Sparen voor je kind – Op jouw naam of dat van je kind?

Een steuntje in de rug kan heel welkom zijn, zeker als je net begint en soms helaas ook nog eens met een flinke studieschuld. Veel ouders en opa’s en oma’s proberen daarom een spaarportje voor hun kinderen of kleinkinderen aan te leggen. Maar waar doe je verstandig aan, spaar je op naam van je kind of op je eigen naam? Beide hebben voordelen en nadelen, in dit artikel zet ik ze voor je uiteen.

Sparen op naam van je kind

Door te sparen op naam van je kind hou je een scheiding tussen de bedragen die je voor je kind spaart en het bedrag wat je voor jezelf spaart. Sparen op naam van je kind betekent dat jij zeggenschap hebt over het geld op deze rekening tot de dag dat je kind 18 jaar oud is. Op de dag dat je kind 18 jaar oud wordt, is het gehele gespaarde bedrag automatisch van hem of haar en kan hij of zij zelf kiezen wat hij/zij hier zelf mee wil doen.

Toch is die zeggenschap enigszins beperkt. Je mag het geld namelijk niet zomaar opmaken of overboeken naar je eigen rekening. Doe je dat wel, dan heeft het kind uiteindelijk het recht om een vordering in te stellen en het geld (eventueel met rente) op te eisen.

Risico en veiligheid

Wanneer je op naam van je kind spaart zorg je wel voor een bepaalde mate van veiligheid. Stel je komt als ZZP’er in een faillissement terecht, dan is het geld van je kind en kunnen schuldeisers in principe niet aan dit bedrag komen. Ook bij overlijden voor het 18e jaar is het geld al van het kind en hoeft geen erfbelasting betaald te worden.

Schenkbelasting

Elke storting op de spaarrekening van je kind wordt gezien als een schenking. Als je uiteindelijk in een jaar boven de schenkvrijstelling komt, dan zal daarover schenkbelasting betaald moeten worden. Voor ouders aan een kind is het belastingvrije bedrag voor 2021 € 6.604. Voor opa’s en oma’s die aan hun kleinkind willen schenken is het belastingvrije bedrag in 2021 € 3.244 euro. (Zie voor meer informatie de site van de belastingdienst )

Vermogensbelasting

Het spaargeld wat voor het kind is opgebouwd wordt tot het 18e jaar bij het box3 vermogen van de ouders opgeteld. Als het totale vermogen in box3 boven de box-3 vrijstelling uitkomt, dan betalen de ouders daarover vermogensbelasting. Deze vrijstelling is voor 2021 € 100.000 voor fiscaal partners. (Zie voor meer informatie de site van de belastingdienst).

Mocht je als opa en oma dus op naam van je kleinkind willen sparen, hou er dan wel rekening mee dat het opgebouwde bedrag bij het vermogen van de ouders wordt opgeteld.

Sparen op je eigen naam

Je kunt er ook voor kiezen om te sparen op je eigen naam. Bijvoorbeeld door een aparte spaarrekening te openen of om een spaarpotje in te richten in je eigen spaarrekening (als je bank die optie biedt).

Het grote voordeel van sparen op je eigen naam is dat je volledige zeggenschap hebt over het geld. Jij bepaalt wanneer je het geld wilt schenken en min of meer dus ook waaraan je kind het uit mag geven. Helemaal niet zo vreemd als je het mij vraagt, want zo kun je heel concreet aan doelen bijdragen waarvoor jij het spaargeld bedoeld hebt. Misschien is dat de studie of zelfs een eerste huis.

Risico en veiligheid

Omdat je op je eigen naam spaart blijft het altijd onder jouw vermogen vallen. Anders dan bij het sparen op naam van je kind kunnen eventuele schuldeisers in het geval van een faillissement wel aanspraak maken op het geld. In het geval van overlijden valt het geld in de nalatenschap, waardoor ze wellicht maar een deel krijgen en ze erfbelasting verschuldigd zijn.

Schenkbelasting

Als je op jouw naam spaart voor je kind dan is de kans groter dat je ineens een groot bedrag overmaakt , waardoor je veel sneller boven de schenkvrijstelling zit. Als je spaart op je eigen naam dan is de kans dus ook groter dat je uiteindelijk schenkbelasting zult gaan betalen.

Vermogensbelasting

Zo lang het bedrag op je spaarrekening staat valt het opgebouwde bedrag onder je box3 vermogen en betaal je, wanneer je boven de vrijstelling uitkomt, vermogensbelasting. Ook na het 18e jaar.

Welke vorm kies je dan?

Dat is helemaal persoonlijk en afhankelijk van jouw wensen. Kies vooral een vorm die voor jou goed voelt en weeg de risico’s tegen elkaar af. Wij hebben ervoor gekozen om op onze eigen naam te sparen en te beleggen voor onze kinderen. Je weet immers nooit hoe ze leven op het moment dat ze 18 jaar oud zijn. Jij hebt hard gespaard voor dit bedrag en het zou toch zonde zijn als het opgaat aan een doel waar jij niet achter staat.

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Sparen voor je kind – Op jouw naam of dat van je kind?

Plaats een reactie