9 Tips om spullen te verkopen op Marktplaats

Een eenvoudige en snelle manier om snel iets bij te verdienen is het verkopen van oude spullen die je toch niet meer gebruikt. Bijkomend voordeel: Het levert enorm veel extra ruimte en dus rust in je huis of tuin op! In de laatste jaren heb ik veel geleerd over Marktplaats. Dingen die wel werken, maar vooral ook dingen die niet werken! Dus aan de slag, download de Marktplaats app en (onder)handelen maar!

Foto’s

Goede foto’s kunnen je advertentie maken of breken en zijn misschien wel het meest belangrijke onderdeel van je advertentie. Veel mensen slaan de advertenties zonder foto’s al helemaal over en bijzonder weinig mensen reageren op advertenties zonder foto’s. Zelfs wanneer je heel specifiek bent in de omschrijving.

Tips om goede foto’s te maken

  • Zorg voor een juiste belichting. Neem nooit foto’s in het donker, maar ook niet in de volle zon.
  • Zorg dat de omgeving van de foto’s netjes is. Een rommelige achtergrond roept onbewust een negatief gevoel op.
  • Maak één overzichtsfoto en gebruik deze foto als de hoofdfoto voor je Marktplaats advertentie. Maak daarnaast nog minimaal 4 detailfoto’s. Probeer dus ook minimaal 5 foto’s bij je advertentie te voegen.
  • Maak foto’s recht en zorg dat ze juist geroteerd geplaatst worden.
  • Werk niet met filters (Maak het niet mooier dan het eigenlijk is)

Een goede titel en omschrijving

Ik krijg altijd ontzettend jeuk van Marktplaats advertenties die slechts uit twee woorden bestaan. Wil je echt serieus iets verkopen op Marktplaats, zorg dan voor een goede titel en wees specifiek in de omschrijving. Voorbeelden van een slechte titel zijn:

  • Kast (zucht)
  • Kast met lades of:
  • Mooie kast

Een betere titel zou in dit geval kunnen zijn:
Nette blanke ladenkast van 175cm hoog

Bedenk wat goede verkoopargumenten zouden zijn en vermeld deze in je titel. Zorg dat je specifiek bent in je omschrijving dus vermeld afmetingen, kleur, staat en vertel waarom je hetverkoopt. Het is voor de kopende partij prettig te weten dat je de auto verkoopt omdat je hem ontgroeid bent en voor een groter exemplaar gegaan bent.

Wees ook slim in je omschrijvingen. Verkoop je bijvoorbeeld een scooter en heeft deze recent onderhoud gehad, meld dan in de tekst “De scooter is altijd goed onderhouden” en niet “De scooter heeft net voor 1500 euro aan kosten gehad”. Dat komt veel minder goed over.

Gebruik synoniemen

Gebruik in je advertentie en in je advertentie veel synoniemen. Mensen zoeken op marktplaats op een specifieke term en het zou zonde zijn dat net jouw advertentie niet naar voren komt. Voor een stoel zou je bijvoorbeeld als kunnen zoeken op woorden als Stoel, Fauteuil en mensen zoeken zelfs op het woord “Zetel”. Denk bij fietsen bijvoorbeeld aan Fiets en herenfiets, maar ook aan heren fiets (met spatie, omdat mensen nu eenmaal ook zo zoeken).

Kies de juiste prijs

Overprijs je producten niet, doe onderzoek op Marktplaats naar vergelijkbare producten met vergelijkbare specificaties en baseer daar je prijs op. De prijs is wederom een kwestie van vraag en aanbod.

Zorg dat mensen kunnen bieden

Een deal is pas een goede deal wanneer beide partijen tevreden zijn met wat ze overeengekomen zijn en we zijn nu eenmaal een afdingvolkje. Verkoop je dus iets op Marktplaats, zorg dan dat je voor jezelf een marge overhoudt om te onderhandelen. Wil je iets voor 90 euro verkopen? Zet de vraagprijs dan op 100 euro en maak bieden vanaf 80 euro mogelijk. (Zullen we middelen? 😉 )

Kies het juiste moment

Kies het juiste moment om je spullen te verkopen, zo hebben wij recentelijk een aantal spullen voor de camping verkocht. Deze verkoop je natuurlijk niet in de winter, maar vlak voor de zomervakantie. Kwestie van vraag en aanbod. Daarnaast is het tijdstip van de dag belangrijk, ik vind het beter werken op advertenties in de ochtend te plaatsen dan in de avond.

Antwoord iedereen

Ook al geeft iemand je een, voor jou gevoel, onzinnig bod van 30 euro op je advertentie van 150 euro, reageer op dat bod en hou het vriendelijk. “Goh, dank voor je bod, maar ik vind 30 euro echt te laag. Voor 100 euro mag je hem vandaag nog komen halen”. Veel mensen zullen hiervoor bedanken, maar ik heb al regelmatig toch verkocht op deze manier.

Plaats je advertentie opnieuw

Je advertentie op Marktplaats zakt al vrij snel weg en zodra je pagina 10 voorbij bent, wordt het erg lastig gevonden te worden. Plaats daarom je advertenties regelmatig opnieuw en verwijder daarbij je oude advertentie. Marktplaats heeft de mogelijkheid je advertentie “omhoog te bellen” maar dit vind ik persoonlijk zonde van het geld.

Vraag een recensie

Recensies doen het goed op Marktplaats. Wanneer iemand twee vergelijkbare advertenties gevonden heeft, maar bij de ene advertentie is de adverteerde een adverteerde met meerdere vijf-sterren recensies, dan is hij veel sneller geneigd voor de “betrouwbare” adverteerder te gaan. Heb je dus een deal goed afgesloten? Vraag dan zeker even om een recensie en deel deze ook zelf uit.

Wat is jouw beste Marktplaats verkooptip!?

Dit artikel nog eens lezen? Bewaar het op Pinterest!

9 Tips om spullen te verkopen op Marktplaats

Plaats een reactie