8 tips om kleine beetjes te sparen

Alle kleine beetjes helpen en dat geldt dubbel en dwars voor sparen. Je zult er versteld van staan hoeveel die “kleine beetjes” kunnen helpen bij het opbouwen van je spaarsaldo. Zeker wanneer je die kleine beetjes uiteindelijk belegt waardoor je er ook nog eens rendement over krijgt. Deze 8 tips helpen je om steeds kleine beetjes te sparen.

Leeg je portemonnee

Maak er een gewoonte van om op vaste momenten (om de twee dagen of iedere week) je portemonnee te legen in een ouderwetse spaarpot, het liefst een doorzichtige. Je zult in het begin nog weinig resultaat zien, maar naar mate je dit langer doet zal je spaarpot voller en voller worden. Extra motiverend!

Rond je saldo af

Bij Saldo afronden open je iedere dag even je bankapp en rond je, je saldo voor je lopende rekening af op hele euro’s naar beneden. Maak de rest over naar je spaarrekening. Een heel effectieve manier om iedere dag een beetje te sparen. Mocht je afronden op de hele euro nu te weinig vinden, dan kun je ook afronden op bijvoorbeeld 5 euro.

Meevallertjes direct naar de spaarrekening boeken

Heb je meevallertjes zoals een onverwachte teruggaaf van de belastingdienst, korting bij het ineens betalen van je zorgverzekeringspremie of een andere meevaller, stort deze dan direct naar je spaarrekening.

Automatisch sparen

Sparen met een automatische spaaropdracht is altijd makkelijker dan achteraf (lees: aan het eind van de maand) geld overboeken. Stel dus een automatische spaaropdracht in die iedere maand, nadat je, je salaris hebt ontvangen, een vast bedrag overmaakt naar je spaarrekening.

Koopzegels

Ik heb hier al eerder een artikel over geschreven, maar koopzegels zijn een ideale manier om redelijk ongemerkt kleine bedragen bij elkaar te sparen en ook nog eens rendement te hebben. Weten hoe dit werkt? Lees dan het artikel over koopzegels eens.

De 20 dagen regel

Wil je iets aanschaffen? Wacht dan eens 20 dagen met het doen van deze aankoop en overweeg deze dan nog eens een keer. Wil je het dan nog zo graag?
Grote kans dat je niet eens meer weet wat je wilde kopen. Zo stop je impulsaankopen!

Maak een spaardoel

En met een beetje geluk heeft je bankapp een mogelijkheid om een apart potje in te richten. Het is makkelijker te sparen met een doel voor ogen. Wil je sparen voor een weekendje weg? Het doel mag je zelf weten. Bepaal een bedrag en begin eraan. Of je dan uiteindelijk het geld ook voor dat specifieke doel gebruikt is natuurlijk aan jou. Misschien is je bij elkaar gespaarde bedrag wel net zo aantrekkelijk.

Schrap iets

Schrap iets uit je dagelijkse uitgaven (Een kopje koffie op het station of iets anders, you name it!) en zet dit bedrag op je spaarrekening.

Bonus: Doe een spaarchallenge

Het idee van een spaarchallenge is dat je jezelf iedere week uitdaagt om steeds een beetje meer geld opzij te zetten. Dat begint met de eerste week één euro, de tweede week twee euro en zo voort. Je zult versteld staan hoeveel je op deze manier aan het eind van het jaar bij elkaar gespaard hebt.

Meer lezen: Doe mee met de GeldGewoon 52 weken Spaarchallenge

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

8 tips om kleine beetjes te sparen

Plaats een reactie