Zo begin je met het opbouwen van een buffer

Een buffer opbouwen is erg belangrijk. Niet alleen kun je met een buffer tegenvallers in je leven opvangen, je slaapt er ook nog eens een heel stuk lekkerder door. Maar hoe begin je met het opbouwen van een buffer? Met deze tips lukt het jou ook!

Stap 1: Inzicht krijgen

Om te kunnen sparen is één ding het meest belangrijk; zorgen dat er meer binnenkomt dan eruit gaat. Maar om dat precies te weten is het erg belangrijk dat je inzicht krijgt in je inkomsten en je uitgaven. Je kunt dat overzicht zelf heel gemakkelijk maken met ons maandbudgetsheet. Neem je bankafschriften eens van drie maanden, zes maanden of een jaar terug en vul het sheet in, zo zie je direct hoeveel binnenkomt en ook vooral hoe je uitgaven per categorie verdeelt zijn.

Stap 2: Je weet al wat je kunt sparen

Hou je iets over? Top! Dan kun je maandelijks al met dat bedrag beginnen te bouwen aan je buffer. Stel op de eerste van de maand (of de dag nadat je gebruikelijk je salaris krijgt) een automatische spaaropdracht in om dit bedrag naar je buffer te boeken. Zo geef je het ook niet “per ongeluk” uit.

Stap 3: Verhoog je spaarbedrag door te besparen

Ga eens terug naar stap 1 en bekijk eens naar categorieën die misschien omlaag kunnen. Je kunt je boodschappenbudget iets naar beneden stellen, maar misschien kun je ook kosten helemaal schrappen. Zit je al langer bij dezelfde verzekeraar, internetprovider of energiemaatschappij? Ook dan kun je in veel gevallen besparen door over te stappen of door gewoon eens een belletje te plegen naar je huidige leverancier.

Natuurlijk gaat ook het bedrag wat je per maand bespaard hebt met een automatische spaaropdracht naar je buffer.

Tip 4: Stort meevallers naar je buffer

Valt je jaarafrekening veel lager uit dan verwacht? Krijg je geld terug bij de belastingaangifte of gaat je kind niet meer naar het kinderdagverblijf? Kom dan niet in de verleiding dit meteen uit te geven, maar stort het naar je buffer.

Tip 5: Blijf van je buffer af

Heb je een leuk bedrag opgebouwd? Dan is het al snel verleidelijk om dit geld uit te geven maar, daar is een buffer niet voor bedoeld. Kom dus niet in de verleiding om het uit te geven. Spreek af waar dit geld voor bedoeld is; betaal je er ook onvoorziene reparaties van de auto van of is het echt alleen bedoeld voor wanneer jij of je eventuele partner zonder inkomsten raakt?

Kom ook niet in de verleiding om het geld wat je in je buffer hebt staan te beleggen. Beleggen is voor de lange termijn en hopelijk heb je jouw buffer een hele lange tijd niet nodig, het is fijn dat hij er is op het moment dat je het echt nodig hebt.

En boek je dan toch eens geld over van je buffer om die onvoorziene uitgave te doen? Dan heb je hem met bovenstaande tips snel weer aangevuld.

Lees meer: Hoe groot moet je spaarbuffer zijn?

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Zo begin je met het opbouwen van een buffer

Plaats een reactie