Zo koop je Bitcoin en andere cryptovaluta op Binance

Bitcoin en andere cryptovaluta kun je op heel veel plaatsen kopen. Je kunt kiezen uit brokers waar je direct via iDEAL met euro’s betaalt, maar wil je een stapje verder gaan en direct op een echte beurs (exchange) kopen en daardoor een flink stuk transactiekosten besparen? Dan kun je ook direct op de beurs kopen. Ik maak graag gebruik van twee van dit soort platforms. Binance en Kucoin. In dit deel vertel ik je hoe je, je aanmeldt bij Binance en je jouw eerste aankoop kunt doen.

Vooraf nog even; Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg verliezen. Met name cryptovaluta’s zijn erg volatiel en beleg alleen met geld wat je kunt missen. Wil je eerst meer lezen over wat cryptovaluta precies zijn? Lees dan eerst deze post:

Lees meer: Bitcoin: De basis van CryptoCurrencies

Een account aanmaken op Binance

Voor je kunt beginnen met handelen, open je eerst een account op Binance via deze link. Druk daarna rechtsboven in het scherm op de Registreren knop.

Je hebt nu twee opties om een account aan te maken. Via je persoonlijke email adres of via je mobiele telefoon. Om je via je mobiele telefoon te registreren kun je op het tabblad “mobiel” kiezen. Vul in dat geval het landnummer in (+31 voor Nederland) en registreer je met jouw mobiele telefoonnummer.

ik kies zelf voor registratie met email adres en wachtwoord. Als alles juist is ingevuld en je bent akkoord met de voorwaarden, dan klik je op ‘Account aanmaken’.

Nadat je op de knop Account aanmaken geklikt hebt, ontvang je op het door jou opgegeven email adres een verificatiecode. Vul deze binnen 30 minuten in om je aanvraag te bevestigen. Als je de code bevestigd hebt log je automatisch in en anders kun je via de hoofdpagina inloggen.

Inloggen

Als je account eenmaal is goedgekeurd is het tijd om in te loggen. Ga hiervoor weer naar Binance en log in via de Inloggen knop recht bovenin.

Bij de eerste keer inloggen kun je een tweestapsverificatie instellen. Dat houdt in dat je niet alleen een login hebt, maar ook een extra verificatiemethode. Hier kun je kiezen voor Google Authenticator of via een SMS controle.

Bij Telefoonverificatie vul je in het volgende scherm je mobiele telefoonnummer in en bevestig je deze met een code die je per sms ontvangt. Als je telefoonnummer succesvol gevalideerd is dan ontvang je iedere keer bij het inloggen een code per SMS om te bevestigen dat jij echt diegene bent die in wil loggen.

Kies je voor Google verificatie dan loopt dit via de Google Authenticator app. Deze is te downloaden in de app- of playstore. Na het instellen wordt in de Google Authenticator app telkens een nieuwe code gegenereerd die slechts een minuut geldig is. Als je 2FA hebt ingesteld en je bent ingelogd kunnen we de volgende stap nemen, je identiteit bevestigen.

Identificatie op Binance

De volgende stap hoef je alleen maar te doen als je met iDEAL geld wil overmaken naar de exchange. Heb je al Bitcoin en wil je deze naar Binance overmaken, dan is verificatie vaak niet nodig. Op praktisch alle crypto exchanges moet je jouw identiteit verifiëren aan de hand van een identiteitsbewijs. Dit wordt ook wel KYC (Know Your Customer) genoemd. KYC is een belangrijk onderdeel van anti-witwasprocedures (AML) en vereist dat klanten detailinformatie over zichzelf verstrekken om er zeker van te zijn dat het echte mensen zijn waar zaken mee gedaan wordt.

Om je identiteit te bevestigen klik je op het gele profiel icoon en vervolgens op Identificatie. Vervolgens druk je op de gele knop Verifiëren.

Nu wordt een scherm geopend waarin je, jezelf kunt identificeren. In dit scherm worden twee verificatiestappen aangeduid. Algemene gegevens en Identiteits- en gezichtsverificatie. Als je per dag tot maximaal 240 euro (via iDEAL) wilt storten of tot maximaal 2 Bitcoin van Binance af wilt kunnen halen, dan is verificatie van je algemene gegevens voldoende. Wil je meer dan dit, dan zul je, je moeten verifiëren met een identiteitsbewijs.

