Vijf dingen die je voor 2022 wilt regelen

Wauw wat gaat het jaar ontzettend snel. Nog een paar weekjes en 2022 staat weer voor de deur. Maar voor we dan aan de oliebollen gaan en het jaar dan echt voorbij is, zijn er zeker nog een paar dingen die je wilt regelen om fris het nieuwe jaar in te gaan!

1. Controleer je zorgverzekering

De nieuwe premies en de nieuwe voorwaarden zijn weer bekend dus het is weer tijd om te kijken naar je zorgverzekering. Een lage premie is natuurlijk mooi, maar minimaal zo belangrijk is om te bepalen of je zorgverzekering nog bij jou en je toekomstwensen past. Een heel handige vergelijker voor je zorgverzekering vind je bij Pricewise.

2. Controleer je jaarruimte

Ieder jaar heb je een maximaal bedrag wat je van de belastingdienst aan pensioen mag opbouwen, maar veel mensen komen niet aan dat bedrag. Als je niet je hele pensioenruimte hebt gebruikt dan heb je ruimte om extra in te leggen. Jaarruimte wordt dat genoemd. Extra inleggen in je pensioen kan in dat geval erg voordelig zijn, omdat het bedrag wat je binnen je jaarruimte extra inlegt weer aftrekbaar is van je inkomsten zodat je daarover minder inkomstenbelasting betaalt. Hoe je controleert of jij nog jaarruimte hebt en hoe je het toepast lees je in dit artikel over jaarruimte.

3. Let goed op de grenzen

Er bestaan in Nederland een aantal vermogensgrenzen waar je rekening mee moet houden. Allereerst natuurlijk de vermogensbelasting. Wanneer je boven deze grens uitkomt betaal je vermogensbelasting. Als je op 1 januari 2022 niet meer dan €50.650 aan vermogen hebt, hoef je geen vermogensbelasting te betalen. Voor stellen is dit €101.300.

Maar ook aan bepaalde toeslagen zit een vermogensgrens, onafhankelijk van het inkomen. Op het moment dat je boven de volgende grenzen valt, vervalt je recht op toeslag voor 2022:

Huurtoeslag: € 31.747 of € 63.494 met een toeslagpartner

Kindgebonden budget: € 120.020 of € 151.767 met een toeslagpartner

Zorgtoeslag: € 120.020 of € 151.767 met een toeslagpartner

4. Schenkingen

Een bedrag schenken aan je kinderen of iemand anders? Dan geldt dit jaar vanwege de coronacrisis nog een verhoogde drempel. Tot 31 december gelden de volgende bedragen:

  • Je mag € 3.244 belastingvrij schenken aan een ander, bijvoorbeeld een kleinkind, een vriend of een ondernemer.
  • Ouders mogen € 6.604 belastingvrij schenken aan hun kind.

5. Budgetteer voor het nieuwe jaar

Het einde van het jaar is het ideale moment om eens te kijken hoe je ervoor staat, wat er het afgelopen jaar in en uitgegaan is en waar je misschien nog iets kunt verbeteren.

Stel daarom voor het komende jaar een budget op. Kun jij daar wat hulp bij gebruiken? Dan kan het GeldGewoon Budgetsheet jou verder helpen. Dit Excel sheet is al helemaal klaar om ingevuld te worden.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Vijf dingen die je voor 2022 wilt regelen

Plaats een reactie