Kopen uit verveling: Hoe voorkom je het?

Op Instagram had ik laatst een gesprek met een Maartje die me aangaf dat ze heel erg goed kon sparen, tot het moment dat ze zich ging “vervelen”. Op dat moment vloog het geld eruit aan cadeautjes of kleding voor haarzelf en de kinderen. Ontzettend frustrerend voor haar en ze baalde als een stekker dat haar dit steeds weer overkwam. Toch hebben veel mensen hier last van. In tijden dat ze het druk hebben kunnen ze ontzettend goed sparen, maar als de verveling toeslaat vliegt het geld eruit.

Als je, je verveelt wordt je niet gestimuleerd en ga je op zoek naar een bevredigende stimulans. Voor de één is dat (ongezond) eten, voor de ander is het, het gelukzalige gevoel van iets kopen. Soms kan dat heel goed zijn en draagt het daadwerkelijk bij aan een langdurig positief gevoel (Wanneer je, je geld aan nuttige of juist leuke dingen uitgeeft natuurlijk), maar zodra je uiteindelijk toch spijt hebt van je aankoop, zoals Maartje, dan is je uitgave helaas niet de moeite waard geweest en zou het fijn zijn om jezelf te beschermen tegen die dreigende teleurstelling.

Hoe kun je kopen uit verveling stoppen?

Het eenvoudige antwoord; ga iets doen! Maar; dat ligt soms niet zo eenvoudig. Verveling en af en toe even niets om handen hebben is natuurlijk ook menselijk. De sleutel ligt dan ook in bewustzijn. Wees jezelf ervan bewust of je iets koopt omdat je het echt nodig hebt, of omdat je op dit moment even een korte stimulans zoekt. Hoe? Vraag je voordat je iets uit verveling dreigt aan te schaffen af:

  • Heb ik dit echt nodig?
  • Heb ik dit geld er echt voor over?

Het helpt helemaal wanneer je voor jezelf een financiëel doel gesteld hebt; bijvoorbeeld die vakantie met het hele gezin naar Disneyworld. Door een spaardoel te hebben, laat je veel minder makkelijk geld uit je handen glippen aan dingen die eigenlijk onbelangrijk zijn.

Hoe ga jij om met dit soort verleidingen?

Plaats een reactie