Dit verandert er in je financiën als je kinderen krijgt

Kinderen krijgen betekent een grote impact op je leven en daarbij verandert er ook veel in je financiële situatie. Volgens het CBS kost een kind gemiddeld 17 procent van je besteedbaar inkomen, ongeacht of de ouders veel of weinig verdienen. In dat percentage zijn wel bijna alle kosten opgenomen zoals een deel van de woonlasten, voeding, kleding enzovoort.

Eén ding is dus zeker, een baby kost je meer dan alleen je nachtrust. Je hele financiële situatie gaat er anders uit zien. Je hebt een mond(je) meer te voeden, je hebt de babyuitzet en je hebt misschien kinderopvang nodig. Het kan natuurlijk ook zijn dat je minder te besteden krijgt omdat je minder gaat werken.

Waar moet je zeker rekening mee houden?

Je uitgavenpatroon

Je zult zien dat je steeds meer dingen nodig hebt. Niet alleen zul je merken dat je boodschappenbudget omhoog gaat, maar ook kleertjes vliegen ze binnen no-time uit. Neem daarnaast ook de vitamines, spuugdoekjes, luierdoekjes en andere kleine dingen die je nodig hebt en je zit in het eerste jaar toch al aan een aardig bedrag.

Probeer slim om te gaan met dit soort uitgaven. Hou de aanbiedingen vooraf al goed in de gaten en probeer eens of je wellicht iets van de uitzet of juist kleertjes over kunt nemen van een ouder neefje of nichtje. Dat scheelt aanzienlijk en ook zij hebben het over het algemeen maar heel kort gedragen.

Ook even een kleine waarschuwing: Niets is zo verleidelijk als shoppen voor je kindje, maar als je alles koopt wat je op alle lijstjes vindt dan is je huis bomvol en je portemonnee het tegenovergestelde. Zoek daarom goed uit wat je echt nodig hebt, zo kun je op de kosten besparen.

Luiers, luiers, luiers…

En nog veel meer luiers. Gemiddeld kosten luiers volgens het NIBUD zo’n 35 euro per maand, dat komt neer op ruim 420 euro aan luiers per jaar. Let goed op de deals. Wij zijn ook eerst gestart met luiers van Pampers, maar juist de luiers van het Kruidvat huismerk en de luiers van bumblies (Jumbo) bleken minimaal zo fijn en ze zijn regelmatig scherp in de aanbieding. Let ook even op goeie deals rondom black Friday, dit jaar hebben wij een leuke deal bij de ETOS gescoord voor billendoekjes.

Sparen

Misschien heb je er al over nagedacht en wil je sparen voor je kinderen. Dat kun je natuurlijk op heel veel verschillende manieren doen. Je kunt natuurlijk sparen voor je kinderen, maar je zou er ook aan kunnen denken om te gaan beleggen.

Meer lezen: Sparen voor je kind – Op jouw naam of dat van je kind?

Kinderbijslag

Als je een kindje krijgt heb je recht op kinderbijslag. In 2021 is dat voor een kind van 0 t/m 5 jaar € 223,37 per kwartaal, voor een kind van 6 t/m 11 jaar € 271,24 per kwartaal en voor een kind van 12 t/m 17 jaar € 319,10 per kwartaal. Kort na de geboorte aangifte van jullie kindje ontvang je een brief van de SVB met daarin de instructies om kinderbijslag aan te vragen. Meer over de kinderbijslag lees je op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB)

Kinderopvang

Misschien ben je er nog niet mee bezig, maar het is wel goed om op tijd na te gaan denken over kinderopvang. Zeker in stedelijk gebied waar voor gastouders en kinderopvangcentra nog wel eens een wachttijd kan zijn, is het goed je vroeg te oriënteren en je kind al voor de geboorte aan te melden. Kinderopvang is niet goedkoop, gemiddeld kost kinderopvang tussen de € 5,00 en € 9,00 per uur, afhankelijk van het soort kinderopvang. Mogelijk heb je ook recht op kinderopvangtoeslag.

Wil je besparen op de kinderopvang? Misschien hebben opa en oma zin om een dagdeel in de week op jouw kindje te passen. Maak hierover wel goede afspraken met elkaar.

Vraag op tijd je kinderopvangtoeslag aan

Als jij en je partner beide werken dan hebben jullie mogelijk recht op kinderopvangtoeslag. Dit is afhankelijk van een aantal voorwaarden. Je kunt bekijken of je recht hebt op kindertoeslag en een proefberekening maken op de website toeslagen.nl. Zorg er wel voor dat je de toeslag op tijd aanvraagt en doe dit in ieder geval binnen drie maanden nadat je kind naar de opvang gaat anders loop je misschien toeslag mis.

Let op, je krijgt deze toeslag alleen als je kindje naar een geregistreerd gastouder, dagopvang of BSO gaat. Dit betekent dat diegene die de opvang verricht geregistreerd moet zijn in het Landelijk Register Kinderopvang.

Toeslagpartners

Wonen jullie samen en waren jullie tot de geboorte van jullie kind nog geen toeslagpartners? Let er dan op dat je in die situatie automatisch toeslagpartners wordt na de geboorte van jullie kindje. Dit kan gevolgen hebben voor jullie toeslagen. Lees hier meer over op de website van de belastingdienst.

Budgetteren

Juist wanneer je leven en je financiële plaatje op een ingrijpende manier verandert is het verstandig een en ander weer eens op een rijtje te zeten en te kijken hoe je financiële situatie eruit zal komen te zien. Dit kun je natuurlijk op papier doen, maar je kunt ook gebruik maken van onze handige GeldGewoon Budgetsheet.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Dit verandert er in je financiën als je kinderen krijgt

Plaats een reactie