Budgetteren met een wekelijks of vier-wekelijks salaris

Afhankelijk van de werkgever krijgen veel mensen niet per maand, maar bijvoorbeeld per week of per vier weken salaris uitbetaald. Zo ook Jennifer, die via een uitzendbureau werkt en wekelijks haar salaris betaald krijgt.

Door anders dan maandelijks je salaris te ontvangen kan je budget en je financieel overzicht behoorlijk in de soep lopen! Je krijgt de ene maand immers meer of juist minder dan de andere maand. De oplossing voor dit probleem is eigenlijk heel eenvoudig! Je wordt je eigen werkgever!

En nee, dat is natuurlijk niet letterlijk. Je hoeft nog niet naar de KVK te rennen om jezelf in te schrijven 😉 je pakt alleen grip terug op je salaris en brengt meer eenduidigheid en regelmaat aan. Dat doe je door eigenlijk weer terug te gaan naar maandelijkse uitbetalingen alleen krijg je die in dit geval niet op die manier door je werkgever uitbetaald, maar dat doe je zelf!

Stap 1: Open een extra spaarrekening

Veel banken bieden de optie om gratis een extra spaarrekening aan te maken. Een extra betaalrekening mag natuurlijk ook, maar daarvoor betaal je vaak een maandelijks bedrag aan de bank. Op deze rekening zet je jouw volledige salaris op het moment dat het binnenkomt. Ontvang je wekelijks salaris? Dan boek je dus iedere week het gelijke bedrag wat je van je werkgever ontvangt over naar deze rekening. Krijg je vier-wekelijks salaris? Dan doe je dat iedere vier weken.

Stap 2: Bepaal je maandsalaris

In stap 2 bereken je jouw maandsalaris. Dat doe je als volgt:

Reken eerst je netto jaarsalaris uit. Krijg je per week betaald dan vermenigvuldig je jouw weeksalaris met 52. Krijg je per vier weken salaris, dan vermenigvuldig je dat getal met 13. Vervolgens deel je dat bedrag door 12, dat is je maandsalaris.

Stap 3: Maak iedere maand je maandsalaris over

Kies een dag in de maand die voor jou goed werkt (vaak een dag in de maand vlak voor het moment dat veel rekeningen afgeschreven worden) bijvoorbeeld de 25e van de maand en maak iedere maand op die dag het maandsalaris naar jezelf over.

Door het op deze manier aan te pakken creëer je een financiële situatie zoals je die ook zou hebben als je per maand uitbetaald zou krijgen. Het kan zijn dat je in het begin een kleine buffer op de extra rekening moet hebben om het voor elkaar te krijgen, maar je zult zien dat je vanzelf meer overzicht krijgt!

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Budgetteren met een wekelijks of vier-wekelijks salaris

Plaats een reactie