichtelijke manier kan ook jij op een gestructureerde manier met je geld omgaan. Het enige wat je nu nog moet doen is starten! Succes!

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Budgetteren met de 50 30 20 methode

Plaats een reactie