Wil je sinds het jaar 2015 je woning verkopen? Dan is het verplicht een definitief energielabel aan te vragen bij de verkoop. Als koper is zo’n label heel handig, het geeft je een beeld hoe energiezuinig de woning die je wilt kopen is, maar ook voor huiseigenaren kan het label best handig zijn. Het geeft je een idee welke energiebesparende maatregelen je nog in je huis kunt nemen.
Maar wanneer heb je precies zo’n energielabel nodig? Is het verplicht en hoe vraag je het aan? Dat vertel ik je in deze blog.
Wat is een energielabel?
Misschien ken je het energielabel al wel van het kopen van een wasmachine of een koelkast. Het energielabel voor woningen werkt eigenlijk precies zo; het geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Hoe minder energie je in de woning nodig hebt om deze te verwarmen, hoe gunstiger het label uitvalt. De normering van het energielabel loopt van A++++ tot en met G, waarbij A++++ tot en met A+ alleen voor nieuwbouwwoningen geldt.
Twee soorten energielabels
Er zijn twee soorten energie labels. Het voorlopig energielabel en het definitieve energielabel. Iedere bestaande woning heeft in 2015 het voorlopig label gekregen. Dit label is door de overheid bepaald aan de hand van de bouwjaar van het huis, maar moet voor de woning verkocht wordt nog omgezet worden naar een definitief label.
Het voorlopig energielabel is dus niet genoeg als je je huis wil verkopen.
Hoe wordt het energielabel bepaald?
Om het energielabel van een woning vast te stellen wordt gekeken naar de hoeveelheid fossiele energie de woning verbruikt. Onder fossiele energie vallen onder meer kolen, olie en aardgas. Maar, bij het vaststellen van het energielabel wordt niet alleen gekeken naar het verbruik, maar vooral naar isolatie, hoe je woning verwarmd wordt, koeling en ventilatie, energiebesparende maatregelen en hoe je warm water opwekt.
Is het energielabel verplicht?
Als je je woning wilt verkopen of verhuren is een definitief energielabel verplicht. Kun je bij de verkoop of verhuur van je woning geen definitief label overleggen dan riskeer je een boete. Na het aanvragen van een energielabel is deze overigens 10 jaar geldig.
Wat kost het aanvragen van een energielabel?
De kosten van het energielabel kan de adviseur zelf invullen, maar gemiddeld komt dit uit op ongeveer € 190.00 De totale prijs kan hoger of lager uitvallen afhankelijk van;
- Het soort woning
- Welke documentatie beschikbaar is
- Hoeveel tijd de adviseur nodig heeft
Probeer van te voren een prijs af te spreken voor de inspectie, zo voorkom je verrassingen.
Wat is het voordeel van een energielabel?
Een definitief energielabel aanvragen kost natuurlijk geld, maar het heeft ook voordelen voor zowel de kopers als de verkopers.
Voordelen voor de kopers
- Het is voor de kopers direct duidelijk hoe energiezuinig een woning is
- De kopers zien direct waar ze geld zouden kunnen besparen en welke maatregelen ze zouden kunnen nemen om de woning energiezuiniger te maken.
- Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je met een energiezuinige woning in aanmerking komen voor een ‘groene hypotheek’ met gunstigere voorwaarden.
Voordelen voor de verkopers
- Het energielabel kan de verkoop van de woning versnellen.
- Een groener label kan de verkoopprijs opstuwen.
Hoe vraag je een energielabel aan?
Als je, je woning wilt verkopen heb je dus een definitief energielabel nodig. Hiervoor moet je een gecertificeerde energieadviseur inschakelen. Voor 2021 kon alles nog online geregeld worden, maar vanaf 1 januari 2021 komt de adviseur bij je thuis langs. Hij of zij controleert alle punten en stelt vervolgens het energielabel vast. Een adviseur kun je vinden in het Centraal Register Techniek.