TOP
Spaarvarken

Wanneer start je met zakgeld?

Jong geleerd is oud gedaan én, dat geldt ook zeker op het gebied van geld. Het is belangrijk om kinderen op een jonge leeftijd te leren met geld om te gaan, het is daarnaast ook nog eens heel erg leuk en ontzettend leerzaam! Én, laten we wel zijn, het voorkomt een hele hoop “papa, mama, mag ik dit?” 😉 Maar vanaf welke leeftijd start je nu met zakgeld en hoeveel geef je ze?

Waarom Zakgeld

De meest voorname reden om te beginnen met zakgeld is wel om de kinderen de waarde van geld in te laten zien. Tot voor kort dacht onze dochter (die nu vijf jaar is en net naar groep drie gaat) nog dat “dat pasje wat je gebruikt om te betalen” zonder limiet was. Hoe kan het ook anders, kinderen komen steeds minder in aanraking met contant geld en daardoor hebben ze ook veel minder het besef van de waarde ervan. Laat staan dat ze weten er maar zoveel centjes in de maand binnen komen en wanneer die uitgegeven zijn, de bankrekening leeg is. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat ze uiteindelijk keuzes leren maken. Geld kun je immers maar één keer uitgeven.

Vanaf wanneer geef je zakgeld?

Het Nibud adviseert vanaf ongeveer 6 jaar te beginnen met zakgeld, wij zijn ietsje eerder gestart. Onze dochter is nu vijf jaar oud en zit nu een tijdje in groep 3 van de basisschool. Een fantastische leeftijd waarop ze ontzettend veel leren, vooral op het gebied van taal en rekenen. Vooral het moment waarop ze echt beginnen met rekenen vind ik een mooi moment om te starten met zakgeld. De rekenopdrachtjes op school en het rekenen met geld komt heel mooi samen!

Hoeveel zakgeld geef je, je kind?

Dat hangt een beetje van de afspraken die je met je kind maakt af. Is het zakgeld alleen bedoeld voor kleine dingen, zoals speelgoed, snoepjes en mogen ze zelf weten waar ze het aan uit geven, of moeten ze ook sparen voor een cadeautje voor papa en mama, voor als die jarig zijn? In dat geval kan het bedrag iets hoger zijn. Wij geven onze dochter nu € 0,50  per week. Soms als één muntstuk van € 0,50 en soms in drie muntstukken: Twee van € 0,20 en één van € 0,10. Kijk ook goed naar je eigen portemonnee, wat is haalbaar en waar voel jij je goed bij? Het bedrag wat wij geven komt overigens aardig overeen met de uitkomsten van het Nibud Kinderonderzoek 2018:

LeeftijdZakgeld per week (in €)
5 Jaar0,50
6 jaar1,00 tot 1,40
7 jaar1,00 tot 2,00
8 jaar1,00 tot 2,00
9 jaar1,10 tot 2,00
10 jaar2,00 tot 2,30
11 jaar2,00 tot 2,30
12 jaar2,30 tot 3,00
Bron: Nibud Kinderonderzoek 2018

Het zakgeldcontract

Een goede manier om de afspraken met je kind vast te leggen is het zakgeldcontract. Door samen afspraken te maken, weten jullie beide waar jullie aan toe zijn. Wij hebben het voor nu nog vrij ‘basic’ gehouden, op haar zesde verjaardag zullen we hem iets uitbreiden. Natuurlijk hebben zowel onze dochter als papa en mama het contract ondertekend.
Hier kun je gratis het zakgeldcontract downloaden wat wij gebruikt hebben

De waarde van geld

Zoals al gezegd vinden wij het vooral belangrijk dat onze dochter de waarde van geld leert in te zien. Je kunt iedere week snoepjes kopen, of een klein speeltje bij de Action, maar ze leert vanzelf dat die pop op die manier nooit binnen handbereik komt. Tot op heden gaat dat overigens verassend goed! Het belangrijkste wat ons betreft; geef ze de vrijheid om te leren.

Wanneer zijn jullie begonnen met zakgeld of wanneer plannen jullie hiermee te beginnen?

Plaats een reactie