Een leuk en gratis uitje? Ga Geocachen

Door mijn zus en zwager zijn we laatst in aanraking gekomen met een voor ons nieuw fenomeen: GeoCachen.
Hartstikke leuk, actief en bovendien, het hoeft het je niets te kosten. Hoe het werkt leg ik je uit in deze blog.

Wat is geocaching?

Geocaching is feitelijk schatzoeken XXL. Zie het als een speurtocht met een onbeperkt gebied, waarbij je via GPS op de mooiste plekjes komt en zoekt naar een “schat”. Het idee is dat personen of groepen op allerlei plekken op de wereld hun “schat” verstoppen en ze de locaties (geocoordinaten) te delen zodat jij ze kunt opsporen. Zo’n schat kan eigenlijk van alles zijn. Een tupperware doosje, een minutiekist, een fotorolletje, een PVC buis. In ieder geval iets waar een logrolletje in past en, bij de iets grotere caches, ruilitems (vaak speeltjes voor de kinderen).

Voor wie is het bedoeld?

Eigenlijk kan iedereen zijn ei wel kwijt. Je kunt lange wandelingen maken (variërend van 1 tot wel 20 kilometer) tot thema caches zoals bijvoorbeeld hier in de buurt het zwaard van Excalibur, waarbij je werkelijk een zwaard in een steen vindt. Zowel leuk voor de kinderen als voor volwassenen dus!

Hoe vind je een geocache?

Om te starten met Geocaching heb je een smartphone met GPS en een app nodig. Wij gebruiken zelf de Geocaching app, maar er zijn ook alternatieven zoals de C:Geo app. Wanneer je vervolgens op de app je locatie hebt gevonden, staan overal om je heen geocaches waarnaar je op zoek kunt gaan. Wanneer je één of meerdere caches gevonden (gelogd) hebt, dan verschijnt een smiley op de kaart.

Het leuke is dat je werkelijk overal kunt gaan geocachen. Op vakantie of pik een mooie locatie uit ergens in het land om een paar caches te gaan doen. Je vindt er altijd wel een paar in de buurt.

Als je een cache gevonden hebt

Als je een cache gevonden hebt vind je er eigenlijk altijd een zogenoemde “logrol”. Een logrol is een rolletje papier, waarop je jouw geocache schrijft. Je logt dan eigenlijk het bewijs dat jij de cache gevonden hebt. Ook log je de cache in de app, hiermee verschijnt een gele smiley op de kaart. Bij de iets grotere caches vind je ook vaak een exchangeable. Dit zijn kleine cadeautjes voor de kinderen. Vergeet niet om ook iets terug te stoppen, dit kan een klein speeltje zijn waar ze toch niet meer mee spelen, een kindersurprise-ei of een ander klein cadeautje. Je kunt natuurlijk ook gewoon laten liggen wat erin lag.

Wat heb je nodig?

Buiten je smartphone met GPS zijn de volgende spullen handig. Soms heb je bepaalde attributen nodig om bij de cache te kunnen komen. Onze set bestaat op dit moment uit een tasje met de volgende spullen:

  • Een pen (onmisbaar, 9 van de 10 keer werkt de pen die bij de cache ligt niet en bij de kleinere caches ligt überhaupt geen pen).
  • Een 9v blokbatterij. De iets uitgebreide caches zijn soms werkelijk kunstwerkjes met bijvoorbeeld een geluidsfragment. Hiervoor is vaak een 9volt blokbatterij nodig.
  • Een klosje touw. Niet het eerste waar je aan denkt, maar we zijn al caches tegengekomen waarbij je een klosje touw nodig hebt om bij de cache te komen
  • Een magneet. Sommige logrolletjes liggen bijvoorbeeld in een iets diepere buis in de grond, waarbij je een magneet nodig hebt. Soms in combinatie met het touw.
  • Een kleine zaklamp (om op donkere plekjes te zoeken).
  • Een klein boekje of papiertje om iets op te noteren. Vooral bij de routes zul je soms iets moeten opschrijven om uiteindelijk de locatie van de ‘schat’ te vinden.

In de video hiernaast wordt nog eens goed uitgelegd wat geocaching is.

Wat is jouw meest bijzondere vondst?

Plaats een reactie