Hoe groot moet je spaarbuffer zijn?

Een fijn spaarsaldo kan je een hoop kopzorgen besparen. Zeker in tijdens zoals deze, waarin ZZP’ers niet altijd zeker zijn van hun inkomen en werknemers (of je nu een vast contract hebt of niet) niet zeker van hun baan. Sparen doe je om een reserve op te bouwen voor de momenten dat het tegen zit of om kleine of grote tegenvallers op te vangen. Maar hoe groot moet je spaarbuffer nu eigenlijk zijn? En welke spaarbuffer hanteren wij?

Spaarbuffer

Hoe groot je spaarbuffer nou moet zijn is heel erg afhankelijk van je persoonlijke situatie, je wensen en de mogelijkheden die je hebt om eventuele tegenslagen op te vangen. Ben je of zijn jullie allebei ondernemer, dan zou ik een grotere buffer aanraden dan wanneer je beide in loondienst werkt en recht hebt op een uitkering wanneer je, je baan verliest.

Een bekende test op Internet is de Nibud Bufferberekenaar. Deze kun je vinden op: https://bufferberekenaar.nibud.nl/ . Een vuistregel die je ook kunt hanteren is een buffer van vier tot zes keer het bedrag wat je aan levensonderhoud nodig hebt.

Misschien raak je een beetje ontmoedigd door de hoogte van het bedrag, misschien juist wel gemotiveerd of heb je, je buffer al bij elkaar! (Good for you!) Heb je dat nog niet, dan kunnen volgende tips je wellicht helpen om te starten met het bouwen aan een gezonde buffer.

Beginnen met het opbouwen van een buffer

Zorg voor inzicht

Zorg voor inzicht in je persoonlijke financiën. Weet wat er maandelijks binnen komt, maar ook vooral wat er maandelijks uit gaat. Een handige sheet om dit inzicht mee te krijgen is onze Maandbudget sheet.

Budgetsheet

Zet meevallers direct op je spaarrekening

Zet eventuele meevallers direct op je spaarrekening, zodat je ze niet opmaakt aan van-alles-en-nogwat. Krijg je een loonsverhoging? Maak dat geldt dan niet direct op, maar stort het verschil ook naar je spaarrekening. Je bent nu gewend te leven zonder.

Bespaar op je vaste lasten

Bespaar op je vaste lasten zoals energie, internet, telefonie en vergeet ook zeker je verzekeringen niet. En…. wat je bespaart spaar je natuurlijk.

Blijf van je buffer af!

Met een mooi bedrag op je rekening is het natuurlijk erg verleidelijk om een (groot) deel uit te geven. Doe dit niet! Het is een buffer die bedoeld is voor vervelende situaties. Mocht je daar in komen, dan is het maar wat fijn dat je hem hebt.

En als het dan zo ver is…

En mocht het dan zo ver zijn dat je in de vervelende situatie terecht komt dat je met een inkomensverlies te maken krijgt en je moet je buffer aanspreken, wees dan kritisch op je uitgaven en schrap de zaken die je op dat moment niet echt nodig hebt.

Wat zijn jouw tips voor het opbouwen van een buffer?

2 gedachten over “Hoe groot moet je spaarbuffer zijn?”

  1. Goeie tips! Ik bedacht elke keer wel een nieuw excuus om (een gedeelte van) mijn buffer voor noodsituaties uit te geven. Daarom heb ik het geld op een spaarrekening bij een andere bank gezet. Doordat ik dat geld niet dagelijks zie, voelt het alsof dat geld er niet is. Werkt voor mij mega goed!

    Beantwoorden
    • Wij hebben, net als 50kstudieschuld, een spaarrekening bij een andere bank. De Afblijfrekening noemen we die 😉 Werkt goed! Om voor doelen te sparen hebben we verschillende spaarrekeningen (gratis bij de regiobank) bij de bank. Zoals een rekening om te sparen voor een andere auto, voor de reis die we zo graag willen gaan maken..

      Beantwoorden

Plaats een reactie