Zo betrek je je kinderen in de gezinsfinanciën

Als ouder is het een belangrijke taak om je kinderen verantwoord met geld om te leren gaan. Ze betrekken bij de financiële keuzes die je als gezin maakt kan daarom heel goed zijn, maar het kan wel lastig zijn om te bepalen waar je ze in betrekt en hoe je dit aan kunt pakken. In dit artikel lees je vijf tips om jouw kinderen te betrekken in de gezinsfinanciën.

Gebruik contant geld om te betalen

Bankpasjes zijn natuurlijk fantastisch en gemakkelijk, maar het maakt de waarde van geld voor kinderen “onzichtbaar”. Je rekent af met een pasje en dat is het. Gebruik bewust eens contant geld om te betalen. Tel samen met je kind het geld voor je de winkel ingaat (bijvoorbeeld voor het boodschappen doen) en reken samen af. Tel daarna thuis wat je nog over hebt van het budget. Hierdoor laat je zien wat de waarde van geld is en wat je ervoor kunt kopen.

Stel een doel en vul de spaarthermometer

Kies als gezin een doel om voor te sparen. Het maakt eigenlijk niet uit waarvoor je spaart, als het maar voor het hele gezin is. Denk bijvoorbeeld aan een dagje uit, een etentje, vakantie, noem maar op. Door sparen zichtbaar te maken laat je zien dat niet alles vanzelf komt en je leert ze dat het tijd kost om te bereiken wat je wilt. Een leuke manier om de voortgang in het sparen zichtbaar te maken is via een printable zoals bijvoorbeeld de gratis GeldGewoon Spaarthermometer.

In de thermometer bepaal je eerst een spaardoel. Het bedrag wat je nodig hebt deel je vervolgens door 10 (het aantal vakjes in de thermometer) en het bedrag schrijf je dan onderaan bij “elk streepje is”. Heb je dat bedrag bij elkaar? Dan kleur je een vakje van de thermometer in jouw favoriete kleur. Zo zie je jouw spaardoel steeds dichterbij komen.

Lees meer: Zo stel je een realistisch spaardoel

Samen de folders door

Niet alleen heel nuttig, maar ook nog eens heel erg gezellig. Bepaal samen het weekmenu (en nee, dan bedoelen we niet alleen de 3 P’s Pizza, Pannenkoeken en Patat 😉 ) aan de hand van de supermarktfolders. Wat is in de aanbieding? Kun je hetzelfde ergens misschien goedkoper vinden?

Bespreek duurzame alternatieven

Bespreek ook dat er meerdere manieren zijn om je geld uit te geven en leer ze dat ze vrij zijn om keuzes te maken. Vergelijk artikelen op prijs en kwaliteit, maar neem ook de duurzaamheid mee. Sluit je een nieuw energiecontract af? Kies je dan voor groene of grijze energie. Kies je iedere avond vlees of neem je af en toe een vleesvervanger? Je kind hoeft als het bijvoorbeeld om energie gaat natuurlijk niet de knoop door te hakken, maar het is wel belangrijk ze te leren over het belang van duurzaamheid in de keuze om iets aan te schaffen.

Samen prijsvergelijken

Onze dochter krijgt op dit moment zakgeld waarmee ze spaart voor iets wat ze zelf leuk vindt. Bij de walkietalkies waar ze maanden voor gespaard heeft zijn we samen gaan zitten. Nu zijn er natuurlijk veel keuzes te maken met daar een ander prijskaartje aan verbonden.

Door samen prijzen te vergelijken en andere opties te verkennen leer je ze ook de waarde van geld in te zien en leer je ze dat je geld maar één keer uit kunt geven. We kunnen dit jaar naar deze camping gaan, daar hebben ze deze speeltuin en dit zwembad, maar dan hebben we geen centjes meer over om naar een pretpark te gaan. Als we hierheen gaan dan hebben we misschien een iets kleiner zwembad, maar dan kunnen we ook nog naar de dierentuin.

Door kinderen actief te betrekken in financiële keuzes die je als gezin maakt leer je ze de waarde van geld inzien en leer je ze keuzes te maken. Dat helpt ze in de toekomst verder!

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Zo betrek je je kinderen in de gezinsfinanciën

Plaats een reactie