Druk op de beginnen knop op de Algemene gegevens in te voeren. Vul je naam, achternaam, geboortedatum en adresgegevens in. Wanneer je deze hebt ingevoerd druk je op de knop Indienen en doorgaan.

Als je tot maximaal 240 euro wilt kunnen storten via iDEAL dan kun je nu stoppen door de popup af te sluiten. Wil je meer dan dat, voltooi dan de stappen door ook je ID te valideren.

Je bent nu klaar om geld over te maken naar Binance en je eerste aankopen te doen!

Euro’s storten om cryptovaluta te kopen

Om cryptovaluta te kunnen kopen op Binance, zul je eerst euro’s moeten storten. Dat kan via een bankoverschrijving, maar ook via iDEAL. Ik kies vaak voor iDEAL omdat het bedrag dan direct beschikbaar is. Om euro’s te storten klik je na het inloggen rechtsboven op wallet en vervolgens op overzicht. Daarna zoek je de regel Spot en klik je op Storten.

Onder het kopje Storten kies je voor Fiat (Hier wordt uiteraard niet de auto bedoeld, maar de term “Fiat” wordt gebruikt om ‘gewoon’ geld aan te duiden. Vervolgens kies je voor EUR, als dit nog niet ingeschakeld was. Je hebt nu de mogelijkheid om je betaalmethode te selecteren. De meest gebruikte zijn een bankoverschrijving en iDEAL. Kies je voor een bankoverschrijving, dan volg je de instructies. Het kan een paar werkdagen duren voor je uiteindelijk het bedrag beschikbaar hebt in je Binance account. Ik kies zelf voor iDEAL omdat dit de meest eenvoudige en snelste manier is.

Voltooi de iDEAL transactie via je bank. Als je de betaling gedaan hebt dan is dat bedrag direct beschikbaar in je account.

Je eerste cryptovaluta kopen op Binance

Je hebt nu een Binance account en je hebt euro’s gestort, je bent dus helemaal klaar om je eerste aankoop te gaan doen! Nouja, je zult nog moeten bepalen welke je precies wilt gaan kopen en op welke manier. Je kunt crypto om te beginnen op twee verschillende manieren kopen:

Euro naar Crypto

Je hebt de mogelijkheid om direct voor je euro’s cryptomunten te kopen. Hierbij is een beperkte selectie cryptomunten mogelijk, maar de meest bekende zoals Bitcoin, Ethereum, Ripple en Litecoin zitten hier zeker bij.

Euro naar Bitcoin of Ethereum en vervolgens naar andere crypto

Voor de wat meer onbekende cryptomunten zul je eerst Bitcoin of Ethereum moeten kopen, waarna je die vervolgens weer kunt inwisselen tegen de cryptomunt van jouw keuze. Dit komt omdat in deze gevallen nog geen euro paren beschikbaar zijn.

In dit voorbeeld kopen we Bitcoin van onze inleg. Eerst druk je bovenin de menubalk op Markten. Vervolgens kies je voor Spotmarkten en selecteer je de valuta waarin je wilt handelen. In ons voorbeeld willen we handelen in euro’s, dus selecteer je Fiat markten en vervolgens je valuta EUR (voor euro).

In de tabel die nu verschijnt zie je alle beschikbare paren. Omdat ik in dit voorbeeld Bitcoin wil kopen zoek ik naar de regel BTC/EUR en druk ik op de knop Handelen.

Schrik niet, het volgende scherm kan er op het eerste gezicht overweldigend uitzien. Er flitsen getallen over je scherm en je ziet een grafiek.

Aan de linkerzijde van het scherm zie je de Buy orders (groen) en de Sell orders (rood). Vraag en aanbod dus.

In het middel van het scherm vind je de koersgrafiek met de ontwikkeling van de koers over een periode. De periode kun je selecteren bij ‘tijd’ maar staat standaard op een uur ingesteld. Dat betekent dat ieder balkje (ook wel candle genoemd) het hoogste punt en het laagste punt van dat uur laat zien.

