3 Manieren om meer geld te sparen – door jezelf voor de gek te houden

Deze tips zijn geschreven door Ik ben Jan Modaal, een blog over persoonlijke financiën, sparen en besparen. Daarnaast is Jan Modaal ook de ontwikkelaar van Money Game.

Meer geld sparen

Voor een stabiele, financiële basis heb je natuurlijk spaargeld en een buffer nodig. Maar laten we eerlijk zijn: de meesten van ons zijn niet zo goed in sparen. 😅 Wist je dat 1 op de 3 Nederlanders van loonstrook tot loonstrook leeft? Deze mensen houden dus helemaal niks over en sparen ook geen geld. Dat moet natuurlijk beter kunnen… En daarom vind je hieronder 3 verschillende manieren om meer geld te sparen door jezelf voor de gek te houden.

01. Zet je spaargeld direct op een aparte rekening

Je kunt niet uitgeven wat je niet hebt, wordt vaak gezegd. Zet na het ontvangen van jouw salaris direct geld apart op een spaarrekening en wacht niet tot het einde van de maand. Doe het juist vooraf en doe alsof het geld al is ‘uitgegeven’ en je het dus niet meer hebt. Voorbeeld: stel je verdient €2.000 euro netto per maand en je zet €250 euro op een aparte rekening. Dan doe je net alsof je ‘maar’ €1.750 euro ontvangen hebt. Zo houd je jezelf voor de gek, waardoor je meer geld zal kunnen sparen.

02. Verberg de spaarrekeningen in jouw bank app

Ook in het kader van ‘je kunt niet uitgeven wat je niet hebt’: verberg de spaarrekeningen in jouw bank app, zodat je ze niet kunt zien. Dan is het net alsof je het niet hebt. Het klinkt als een hele simpele tip (en dat is het ook), maar dat maakt het niet minder effectief. Als jij niet ziet hoeveel geld je nog op de spaarrekening hebt staan, kom je ook minder in de verleiding om het uit te geven. Bij de meeste bank apps kun je dit regelen bij de instellingen.

03. Gebruik de kaasschaafmethode

Op internet kun je verschillende definities vinden van de kaasschaafmethode, maar in dit artikel bedoel ik daarmee het volgende: dat je elke dag (nadat je zeker weet dat je niks meer zal uitgeven) het bedrag op je bankrekening afrondt op hele getallen. De centen die je overhoudt zet je op een spaarrekening. Zo schaaf je elke dag een klein beetje van jouw geld af, zonder dat het je gelijk een hele hap kost. Stel je eindigt de dag met €1757,29 dan maak je dus 29 cent over naar jouw spaarrekening. Als je wat meer wilt sparen kun je het ook afronden door €2,29 of €7,29 over te boeken. Na tijdje zal de bedrag snel oplopen, terwijl je het zelf nauwelijks doorhebt. Combineer je dit met de eerste en tweede tip, dan houd je jezelf al helemaal voor de gek. 😉

Moet je jezelf voor de gek houden?

Niks moet, alles mag. Het gaat er meer om dat je een methode vindt die goed bij jou past. Wat voor de één werkt, werkt voor de ander misschien juist helemaal niet. Het is dan ook verstandig om verschillende manieren uit te proberen en om daarna een methode te kiezen waar jij zelf het meeste baat bij hebt.

Wat werkt voor jou het fijnst?

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

3 Manieren om meer geld te sparen – door jezelf voor de gek te houden

Plaats een reactie