Zo stel je een realistisch spaardoel

Raak jij wel eens gedemotiveerd bij het sparen? Stel je wel doelen, maar vind je het lastig om die ook echt te halen en heb je halverwege de rit je spaargeld alweer aan iets anders uitgegeven? Dat gebeurt je na het lezen van dit artikel niet meer. Met de tips uit dit artikel stel jij een realistisch spaardoel wat je ook echt kunt halen.

Bijna iedereen heeft wel een doel om te sparen. Voor ons is dat bijvoorbeeld een vakantie naar Disneyland Parijs als we 12,5 jaar getrouwd zijn. Een ander spaart voor een nieuwe auto, een nieuwe wasmachine of juist voor een mooi cadeau voor de verjaardag van de kinderen.

Maar hoe bepaal je nu wat realistisch spaardoel is? Hoe bepaal je wat je maandelijks opzij kunt leggen en hoe voorkom je dat je maandelijks geld terug moet boeken van je spaarrekening omdat je te ambitieus te werk bent gegaan? Dat vertel ik je in deze blog. Dus stof je Excel en je kasboekje af en doe mee!

Stel een spaardoel

Heb jij al een spaardoel voor ogen? Misschien heb je wel het doel om een verre reis te maken, wil je sparen voor een nieuwe auto of heb je juist als doel om een gezonde reserve op je spaarrekening op te bouwen. Om een spaardoel te stellen bepaal je waarvoor je wilt sparen en welk bedrag je daarvoor nodig hebt.

Begin met het stellen van een spaardoel niet te groot en te ambitieus, maar hou het realistisch. Zeker als je nog weinig ervaring hebt met sparen. Stel je een te hoog of onbereikbaar doel dan loop je het risico je motivatie te verliezen en dat je het geld toch voor iets anders gaat gebruiken. Let de lat dus niet te hoog en doe het in stapjes.

Budgetteer

Bij het bepalen van een spaardoel en het maken van een spaarplan, is het belangrijk dat je overzicht hebt in je financiële situatie. Hierdoor weet je precies wat je iedere maand overhoud en wat je dus maandelijks opzij kunt zetten. Dit doe je door al je inkomsten en uitgaven onder elkaar te zetten, ook wel budgetteren genoemd.

Bij het budgetteren schrijf je alle inkomsten en uitgaven overzichtelijk onder elkaar. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld een Excel bestand, of één van de vele tools die online beschikbaar zijn. Wil je een sheet wat alvast helemaal klaar is om ingevuld te worden? Download dan het GeldGewoon Budgetsheet uit de webshop. Hierin staan alvast alle categorieën onder elkaar, deze hoef je alleen nog maar in te vullen.

Inkomsten

Start met het noteren van je inkomsten. Begin met je salaris, toeslagen, alimentatie enzovoort en noteer ze in het Excel sheet.

Bij inkomsten hoort ook het vakantiegeld en een eventuele dertiende maand. Nu kun je de keuze maken om deze uit te smeren over het jaar, of om de bedragen in de maanden te plaatsen waar ze horen. Kies je ervoor om de bedragen uit te smeren? Neem dan bijvoorbeeld het vakantiegeld, deel dat bedrag door 12 en noteer de uitkomst bij iedere maand. Kies je ervoor het hele bedrag in de maand te plaatsen waarin je het ook daadwerkelijk ontvangt? Noteer je vakantiegeld dan bijvoorbeeld in de maand mei. Er is geen goed of fout, kies wat voor jou het beste voelt.

Aan het eind tel je de inkomsten bij elkaar op en je weet precies wat er maandelijks binnenkomt.

Vaste lasten

Heb je alle inkomsten in kaart gebracht, dan begin je met het noteren van alle vaste lasten. De term vaste lasten heb je vast wel eens vaker voorbij zien komen, maar de definitie is nog wel eens onduidelijk. Onder vaste lasten verstaan we “alle vaste uitgaven die maandelijks terug komen”. Denk hierbij aan de hypotheek of huur, verzekeringen, Gas water en elektra, abonnementen of belastingen.

Boodschappen horen niet bij je vaste lasten, deze noteren we hierna apart.

Huishoudelijke uitgaven

Nadat je de vaste lasten in kaart hebt gebracht noteer je de huishoudelijke uitgaven. Onder huishoudelijke uitgaven verstaan we bijvoorbeeld de boodschappen, maar ook alle andere uitgaven die je doet. Bijvoorbeeld aan vervoer, ontspanning, cadeaus enzovoort.

Heb je al een kasboekje? Top! Dan kun je deze uitgaven waarschijnlijk zo overnemen. Maak je geen gebruik van een kasboekje dan kun je ook redelijk eenvoudig terugvinden hoeveel je uitgeeft door naar de afschrijvingen op je bankrekening te kijken.

Omdat je huishoudelijke uitgaven niet iedere maand hetzelfde zijn probeer je hier wel gemiddelden te bepalen. Stel een realistisch budget voor bijvoorbeeld cadeaus en neem dat in het sheet op.

Hoeveel hou je over?

Als je al je inkomsten en uitgaven op een rijtje hebt gezet is het rekensommetje heel eenvoudig: Inkomsten – alle uitgaven = wat je overhoudt. Soms valt dit bedrag je een beetje tegen of kan het je teleurstellen of eindig je zelfs in de rode cijfers.

Raak niet direct gedemotiveerd om te starten met sparen, maar kijk of je wellicht kunt besparen op je vaste lasten of je huishoudelijke uitgaven. Je zult zien dat er vaak meer mogelijk is dan je zelf denkt!

Lees meer: In vijf stappen naar een lagere energierekening

Hoe ver weg is je spaardoel?

Nu je weet hoeveel je maandelijks opzij kunt zetten, kun je ook uitrekenen hoe lang het je op dit moment zou gaan kosten voor je jouw spaardoel bereikt hebt. Stel je spaart voor een nieuwe wasmachine van € 700,00 en je zet iedere maand € 150,00 opzij, dan duurt het ongeveer 5 maanden voor je jouw spaardoel bereikt hebt. Ook hier geldt; valt het tegen? Stop dan niet direct met sparen, maar kijk of je iets kunt doen aan je uitgavenpatroon of kijk of je wellicht een iets te ambitieus doel voor jezelf gesteld hebt.

Je hoeft natuurlijk niet voor één doel te sparen, je kunt ook voor meerdere doelen tegelijkertijd sparen.

Motiveer jezelf om te sparen

Sparen is echt een kwestie van discipline en motivatie.  Motiveer jezelf daarom om toch weer maandelijks jouw spaarbedrag opzij te zetten en beloon jezelf zo nu en dan ook eens als je jouw doel weer hebt bereikt.

Wil je een stukje extra motivatie? Download dan de gratis GeldGewoon spaarthermometer. Print hem uit en hang hem op je koelkast zodat je hem elke dag ziet!

In de thermometer bepaal je eerst een spaardoel. Het bedrag wat je nodig hebt deel je vervolgens door 10 (het aantal vakjes in de thermometer) en het bedrag schrijf je dan onderaan bij “elk streepje is”. Heb je dat bedrag bij elkaar? Dan kleur je een vakje van de thermometer in jouw favoriete kleur. Zo zie je jouw spaardoel steeds dichterbij komen!

Zoals je ziet is het bepalen van een realistisch spaardoel helemaal niet lastig. Het is een kwestie van even-erin-duiken en ook jij stelt een realistisch en haalbaar doel. Dus download dat Excel sheet en ga snel aan de slag met het bepalen van jouw spaardoel. Succes!

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

Zo stel je een realistisch spaardoel

Plaats een reactie