Aan de rechterkant vind je bovenin andere handelsparen waar je naartoe kunt gaan en rechtsonder vind je de transacties die op dit moment plaatsvinden.

Onderin in het midden van het scherm vind je het deel waarin je cryptovaluta kunt kopen en kunt verkopen. Aan de linkerkant koop je en aan de rechterkant verkoop je.

Let bij het aankopen dat je aankoopmethode op Spot staat. De overige twee (Cross 3x en Isolated 5x) zijn geavanceerde methodes. Je kunt nu kiezen voor drie soorten orders. Een Limit order, een Market order of een Stop Limit order.

Verschillende soorten orders

Een limit order betekent dat je zelf de prijs betaalt die je wilt betalen voor jouw cryptovaluta. Denk je dat de koers gaat dalen, dan vul je een lagere prijs in.

Bij een Market order koop je direct tegen de marktprijs. Of de koers nu stijgt of daalt. Bij een market order loop je het risico iets meer te betalen.

Een Stop limit order kun je eigenlijk direct weer vergeten omdat het een meer geavanceerde manier van kopen is, maar het houdt in het kort in dat je kunt instellen om te kopen wanneer een bepaalde prijs bereikt wordt.

Kopen via een limit order

Ik koop eigenlijk altijd via een limit order. Om een limit order te plaatsen vul je eerst het bedrag in wat je wilt betalen voor een cryptovaluta. In het onderstaande voorbeeld heb ik ingesteld dat ik zou willen kopen tegen een waarde van € 37.750 euro.

Natuurlijk hoef je geen hele Bitcoin ineens te kopen, maar kun je ook stukjes Bitcoin kopen. Om bijvoorbeeld voor 90 euro Bitcoin te kopen vul je bij Totaal 90 in, het bedrag BTC wordt nu automatisch berekend. In het bovenstaande voorbeeld ontvang ik dus 0,002323 Bitcoin voor mijn 90 euro. De transactiekosten zijn hierin al verwerkt. Ben je tevreden met je invoer en wil je de koop doorzetten? Dan druk je op de groene Koop knop.

Verkopen werkt eigenlijk op praktisch dezelfde manier. Je vult de prijs en het bedrag in, het totaal aan euro wat je ontvangst wordt automatisch uitgerekend.

Tip: Maak gebruik van het schuifje onder het bedrag om het bedrag en totaal aan te passen.

Je openstaande en vervulde opdrachten

Het kan natuurlijk gebeuren dat je opdracht niet direct uitgevoerd wordt. Zeker als je een limit order en geen market order geplaatst hebt. Je openstaande opdrachten vind je onderin het scherm:

Wil je de openstaande opdracht annuleren? Dat kan via de annuleren knop achteraan de regel. Dat kan nog zolang de opdracht niet (volledig) is uitgevoerd. Ook de transacties die je in het verleden hebt uitgevoerd kun je terugvinden, hiervoor klik je op Ordergeschiedenis.

Binance Fees en limieten

Elke keer als je iets op binance koopt of verkoopt betaal je een fee. Dit is de manier hoe de exchange haar geld verdient. De fee bedraagt op dit moment (februari 2021) 0.1%. Als je trade of je fees betaalt via BNB dan krijg je daarop ook nog eens korting.

De fee om je uit te betalen verschikt per valuta.

Gefeliciteerd!

Gefeliciteerd, je bent nu officieel belegger in cryptovaluta. Mocht je het prettig vinden dan heeft Binance ook een app beschikbaar voor op de mobiele telefoon. Deze kun je downloaden in de app- of playstore.

Disclaimer: GeldGewoon is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de (tegenvallende) resultaten behaald met enige vorm van investeren, waaronder beleggen in cryptovaluta. De informatie op deze site is mijn persoonlijke mening, geen beleggingsadvies en louter informatief en educatief bedoeld. Beleggen brengt risico’s met zich mee, je kunt je inleg verliezen.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Zo koop je Bitcoin en andere cryptovaluta op Binance

Plaats een reactie