Sparen en belasting betalen? Alles over vermogensbelasting

Je hoort vaak “Sparen, dat heeft toch helemaal geen zin omdat je dan alleen maar belasting betaalt?” Welnee. Eigenlijk valt die vermogensbelasting reuze mee. Hoeveel belasting je eigenlijk over je spaargeld betaalt en vanaf welke bedrag je belasting moet betalen, dat lees je in dit artikel.

Het is altijd een goed idee om een vrij opneembaar spaarpotje achter de hand te hebben. Voor onverwachte kosten of een verlies van inkomen.

Lees meer: Hoe groot moet mijn spaarbuffer eigenlijk zijn?

Sparen doen veel mensen gewoon op de bank. Het staat veilig en je kunt het opnemen wanneer je het nodig hebt. Sparen is belastingvrij, maar op een moment ga je belasting betalen. Vermogensbelasting, of ook wel vermogensrendementsheffing genoemd. Wat dit is en hoeveel je eigenlijk betaalt lees je in dit artikel.

Wat is vermogensbelasting?

Vermogensrendementsheffing is eigenlijk niets anders dan belasting die je betaalt over het ‘fictieve’ rendement op je vermogen in box3. Onder je vermogen in box3 vallen onder andere zaken zoals je spaargeld, beleggingen of het bezit van een tweede woning.

De belastingdienst gaat er vanuit dat je rendement haalt over je vermogen want je belegt immers om winst te maken en je ontvangt daarnaast rente over je spaargeld. Om te bepalen hoeveel je moet betalen wordt gerekend met een standaard percentage, een fictief rendement.

Vanaf welk bedrag betaal je vermogensbelasting?

Je betaalt in 2020 vermogensrendementsheffing als je meer dan € 30.846 aan spaargeld hebt. Ben je gehuwd of heb je een geregistreerd partnerschap, dan is het gedeelte waarover je geen belasting hoeft te betalen (het zogenoemde heffingsvrije vermogen) voor jullie samen € 61.692,00. Je betaalt dus alleen vermogensrendementsheffing over een percentage van het bedrag boven het heffingsvrije vermogen.

Fictief rendement: Sparen en beleggen

Over het bedrag boven je heffingsvrije vermogen gaat de belastingdienst dus uit van een deel spaargeld en een deel beleggen. Naarmate je meer vermogen hebt, groeit het beleggingsdeel. Voor beide vermogensdelen verondersteld de belastingdienst een bepaald rendement.

Hoeveel vermogensbelasting betaal je in 2020?

Stel je bent getrouwd en jullie hadden op 1 januari 2020 (de peildatum waarop het vermogen bepaald wordt) een vermogen van € 78.000,00 euro. Over de vrijstelling (het heffingsvrije vermogen) van € 61.692 hoef je geen belasting te betalen, dit bedrag trek je dus van je vermogen af. Daarmee hou je een belast bedrag van € 16.308,00 over. In dit voorbeeld rekent de belastingdienst met een gemiddeld fictief rendement van 1,80%. Over dit rendement betaal je vervolgens vermogensbelasting van 30%, waardoor je in totaal € 86,00 aan belasting betaalt.

(bron: https://www.berekenhet.nl/sparen-en-beleggen/belasting-box3-spaargeld-vermogen.html )

Hoeveel vermogensbelasting betaal je in 2021?

Op Prinsjesdag 2020 is door het kabinet een verhoging van de heffingsvrije voet in box3 aangekondigd. Als je alleenstaand bent betaal over de eerste € 50.000 euro van je vermogen geen belasting meer, dit wordt verhoogd naar € 100.000 euro als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt. Het fictieve rendement gaat wel iets omhoog en het belastingpercentage gaat omhoog naar 31%. Als jullie samen op 1 januari 2021 samen dus € 78.000 euro aan vermogen bezitten betalen jullie vanaf 2021 geen vermogensrendementsheffing meer. Als je een vermogen bezit van € 135.000 euro dan betaal je in 2021 (volgens de huidige plannen) nog steeds maar een bedrag van € 102,00 aan vermogensbelasting.

(bron: https://www.berekenhet.nl/sparen-en-beleggen/belasting-box3-spaargeld-vermogen.html )

Sparen voor de belastingdienst?

Zoals je ziet is het bedrag wat je aan vermogensbelasting betaalt dus echt peanuts in vergelijking met het bedrag wat je gespaard hebt. Laat deze vermogensrendementsheffing je dus zeker niet tegenhouden om een mooi spaarpotje op te bouwen! Succes!

Aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Sparen en belasting betalen? Alles over vermogensbelasting

Plaats een reactie